• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

  Violina Gorcinschi -

  Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare, a anunțat, recent, directorul general al Transgaz, Ion Sterian. Unitatea de producție a început deja să își încarce instalația numărul 1 de amoniac și va începe să producă îngrășămintele necesare pentru fermieri cât de curând.

  „Dau o veste bună. De ieri Azomureș a început să încarce instalația numărul 1 de amoniac, care va începe să producă îngrășăminte chimice, necesare pentru economia românească. Deci sperăm să repornească și instalația nr. 2, ceea ce înseamnă (funcționarea combinatului la – n.r.) capacitatea maximă”, a declarat Sterian, într-o conferință organizată de revista Income Magazine, a relatat Hotnews.

  Azomureș va produce iar îngrășăminte pentru fermieri (foto: anuntul.ro)

  Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

  Ion Sterian a spus că doar instalația numărul 1 de producție a amoniacului are un consum de 1,4 milioane de metri cubi pe zi. Aceasta este o cifră foarte mare, având în vedere că țara noastră consumă, în total, în acest moment, 54,7 milioane de metri cubi/zi.

  „De mâine-poimâne încep producția”, a completat reprezentantul Transgaz.

  Azomureș și-a încetat activitatea la începutul lunii decembrie 2023, după numai câteva luni de funcționare. Motivul deciziei expus de companie a fost faptul că a întâmpinat dificultăți din cauza anumitor politici și a pasivității autorităților, pe fondul creșterii cu aproape 40% a prețurilor la gaze naturale.

  „Statul român are la dispoziție diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferență cheie față de UE în general – dar din păcate nu le folosește. Drept urmare, chiar dacă celelalte țări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producție, în România, Azomureș – ultima companie de acest gen – se luptă pentru a rămâne operațională”, a spus Josh Zacharias, într-un comunicat al companiei transmis pe 6 decembrie 2023.

  Cei de la Azomureș au mai spus că, în ciuda rezervelor mari de gaze din regiune, piața europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părți industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare).

  Citește și: Azomureș a oprit producţia de îngrăşăminte și de amoniac. Care sunt motivele

  Piața nu are acces la gazele suplimentare

  În același comunicat, Azomureș acuza autoritățile din România pentru politicile privind de gazele naturale. În ciuda unui surplus destul de mare de gaze naturale tranzacționate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziția pieței, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatorii industriali, precum Azomureș.

  Combinatul Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, dar și cel mai mare consumator de gaze, folosind 10% din consumul național când funcționează la capacitate maximă.

  Citește și: Ameropa Grains, Azomureș și Chimpex vor semna un Contract de Manangement al Disponibilităților

  Combinatul a fost închis, inițial la finalul anului 2021, din cauza prețului prea mare al gazelor, care este materie primă în procesul de producție a îngrășămintelor. Apoi, s-a redeschis în vara anului trecut și a funcționat la jumătate din capacitatea sa totală până la începutul lunii decembrie.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!