• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Când începe plata pentru ANT la hectar și animale

    Roxana Dobre -

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis pe 26 ianuarie Ministerului Agriculturii o adresă oficială în care a solicitat plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, dar și deblocarea ecoschemelor, cu plata tuturor subvențiilor până la finalul lunii martie.

    În urma adresei AAC, dar și a altor solicitări directe venite din partea fermierilor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut anunțul așteptat de toți fermierii care au solicitat subvențiile care se achită din bugetul de stat.

    Funcționarii APIA au informat producătorii agricoli că ”aceste măsuri intră în procedură de plată începând cu a doua jumătate a lunii februarie”.

    Citiți și: MADR demontează intoxicările: Subvenția de 100 euro/ha se acordă TUTUROR fermierilor eligibili!

    Plata ANT-urilor ar putea începe după jumătatea lunii februarie, conform APIA

    APIA: ANT, la plată începând cu a doua jumătate a lunii februarie

    APIA a răspuns solicitărilor fermierilor când ar putea începe plățile pentru ANT-uri, schemele pentru sectorul vegetal și zootehnic care se plătesc din bugetul de stat.

    ”Până în momentul de față nu a fost demarată plata pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii – ANT vegetal și zootehnie. Din experiența anilor precedenți vă putem comunica faptul că aceste măsuri intră în procedură de plată începând cu a doua jumătate a lunii februarie”, a fost răspunsul dat de APIA fermierilor.

    Citiți și: Subvenții APIA 2024. Fermierii care au primit banii în conturi în această săptămână

    Ce sume ar urma să primească fermierii

    Producătorii agricoli din sectorul vegetal care au depus cererea unică de plată și sunt eligibili așteaptă în luna februarie și Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), subvenții achitate din bani naționali din bugetul de stat pentru anul viitor celui în care s-au cerut subvenții. În PNS pentru aceste scheme nu sunt sume estimate astfel că pentru reamintirea plăților pe hectar ne vom raporta la cuantumurile din campania 2022. Vă reamintim însă cuantumurile la hectar pentru ANT achitat pentru anul de cerere 2022, care au intrat la plată începând din 2 februarie 2023 astfel:

    – Ajutor Național Tranzitoriu (ANT 1) – culturi în teren arabil, cuantum 2022: 11,9238 euro/ha;
    – Ajutor Național Tranzitoriu (ANT 2-3) – in /cânepă pentru fibră, cuantum 2022: 18,4310 euro/ha;
    – Ajutor Național Tranzitoriu (ANT 4) – tutun, cuantum 2022: 5.254,6083 euro/ha;
    – Ajutor Național Tranzitoriu (ANT 5) – hamei, cuantum 2022: 311,7692 euro/ha;
    – Ajutor Național Tranzitoriu (ANT 6) – sfeclă de zahăr, cuantum 2022: 180,6441 euro/ha.

    – ANTZ 7 – sector lapte bovine: 19,3898 euro/tona de lapte;
    – ANTZ 8 – sector carne bovine: 67,2574 euro/cap de animal;
    – ANTZ 9 – ovine/caprine: 4,8947 euro/cap de animal.

    Ce trebuie să facă APIA ca să demareze plata pentru ANT-uri

    Pentru stabilirea cuantmurilor finale pe hectar APIA trebuie să finalizeze și să comunice suprafețele eligibile pentru fiecare cultură sau sector zootehnic. După acest pas Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) poate veni cu un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt stabilite plafoanele alocate pentru campania 2023, document ce are nevoie de aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. În final, APIA poate stabili cuantumurile finale pe hectar prin împărțirea fiecărui plafon alocat la hectarele eligibile, tone sau lapte sau capete de animal pentru campania 2023.

    Termenul limită pentru efectuarea plăților este 30 iunie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!