• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mierea vegană, care nu e produsă de albine, se pregătește să intre pe piața europeană

    Angelica Lefter -

    Mierea vegană, care nu este produsă de albine, ar putea intra în curând la comercializare și în Europa. O companie din SUA produce înlocuitori pentru miere, produse care sunt adresate în special veganilor.

    Compania unui antreprenor sârb îndrăzneț, înregistrată în America, vrea acum să pătrundă pe piața europeană cu înlocuitori vegani de miere care, potrivit antreprenorului, vor înlocui mierea tradițională de pe piață în zece ani, potrivit publicației Agrarszektor.hu, care citează AgFunderNews .

    Citește și: Cum deosebești mierea naturală de cea falsificată. 10 sfaturi pentru a nu cădea în capcana falșilor stupari de la târgurile apicole

    Mierea naturală ar putea fi înlocuită cu cea vegană, pe care nu o produc albinele (foto: fagurelecumiere.ro)

    MeliBio, cu sediul în California, produce înlocuitori de miere care sunt făcuți fără albine și care încearcă să fie similari cu mierea atât prin compoziție, cât și prin textura lor.

    În cooperare cu o companie slovenă din industria alimentară, Narayan, firma americană dorește să-și lanseze produsul mai întâi în Regatul Unit, Elveția și Austria și să livreze înlocuitorul vegan de miere în 75.000 de magazine.

    Compania a fost fondată în 2020 de către antreprenorul sârb Darko Mandich împreună cu biologul molecular Dr. Aaron Schaller din California.

    Fondatorul a afirmat că, întrucât mierea tradițională devine din ce în ce mai scumpă pe piața occidentală, într-un deceniu mierea făcută în mod tradițional cu albine va fi considerată doar o specialitate artizanală exagerat de scumpă.

    Citiți și: Prețuri miere 2023. Ofertele primite de apicultorii de la achizitori

    Produsul care va înlocui mierea de albine este obținut din diverse extracte de plante

    Darko Mandich a declarat pentru AFN că prototipul mierii vegane a fost inspirat din mierea de salcâm și de trifoi roșu. 80% din compoziția produsului este fructoză și glucoză, 18% apă. Aroma este asigurată de o serie de extracte din plante, care alcătuiesc restul de 2% din ingrediente. În rețeta americană, acestea includ trifoi roșu, iasomie, floarea pasiunii, mușețel, cătină, acid gluconic și alte arome naturale. Se știe însă că rețeta pentru piața europeană va fi puțin diferită față de cea americană.

    Fondatorul companiei, Darko Mandich, a mai spus că în prezent experimentează cu ajutorul tehnologiei de fermentație de precizie. Fermentația de precizie este o direcție inovatoare a fermentației industriale, care minimizează subprodusele și utilizează direct soluții biologice sintetice pentru a produce produsul final, folosind microorganisme specializate în soluții genetice.

    MeliBio încearcă să reproducă procesele enzimatice operate de albine care transformă nectarul în miere, încercând astfel să se apropie de mierea adevărată făcută de albinele adevărate. Cu toate acestea, pentru ca procesul să fie similar este nevoie de mai mult.

    În America, compania își comercializează produsul sub numele Mellody, o miere pe bază de plante, deoarece reglementările federale din SUA nu sunt la fel de stricte cu definiția mierii.

    O miere care nu este fabricată de albine va intra pe piața euroepană (foto: ecogastronomica.ro)

    Siropul de agave, alt substitut pentru miere

    Alte produse au apărut pe piață ca versiuni vegane de miere. Un astfel de înlocuitor de miere este nectarul de agave. Este un sirop foarte zaharat și dulce făcut din agave, o plantă din deșert originară din sudul Americii de Nord, Mexic și Caraibe. Planta în sine este cel mai cunoscută deoarece mezcalul este distilat din piureul de agave obișnuit, iar agavele albastre sunt baza de tequila. Planta este foarte bogată în carbohidrați, iar nectarul de agave folosit pentru îndulcire este făcut din seva ei.

    Vara trecută, apicultorii s-au plâns de efectele negative ale primăverii reci după iarna blândă. Producția medie de miere este în scădere. În Ungaria, o medie a ultimilor 20 de ani arată o producție de 20.000 de tone pe an. Datele din seria cronologică KSH arată că, deși țara a produs 32.000 de tone de miere în 2017, această cifră a a scazut de atunci. În 2019, recolta de miere a fost de 18.000 de tone, iar în 2020 și 2021, de 14.000 până la 14.000 de tone.

    În apicultura maghiară, există trei plante importante din care se produce miere: rapiță, salcâm și floarea-soarelui. 40% din mierea maghiară este de salcâm, 14% rapiță și 26% miere de floarea-soarelui. În plus, 10% este miere de flori, iar 10% alte tipuri, precum mierea de tei, mierea de castan, mierea de viermi de mătase, dar există și miere precum mierea de lavandă și mierea de eșalotă (mierea zaharisită). Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna și Zala sunt cele productive zone în ceea ce privește producția de miere din Ungaria.

    Maghiarii, la fel ca și românii, mănâncă mai puțină miere decât media UE, deși această tendință este în creștere. În timp ce consumul mediu anual al UE de 1,7 kg/persoană, la miere Ungaria are un consum mediu anual de 1 kg/persoană. De aceea, cea mai mare parte a mierii din Ungaria este exportată.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till