• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri epuizate la AFIR pentru crescătorii de bovine, ovine-caprine și păsări

    Oana Timar -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat astăzi, miercuri – 7 februarie, epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, finanțate prin intervenția DR-22, dar și pentru componentele bovine, ovine-caprine și păsări de curte din cadrul intervenției DR-20 Investiții în sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

    ”De la data lansării sesiunii în 20 decembrie 2023 și până la epuizarea fondurilor alocate, 5 februarie 2024, procesatorii au depus prin DR-22, pe site-ul www.afir.ro, 428 cereri de finanțare care însumează 1,13 miliarde de euro, procentul depunerilor fiind de 538% din alocarea stabilită, așadar un interes deosebit de mare pentru acest segment de investiții”, arată AFIR.

    Conform sursei citate, în cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate ajunge la 10.000.000 de euro/ proiect pentru înființarea unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Tot prin DR-22 se finanțează cu până la 7.000.000 de euro/ proiect de înființare alte investiții decât cele menționate anterior și cu până la 3.000.000 de euro/ proiect de investiții de modernizare. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

    De asemenea, în perioada 20 decembrie 2023 – 5 februarie 2024, AFIR anunță că a primit on-line 299 de solicitări de finanțare pentru investiții în sectorul bovine (inclusiv bubaline) din cadrul DR-20. Valoare cererilor de finanțare depuse este de 241,9 milioane de euro iar procentul de depunere a ajuns la 359% din bugetul alocat.

    În sectorul ovine-caprine s-au depus proiecte în valoare de peste 32 de milioane de euro

    În cadrul componentei ovine-caprine a intervenției DR-20, fermierii au depus on-line 40 de cereri de finanțare în valoare totală de peste 32 milioane de euro, procentul depunerilor ajungând la 204% din fondurile alocate pentru acest sector.

    S-au epuizat fondurile alocate din cadrul intervenției DR-20 și pentru componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare) și alte animale de fermă, inclusiv albine. Astfel, în perioada 20 decembrie 2023 – 5 februarie 2024, s-au depus 43 solicitări de finanțare în valoare de 72,7 milioane de euro și astfel pragul de depunere atins a fost de 324% din alocare.

    Sprijinul financiar acordat prin intervenția DR-20 este 65% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Valoarea maximă a finanțării se ridică la 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/ proiect.

    ”Reamintim că termenul limită prevăzut în anunțul de lansare a sesiunii de depunere pentru intervențiile amintite anterior era 30 aprilie 2024, ora 16:00”, mai precizeaza AFIR.

    Se mai pot depune cereri de finanțare până la data închiderii sesiunii (30 aprilie 2024) sau până la epuizarea fondurilor pentru DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic, componenta sector suine, unde s-au solicitat 26% din fondurile totale alocate componentei, precum și pentru componenta găini ouătoare (modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere) pentru care s-au depus deja solicitări de 36,5% din alocare.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou