• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile

    Daniel Befu -

    Vasile Crapciu, fermier din Sebeșu de Jos, comuna Turnu Roșu, județul Sibiu, deține o exploatație cu 60 de vaci de lapte – tineret și vaci la muls. Afacerea din agricultură este susținută de cea din panificație, sibianul având și o mică brutărie care produce zilnic circa 1.000 de pâini, dintre care cea mai mare parte, 700-800 de pâini, sunt vândute în municipiul Sibiu și în satele limitrofe. Pentru valorificarea laptelui, fermierul se bazează pe trei dozatoare puse în orașul Sibiu, însă în ultimii ani a sesizat un interes tot mai mic al consumatorilor pentru laptele crud, direct de la fermă.

    În vârstă de 53 de ani, Vasile Crapciu este de meserie măcelar și a lucrat în acest domeniu până în 1996, ca apoi, în 1999 să se apuce de brutărie. A reușit să strângă ceva bănuți și s-a întors în satul natal, la casa părinților, unde, pentru că i-au plăcut animalele, a investit în vaci de lapte. Lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal când, dintr-o dată, vânzările la lapte s-au prăbușit.

    ”Laptele ce-l produceam înainte mergea foarte bine la dozatoarele de lapte, vindeam pe zi 300 de litri de lapte. Nici nu aveam suficient lapte câtă cerință era pe piață într-un timp. Asta a fost până acum, recent, în 2019, până a venit cu pandemia, atunci au mai mișcat lucrurile. După aceea au început din an în an să scadă vânzările, nu se mai vinde laptele, nu știm cauza. Au venit ăștia mai mari, cu laptele ambalat la cutie, adus de afară, ieftin, și noi nu mai putem face față costurilor, să putem da litru de lapte la 2 lei cum îl dădeam înainte”, a spus fermierul în cadrul unui reportaj difuzat la TVR 1, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Consumatorul e tot mai comod, nu mai vrea lapte care trebuie fiert

    Scăderea vânzărilor pentru lapte este pusă de crescătorul de vaci și pe comoditatea consumatorului. Acesta alege un lapte din supermarket, în defavoarea laptelui crud, cumpărat direct de la producător, dar care trebuie fiert.

    ”Din partea cetățenilor e și o comoditate că zice că trebuie fiert, celălalt îl ia din supermarket și doar îl pune pe masă, îl ține o săptămână, nu se strică. Le-am explicat că acela nu-i lapte curat. Laptele curat, ca pe vremea bunicilor, se fierbe, iar dacă îl lași afară, se strică. Așa trebuie să fie un lapte curat, sănătos”, a explicat fermierul.

    ”Eu când am început afacerea, am zis să ne vindem produsele făcând pâine. Prima dată am deschis și un magazin mic de cartier acasă, se vindea foarte bine înainte. Am încercat. Dacă nu a mai mers laptele, am încercat să facem și brânză, dar inflația ne-a dat peste cap. Omul săracul, vine, se uită și pleacă din cauza că nu mai sunt bani. Omul zice domnule, n-am, n-am, n-am, va fi bună, dar nu este de unde” explică fermierul care a încercat în trecut să își facă propriile magazine, dar și să dea lapte către procesator, primind atunci numai 60 de bani pentru fiecare litru livrat.

    Prețul laptelui la dozatoarele din Sibiu: 5 lei pe litru

    În prezent, prețul de vânzare al unui litru de lapte la dozatoarele lui Vasile Crapciu este de 5 lei pe litru, fiind asigurată și sticla de plastic de unică folosință. Crescătorul de animale spune că de la 300 de litri de lapte cât vindea zilnic acum câțiva ani, abia mai vinde acum 100 de litri pe zi.

    ”Venind un număr foarte mare de supermarketuri, noi nu mai avem cum să concurăm cu ei, care au prețuri foarte mici. În plus, s-au extins cu marile magazine și în sate și în comune, acolo unde mai vindeam și noi, fermierii. (…) Sibiul mai are o caracteristică care ne face viața grea. Au venit foarte multe supermarketuri în Sibiu, care acum cred că este orașul cu cele mai multe supermarketuri din România pe cap de locuitor”, explică fermierul.

    Investițiile din fermă, sistate

    La acest moment, din cauza vânzărilor scăzute la lapte, investițiile în ferma familiei Crapciu au fost oprite. Fermierul avea în plan să finalizeze un nou adăpost pentru vaci, însă lipsa banilor l-a făcut să amâne pe termen nedefinit finalizarea proiectului.

    ”Am început să facem, să investim banii ce am scos pe animale, într-un graj modern pe structură metalică. Ne-am oprit pentru moment că nu știam ce să facem, mergem mai departe sau nu, că nu se mai vinde, statul nu ne ajută cu nimic. (…) Soluția nu știu, statul trebuie să ne ajute, nu știu cum, dar să ne ajute. Multinaționalele aduc lapte din afară, că se aduce foarte mult la un preț foarte mic, înseamnă că laptele de dincolo e subvenționat, înseamnă că și nouă statul trebuie să ne subvenționeze laptele, să putem scoate și noi lapte pe piață la un preț mai mic, să poată să mănânce omul de rând”, a mai spus fermierul.

    Deși nu este optimist privind viitorul fermei sale de vaci de lapte, Vasile Crapciu nu vrea încă să renunțe. Zilnic își asumă pierderi care nu se mai opresc. Are însă speranța că, într-un final, românii vor realiza că laptele cumpărat de la fermier este mai sănătos și că fără a sprijini producătorii locali, satul românesc va pieri.

    Vasile Crapciu un crescător de vaci care se luptă să supraviețuiască


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal