• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorii de ulei din Bulgaria cer reluarea importurilor de floarea-soarelui din Ucraina

    Oana Timar -

    Producătorii de ulei din Bulgaria cer reluarea importurilor de floarea-soarelui din Ucraina. Antreprenorii au anunțat că pregătesc proteste în primăvară, dacă statul va continua să oprească importul de floarea-soarelui din Ucraina. Motivul este că legat de faptul că, în acest caz, fabricile de procesare din Bulgaria vor rămâne fără materie primă și vor începe să se închidă. Filiala susține că, de la 1 decembrie până în prezent, nici măcar o sămânță de floarea-soarelui nu a fost admisă în Bulgaria, din cauza unor bariere administrative, potrivit Rador Radio România, preluat de G4media.ro.

    „În urma ridicării, la 1 decembrie 2023, a interdicției neoficiale a importurilor din Ucraina, impuse de guvern ca urmare a protestelor producătorlir agricoli și a memorandumului semnat cu aceștia în septembrie, se aștepta ca importurile din Ucraina să se liberalizeze, ceea ce a fost confirmat oficial de premier și de alți reprezentanți ai guvernului. Toate acestea au rămas doar vorbe în vânt. Până în momentul de față, două luni mai târziu, nu există nicio licență aprobată de import din Ucraina, în ciuda absenței oricăror interdicții”. Asta a scris Iani Ianev, președintele Asociației Producătorilor de Ulei Vegetal și Produse Oleaginoase din Bulgaria, într-o declarație adresată presei. Reacția sa vine din cauza solicitării producătorilor de cereale de a reintroduce interdicție, cu încălcarea legislației CE, pentru importul de floarea soarelui din Ucraina.

    Citiți și: Anul chibzuinței pentru fermieri. Prețuri anunțate pentru viitoarea recoltă de cereale

    Fabricile de ulei din Bulgaria reclamă o criză de materie primă

    Fabricile de ulei anunță că se vor închide din cauza lipsei de materie primă

    Din cauza lipsei de materie primă și a reținerii în continuare a recoltei autohtone de către producătorii bulgari cu intenția de a o valorifica în următoarea campanie, precum și a abdicării totale a guvernului cu privire la problemă, previziunile sunt că fabricile de procesare vor începe să se închidă din cauza lipsei de materie primă, încă din această primăvară. Acest lucru va duce la concedieri și greve efective în întreaga industrie și în sectoarele conexe, care depind de existența uleiului și a furajelor, adăugă sindicatul.

    „Poziția noastră actuală a fost împărtășită guvernului la data de 19 ianuarie 2024 și cu o propunere de lucru în comun pe probleme, cu participarea reprezentanților noștri și ai lor. Până acum, o săptămână mai târziu, nu a existat niciun răspuns din partea guvernului. Este timpul să-și asume responsabilitatea politică pentru acțiunile și inacțiunile sale”, a adăugat sectorul. Structura ramurilor consideră că utilizarea restricțiilor la importurile din Ucraina ca o încercare de a suprima cerințele fermierilor nu este o soluție la problemele acestora. Costul ridicat al producției agricole bulgare în actuala campanie, din cauza costurilor ridicate de producție și a randamentelor scăzute, a condus la lipsa de competitivitatea în comparație cu producătorii din Rusia și Ucraina și la prețuri scăzute pe piețele externe, aceasta fiind în prezent principala problemă a producției agricole bulgare.

    Citiți și: Cerealele din Ucraina au generat o activitate record în portul Constanţa

    „Cerințele care sunt enunțate în Declarația Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din 13.01.2024 și ședința ulterioară de la Consiliul de Miniștri, chiar dacă vor găsi niște soluții de compromis, nu vor fi suficiente pentru a rezolva această problemă de bază, care are tendința de a deveni ciclică”, concluzionează reprezentanți ai sectorului.

    Industria reamintește că interdicția, care a fost introdusă la 3 mai până în luna decembrie și prevedea ca patru mărfuri din Ucraina – floarea-soarelui, grâu, porumb și rapiță – să poată trece doar prin tranzit prin piețele din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, nu a dus în ultima instanță la o creștere a prețurilor la floarea soarelui în Bulgaria.


    Te-ar mai putea interesa

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar

    Ultimele știri

    Fermierul Bogdan Costache a făcut profit cu primele 20 de hectare cultivate cu sorg Fermierii români, cu marfa în supermarket! Mesajul transmis de ministrul Barbu! Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale