• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică

    Roxana Dobre -

    Ceapa mică, ieftină și de slabă calitate a invadat piețele din România iar legumicultorii români sunt revoltați și spun că aceasta provine din Ucraina. Fermierii români susțin că ceapa autohtonă este net superioară, dar cu toate acestea ei rămân cu ea pe stoc din cauza importurilor la prețuri mult mai mici.

    Ceapa românească de calitate se strică în depozitele legumicultorilor iar marfa de import din Ucraina invadează piețele. După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Așa a ajuns în țara noastră ceapă mică și de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri, susțin producătorii români.

    Citiți și: România a ajuns să importe ceapă din Ucraina – prețul per kilogram

    Legumicultorii români sunt nemulțumiți că piețile au fost invadate de ceapă mică și de calitate mai slabă din Ucraina, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri

    Legumicultor români: Noi avem marfă mult mai bună decât cea de import

    Nemulțumirea legumicultorilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, marfa românească este net superioară celei care provine din Ucraina.

    ”Noi avem marfă de calitate, sortată și sănătoasă. (…) Suntem afectaţi pentru că ceapa vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare pentru Antena 3 CNN.

    Legumicultorii spun că au marfă mult mai bună decât cea de import. Supărarea grădinarilor români e justificată: după ce că se confruntă de ani de zile cu lipsa unei pieţe de desfacere, acum se văd concuraţi de importurile de ceapă din Ucraina. Mică, slabă calitativ, dar ieftină. Iar preţul pare să fie primul criteriu atunci când oamenii cumpără.

    Grădinarii din Suseni se laudă cu ceapa de apă pe care o produc. ”E mult de muncă, de la răsad până toamna când se culege. Dacă se aduce din export, se duce în marile magazine, contează şi preţul şi concurenţa, care poate nu e loială totdeauna”, a spus legumicultoarea.

    Situaţia este neobişnuită, spun specialiştii, în condiţiile în care Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei, potrivit unei analize realizată în cadrul proiectului East Fruit.

    Citiți și: Ceapa eșalotă – cultivare. Sfaturi de la plantare la recoltare

    Prețul cepei ar putea ajunge la un nivel record

    Prețurile la ceapă în Uniunea Europeană continuă să crească, iar o serie de factori de pe piață pot duce la un nou record, conform unui raport al analiștilor EastFruit, citat de Agroportal.

    Analiștii notează că Europa importă cantități semnificative de ceapă extrasezon din Noua Zeelandă. Cu toate acestea, din cauza faptului că trecerea prin Marea Roșie este de fapt blocată de atacuri teroriste asupra navelor civile, acestea vor trebui să ocolească Africa. Și asta prelungește traseul cu 12-17 zile și crește costurile, ceea ce afectează și prețul cepei.

    „Există o problemă similară cu aprovizionarea cu ceapă din alte țări asiatice. În special, India și China furnizează ceapă regiunii pe aceeași rută maritimă”, adaugă experții.

    În același timp, cel mai mare furnizor de ceapă către UE — Egiptul — a extins interdicția privind exporturile de ceapă. Acest factor va avea un impact uriaș asupra pieței. „Țările din Asia Centrală, în primul rând, în Uzbekistan și Kazahstan, au stocuri mari de ceapă și sunt ieftine. În plus, au calibre mari care sunt insuficiente în UE. Dar există și cealaltă față a monedei – recent au existat numeroase rapoarte despre începutul germinării cepei în depozitele fără control climatic, ceea ce creează mari riscuri pentru importatori”, adaugă experții.

    Mai mult, condițiile meteorologice deteriorate din Kazahstan afectează negativ viteza de livrare a produselor și cresc și mai mult riscurile. În plus, Tadjikistanul a interzis neoficial exportul de ceapă, deși ar putea obține un profit bun din acest lucru, în ciuda faptului că costă 0,09 dolari/kg en-gros.

    „Primele loturi de ceapă din regiunile sudice ale Spaniei vor ajunge pe piață până la jumătatea lunii aprilie. Evident, și această ceapă va fi scumpă, deoarece prețurile în Spania sunt în prezent ridicate, iar stocurile de ceapă sunt la minime record. Prețurile la ceapă sunt mari și în Italia, unde prima recoltă va fi și ea abia la mijlocul lunii aprilie. Astfel, cel mai probabil este ca până la jumătatea lunii mai să nu ne așteptăm la schimbări serioase în situația de pe piața de ceapă din UE. Și asta înseamnă că prețurile pot depăși cu mult nivelurile de anul trecut și pot doborî recorduri”, au concluzionat experții.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun