Prețul laptelui este în creștere. Ce a declanșat scumpirea
Angelica Lefter -Prețurile laptelui au crescut semnificativ în ultima perioadă la nivel mondial. Una dintre cauze este necesarul de lactate din China în contextul unei aprovizionări reduse. Astfel, laptele continuă să se scumpească începând cu luna septembrie, la nivel mondial, după ce în luna mai a cunoscut scăderi destul de mari.
Vești bune pentru producătorii de lapte: pe piața mondială, pentru a treia oară consecutiv, prețurile la produsele lactate la bursa de licitații din Noua Zeelandă Global Dairy Trade (GDT) au crescut brusc. După cum a anunțat GDT în urma ultimei licitații din 3 octombrie, indicele prețurilor produselor lactate comercializate a crescut cu 4,4% față de jumătatea lunii septembrie.
De la începutul lunii septembrie, prețurile GDT au crescut cu un total de 11,7%, după ce au consemnat o scădere în luna mai, potrivit site-ului german Agrarheute.com.
Citiți și: Preț lapte 2023. Cât primesc fermierii pe litru la procesator și vânzare directă
Prețul la laptele praf degresat a avut un salt uriaș, la peste 2.400 de euro/tonă
Factorul decisiv pentru indicele GDT mai mare a fost că ofertanții din cea mai recentă rundă de licitație erau pregătiți să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru laptele praf decât înainte.
Prețul laptelui praf integral a urcat cu 4,8%, până la echivalentul a 2.800 de euro/tonă. Prețul laptelui praf degresat a crescut și mai mult, cu 6,6%, până la 2.443 euro/tonă.
Totodată, prețul la unt a crescut cu 1,3%, până la 4.591 euro/tonă, în timp ce cheddar-ul a scăzut cu 4,8%.
Citiți și: Fermier: Prețul laptelui mi-a fost scăzut de la 2,2-2,3 lei pe litru la 1,7 lei pe litru!
China compensează producția slabă de lapte prin importuri
Analistul pieței de produse lactate NZX Alex Winning a atribuit creșterea veniturilor GDT pe seama scăderii stocurilor globale de lapte. Motivele sunt costurile de producție mai mari pentru producătorii de lapte și, în unele cazuri, condițiile meteorologice extreme.
Oferta mai mică de pe GDT a întâmpinat o cerere mai puternică din China. Această țară are nevoie de mai mult lapte praf, deoarece producția de lapte este în scădere, iar stocurile țării sunt insuficiente.