• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer să participe la controalele din vămi ca să verifice cerealele care intră din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Fermierii cer ca un reprezentant de-al lor să verifice împreună cu vameșii TIR-urile cu cereale care sosesc din Ucraina. Ei vor să se asigure că importurile de cereale se desfăşoară respectând toate cerinţele legale.

    În cadrul unei întâlniri de lucru a fermierilor din județele Satu Mare și Sălaj, cu reprezentanții Autorității Vamale Române, agricultorii au cerut un observator din partea lor în vama Helmeu.

    Citiți și: UE va permite măsuri mai extinse pentru a controla importurile de cereale din Ucraina

    Fermierii vor să participe în vama Helmeu la controalele transporturilor de cereale din UcrainaFermierii vor un reprezentant la vama Helmeu care să verifice transporturile de cereale din Ucraina

    Într-o informare de pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Satu Mare, se arată că prefectul a propus fermierilor o întâlnire cu reprezentanții Autorității Vamale Române pentru a clarifica unele probleme ridicate de aceștia în timpul protestelor din ultimele zile.

    ”Întâlnire de lucru cu reprezentanții fermierilor pe tema importurilor de cereale din Ucraina. Prefectul Radu Roca a propus astăzi fermierilor sătmăreni o întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității Vamale Române în vederea clarificării unor aspecte ridicate de aceștia în cadrul întâlnirilor anterioare, inclusiv din timpul protestelor din ultimele zile. La întâlnire au participat reprezentanți ai fermierilor din județele Satu Mare și Sălaj, inclusiv reprezentanții Asociației fermierilor din Nord-Vest și ai Cooperativei Agricole Samus Lact. Din partea Autorității Vamale au fost prezenți directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Cluj, șeful Biroului Vamal Halmeu și reprezentantul Biroului Vamal de Interior Satu Mare. Alături de prefect au fost prezenți subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, secretarul general Cosmin Dorle și directorul Cancelariei, Radu Iancu”, se arată în comunicatul transmis.

    Agricultorii reclamă importuri ilegale de cereale ucrainene în România

    Conform comunicatului transmis de Instituția Prefectului din Satu Mare, nemulțumirile fermierilor sunt legate în principal de suspiciuni privind importuri ilegale de cereale în România, inclusiv tranzitul și depozitarea temporară a cerealelor ucrainene.

    ”Subiectul principal al discuției s-a centrat pe importul și tranzitul cerealelor din Ucraina. Reprezentații Autorității Vamale au prezentat modalitatea și scopul pentru care se pot importa cereale în România (doar pentru procesare) precum și sistemul unional de urmărire a tranzitului cerealelor pe teritoriul Uniunii Europene. Nemulțumirile fermierilor sunt legate în principal de suspiciuni privind importuri ilegale de cereale în România, inclusiv tranzitul și depozitarea temporară a acestora. Conform OUG Nr. 84/2023 din 12 octombrie 2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina fac obiectul importului reglementat următoarele: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. Aceste produse agricole pot fi importate numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizarea în/pe teritoriul României și poate fi emis operatorilor economici care desfăşoară activităţi de procesare, respectiv fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, a produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau în sectorul de creştere a animalelor”, se arată în informarea Instituției Prefectului.

    Citiți și: Prețurile cerealelor au ajuns la noi minime. Cerealele din Ucraina, principala cauză

    Fermierii români vor un reprezentant alături de vameși pentru a controla transporturile de cereale

    Fermierii își doresc transparență totală din partea autorităților vamale

    Așa cum se arată în comunicatul transmis, principala solicitare a fermierilor privește o transparență totală din partea autorităților vamale și propun prezența prin reprezentanți la verificarea intrării în țară a transporturilor de cereale dinspre Ucraina.

    ”Pentru că procedura de vămuire și control a cerealelor care intră în România ca import sau pentru tranzit este una complexă și este competența exclusivă a funcționarilor statului, recomand reprezentanților fermierilor să înainteze un memoriu pe care o să-l transmitem Autorității Vamale centrale pentru o decizie în acest sens, precum și Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Trebuie ca toți funcționarii să dea dovadă de corectitudine și transparență, iar prezența unui observator extern din partea asociațiilor fermierilor poate dezamorsa tensiunile din ultima perioadă” a declarat prefectul Radu Roca la finalul întâlnirii, după cuim relevă informarea postată pe pagina oficială a Instituției Prefectului din Satu Mare.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori