• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anul chibzuinței pentru fermieri. Prețuri anunțate pentru viitoarea recoltă de cereale

    Oana Timar -

    Anul 2024 va reprezenta anul chibzuinței în fermele românești. Agricultorii trebuie să își calculeze bine investițiile la hectar și să aleagă parteneri serioși, furnizori de inputuri corecți și produse de calitate pentru a-și asigura o recoltă profitabilă – sunt câteva dintre ideile desprinse din cadrul simpozionului de iarnă organizat recent de compania Marsat, împreună cu Bayer Crop Science, pentru fermierii parteneri din zona Moldovei.

    Vasile Balcan, fondatorul companiei Marsat, a vorbit în cadrul evenimentului de la Hanu Ancuței despre primele prețuri vehiculate pentru recolta de cereale din acest an. Un indicator important pe care fermierii trebuie să îl aibă în vedere în strategia lor investițională pentru 2024.

    ”Deja au început să se lanseze prețurile pentru producția 2024 și în port grâul, porumbul sunt mult sub prețul de achiziție de la această dată, respectiv 196 (de euro – n.r.) la grâu, 170 la porumb, 165 la orz. Vorbesc despre prețuri în port. Dacă scădeți toate celelalte cheltuieli, optimist putem pune grâul la 800 lei, porumbul la 700, orz la 700, deci eventual rapița la 1.500 de lei„, a anunțat fermierul Vasile Balcan.

    Citiți și: Prețul cerealelor în portul Constanța îi sperie pe fermieri. Nici pe burse situația nu e roz

    Cultură de grâu protejată de stratul de zăpadă

    Cultura de grâu, rentabilă de la peste 5.675 de kilograme la hectar

    Fondatorul Marsat a arătat că la nivelul fermei sale a făcut primele calcule privind cheltuielile la hectar și producțiile minime care pot asigura viabilitatea afacerii. ”Am făcut ieri o analiză în ceea ce înseamnă cheltuielile cu înființarea, la societate la noi. Vreau să vă zic că la porumb cheltuielile de înființare ne ajung la 5.500 de lei pe hectar, respectiv la un preț de valorificare de 700 lei, deci ar trebui să producem 7.860 de kg de porumb boabe stas. La floarea-soarelui avem un deviz de cheltuială de 4.860 de lei, la 1.500 de lei tona valorificare ar trebui să producem 3.280 de kg. La grâu 4.540 de lei cheltuială pe hectar, la un preț de valorificare de 800 de lei tona, ar trebui să avem 5.675 de kg, la rapiță, 4.200 de lei costul, la 1.600 de lei tona , 2.625 de kg, iar orzul cu 4.160 lei cheltuială la hectar, 700 de lei valorificare ar trebui să avem 5.910 kg”, a arătat Balcan.

    Marsat, furnizorul de bază al fermierilor din zona Moldovei

    Pentru a veni în sprijinul fermierilor parteneri, Marsat a oferit în cadrul evenimentului un catalog cu produsele și serviciile pe care agricultorii se pot baza în acest an. De la motorină, la semințe, pesticide și inclusiv finanțare, întreaga ofertă a fost prezentată în mod transparent, pentru ca fermierii să poată să își facă calculele privind cheltuielile pentru acest an.

    ”Trebuie să închei optimist și să sperăm că atât climateric vom fi ajutați, culturile sunt cât de cât bine intrate în această iarnă. Sperăm ca gerurile care au fost nu afecteze rapița, grâul sau orzul și să nu avem probleme pentru aceste culturi de toamnă, urmând ca, știu eu, poate prin niște ninsori care vor mai veni sau ploile de primăvară să acumulăm acea rezervă de apă necesară în campania agricolă. Nici într-un caz nu mă gândesc să avem al treilea an cu secetă, că efectiv problemele vor fi pentru catastrofale pentru noi toți cei care producem și făurim hrana românilor. Trebuie să fim cât mai solidari și să facem în așa fel încât producțiile obținute de noi să conteze în alimentația românilor, fiindcă și aici este o mare problemă. Valorificarea, dacă ar fi internă, prin procesare, clar că valoarea adăugată va fi mult mai mare, veniturile noastre ar fi mai mari, dar suntem furnizori de materie primă. N mai zic și n-am amintit până acum pacostea cea mai mare care o avem cu furnizarea cerealelor din Ucraina. Efectiv suntem invadați de aceste produse. Vedeți că nici la o fermă prin jurul nostru nu mai avem cum valorifica, nu mai vorbesc de moară sau alți furnizori pe care îi mai aveam intern”, a precizat Balcan.

    În finalul prezentării sale, Vasile Balcan a arătat că, din păcate, singura șansă a producătorilor de cereale este de a miza în continuare pe export, în ciuda prețurilor mici. ”Aici, deja noi suntem departe de Constanța, cu cheltuieli care nu sunt deloc neglijabile, iar noi tot timpul vom valorifica cu cel puțin 150 de lei mai jos. Vorbesc de cei de prin zona Romanului, dacă vorbim de Botoșani, Iași, cu aproape 200 de lei pe tonă mai puțin față de cei de la Constanța, cheltuieli de transport care ne scad din venituri automat. Și aici putem adăuga și importurile la îngrășăminte, care tot la fel, ne vin aproape toate din Constanța – același lucru, se adaugă cheltuieli suplimentare cu transportul. Toate acestea, cumulate, nu fac decât veniturile și efectiv profitul nostru să fie mai mic sau pierderea să fie mai mare”, a concluzionat fermierul Vasile Balcan.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului