• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fonduri epuizate la AFIR pentru crescătorii de bovine, ovine-caprine și păsări

  Oana Timar -

  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat astăzi, miercuri – 7 februarie, epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, finanțate prin intervenția DR-22, dar și pentru componentele bovine, ovine-caprine și păsări de curte din cadrul intervenției DR-20 Investiții în sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

  ”De la data lansării sesiunii în 20 decembrie 2023 și până la epuizarea fondurilor alocate, 5 februarie 2024, procesatorii au depus prin DR-22, pe site-ul www.afir.ro, 428 cereri de finanțare care însumează 1,13 miliarde de euro, procentul depunerilor fiind de 538% din alocarea stabilită, așadar un interes deosebit de mare pentru acest segment de investiții”, arată AFIR.

  Conform sursei citate, în cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate ajunge la 10.000.000 de euro/ proiect pentru înființarea unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Tot prin DR-22 se finanțează cu până la 7.000.000 de euro/ proiect de înființare alte investiții decât cele menționate anterior și cu până la 3.000.000 de euro/ proiect de investiții de modernizare. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

  De asemenea, în perioada 20 decembrie 2023 – 5 februarie 2024, AFIR anunță că a primit on-line 299 de solicitări de finanțare pentru investiții în sectorul bovine (inclusiv bubaline) din cadrul DR-20. Valoare cererilor de finanțare depuse este de 241,9 milioane de euro iar procentul de depunere a ajuns la 359% din bugetul alocat.

  În sectorul ovine-caprine s-au depus proiecte în valoare de peste 32 de milioane de euro

  În cadrul componentei ovine-caprine a intervenției DR-20, fermierii au depus on-line 40 de cereri de finanțare în valoare totală de peste 32 milioane de euro, procentul depunerilor ajungând la 204% din fondurile alocate pentru acest sector.

  S-au epuizat fondurile alocate din cadrul intervenției DR-20 și pentru componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare) și alte animale de fermă, inclusiv albine. Astfel, în perioada 20 decembrie 2023 – 5 februarie 2024, s-au depus 43 solicitări de finanțare în valoare de 72,7 milioane de euro și astfel pragul de depunere atins a fost de 324% din alocare.

  Sprijinul financiar acordat prin intervenția DR-20 este 65% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Valoarea maximă a finanțării se ridică la 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul proiectelor care își propun exclusiv achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/ proiect.

  ”Reamintim că termenul limită prevăzut în anunțul de lansare a sesiunii de depunere pentru intervențiile amintite anterior era 30 aprilie 2024, ora 16:00”, mai precizeaza AFIR.

  Se mai pot depune cereri de finanțare până la data închiderii sesiunii (30 aprilie 2024) sau până la epuizarea fondurilor pentru DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic, componenta sector suine, unde s-au solicitat 26% din fondurile totale alocate componentei, precum și pentru componenta găini ouătoare (modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere) pentru care s-au depus deja solicitări de 36,5% din alocare.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

  Ultimele știri

  Praful siberian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar