• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În ferma Vlădeanu s-a renunțat la oi și s-au cumpărat vaci de lapte. Decizia s-a dovedit profitabilă!

    Angelica Lefter -

    Frații Lucian și Marinel Vlădeanu duc mai departe o tradiție de familie în zootehnie. Tinerii fermieri cresc acum vaci de lapte, după ce tatăl lor a înființat o fermă de ovine acum mulți ani, cu banii pe care i-a strâns muncind în străinătate. Lipsa unei pășuni mai mari, dar și lipsa forței de muncă i-a determinat pe tinerii fermieri să vândă oile și să crească vaci de lapte, dar nu au regretat nici o secundă această decizie luată în familie.

    Lucian și Marinel Vlădeanau sunt doi tineri fermieri din județul Iași, comuna Erbiceni, care se ocupă cu creșterea vacilor de lapte, alături de tatăl lor, Dumitru Vlădeanu. Acesta din urmă a început o afacere în agricultură, după ce a muncit mai bine de 10 ani în străinătate, în alt domeniu de activitate. Cu toate acestea, vrând să fie aproape de familie și-a investit toate economiile în zootehnie, în țara natală. Acum, familia Vlădeanu, după ce a renunțat la 350 de oi, deține un efectiv de 40 de vaci de lapte din rasele Bălțată Românească cu Roșu și Holstein.

    Citește și: Prețul laptelui este în creștere. Ce a declanșat scumpirea

    Lucian și Marinel Vlădeanau doi frați, tineri crescători de vaci de lapte, din județul Iași, comuna Erbiceni

    Familia Vlădeanu a renunțat a oierit pentru a crește vaci de lapte – schimbarea a fost una inspirată

    Lucian Vlădeanu a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO întreaga poveste a înființării fermei care acum le oferă cea mai mare satisfacție. Pe lângă laptele pe care îl vinde, familia Vlădeanu a început să fabrice și propriile produse din lapte, brânză și preponderent cașcaval.

    ”Tatăl meu a fost plecat mai bine de 10 ani în străinătate. S-a hotărât să nu mai plece și să investească toți banii în agricultură. A cumpărat un tractor nou, balotieră, toate agregatele care ne trebuie în fermă. Noi creștem animale din 2016. Am avut și oi, dar le-am vândut din cauza lipsei forței de muncă, dar și a faptului că nu m primit pășune de la Primărie, adică ne-a fost concesionată o suprafață mult mai mică decât era necesară pentru efectivul nostru de 350 de oi. Am renunțat la oi acum doi ani și am continuat cu vacile. Am rămas la vaca de lapte, munca este mai ușoară, nu avem omeni, suntem doar noi trei, eu, fratele meu și tata. Avem și 30 de hectare fânețe plus arabil, mai mult pentru hrana animalelor”, a spus Lucian Vlădeanu.

    Vaci de lapte din ferma familiei Vlădeanu

    Investiție în fermă de peste 50.000 de euro făcută din bani proprii, fără accesare de fonduri europene

    În ferma de vaci de lapte a familiei Vlădeanu au fost investiți mai bine de 50.000 de euro, fiind așadar una tehnologizată. De la tractor nou la tancuri de răcire și mulgători, toate sunt achiziționate cu gândul de a extinde efectivul, mai ales că laptele este achiziționat direct din poarta fermei.

    ”Zilnic mulgem 18-20 de litri pe cap de vacă. Avem tancuri de răcire, la fiecare trei zile vine un producător din zonă și ni-l ia. Prețul de vânzare nu este așa mare, se putea și mai bine, dar ne descurcăm. Noi am investit în fermă peste 50.000 de euro, nu am accesat niciodată fonduri europene. Nu am încercat până acum, iar tot ce s-a făcut este cu bani proprii. Eu cu fratele meu am vrea pe viitor să accesăm fonduri europene. Dacă am fi avut susținere cu pășunea, din partea Primăriei, poate că am fi avut acum peste 1.000 de oi, dar așa, ne-am rezumat la vaci, este mai simplu pentru noi. După ce am vândut oile, ni s-a dat pășune pentru vaci. Acum avem tancuri de răcire, aparate de muls, un tractor nou. Noi am vrea să ne mai cumpărăm niște vaci, tot Bălțată Românească, linia de lapte, să ne luăm o remorcă tehnologică, să mai arendăm niște teren arabil și să ne ocupăm liniștiți de toate”, a spus tânărul fermier Lucian Vlădeanu, care consideră că tinerii români care vor să investească în agricultură nu sunt susținuți de autorități.

    Citește și: Subvenții APIA care se încasează pentru ferma de vaci de carne

    Cașcaval produs în ferma Vlădeanu

    Cașcavalul produs la ferma Vlădeanu se vinde cu 40 de lei/kg, din poarta fermei

    Cea mai mare dorință a celor doi tineri Lucian și Marinel Vlădeanu, absolvenți de liceu agricol și cel din urmă și de facultate de specialitate cu profil veterinar, este de a-și deschide propria linie de fabricare a produselor. Deja au făcut un pas în acest sens, iar cașcavalul lor este atât de căutat încât nu fac față cererii.

    ”Noi vrem să producem brânzeturi și cașcavalul nostru pe viitor. Deja am început să facem, dar trebuie ca cineva să se ocupe numai de acest lucru, deci permanent trebuie să fie cineva acasă. Dacă laptele nu îl vindem la un preț extraordinar, cașcavalul se vinde cu 40 de lei pe kilogram. Îl vindem din poarta fermei și nu avem noi atât cașcaval cât ni se cere. Avem cameră separată, aviz de la DSV, producem undeva la 30-35 de kilograme de cașcaval la două zile. Vin oamenii și îl vindem din poarta fermei, unii vor afumat, avem și acest sortiment. Nu este timp momentan să ne ocupăm să fabricăm având în vedere la câte cereri avem”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Lucian Vlădeanu.

    Utilaj nou în ferma zootehnică familiei Vlădeanu

    Acesta a specificat și că o altă investiție ar fi într-un nou spațiu pentru animale, acum având în chirie o parte din fostul grajd al CAP-ului din comună. Familia de crescători de animale a reușit să concesioneze de la Primărie un spațiu, care urmează să fie amenajat pentru văcuțele fermei.

    Lucian Vlădeanu, fermier județul Iași

    Tot tânărul Lucian Vlădeanu a povestit că vedeta fermei este prima vacă pe care au achiziționat-o acum mulți ani, o Bălțată Românească cu Negru, care a produs o cantitate de lapte record pentru fermă – 35 de litri pe zi. Vaca veterană nu a fătat nicio vițică până acum, ci doar masculi, motiv pentru care nu are o urmașă. Cu toate acestea, vaca achiziționată de la un bătrân al satului nu va fi vândută niciodată.

    Cei interesați, pot accesa pagina de Facebook – Ferma Vlădeanu, acolo unde tinerii crescători de vaci de lapte își promovează produsele.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români