Un legumicultor din Olt își încălzește solariile cu știuleți de porumb: ”Cerealele sunt mai ieftine!”
Angelica Lefter -Știuleți de porumb pentru încălzirea solarului de legume. Tiberiu Dragu, producător din Tia Mare, județul Olt, a găsit o metoda mai ieftină și eficientă de a-și încălzi solariile. Fermierul folosește o resursă la îndemână pentru a crea temperatura necesară pe timp de iarnă în solariile sale, și anume știuleții de porumb.
Folosirea știuleților de porumb în loc de lemne, pentru centrala termică cu care un legumicultor își încălzește solariile, poate fi numită chiar o inovație agricolă. Porumbul s-a dovedit, de data aceasta, o sursă eficientă de căldură și chiar mai ieftină decât lemnele, pentru sezonul rece.
Citește și: Fonduri pentru micii fermieri să își doteze solariile cu sisteme de încălzire
Solar de legume încălzit cu știuleți de porumb
Tiberiu Dragu este un legumicultor in comuna Tia Mare, județul Olt, care cultivă 7.000 de metri pătrați de solar de legume, iar încălzirea este esențială atunci când temperaturile scad, pentru menținerea unor grade suficiente în interiorul spațiiloe protejate, pentru dezvoltarea plantelor. Bărbatul a găsit o sursă căldură eficientă și economă din punctul său de vedere, știuleții de porumb cu boabe cu tot.
”Din cauza faptului că cerealele sunt așa cum sunt de ieftine venim cu un plus pentru energie, îi punem pe foc. Cel mai simplu, lucrăm pământul și decât să îi vindem degeaba, scot produsul finit la tomate, bag în centrală și produc energie termică, să se întoarcă înapoi tot profitul la noi, să nu îl dau degeaba, să îl vând la un preț de nimic. Nici nu ne acoperim muncile câmpului”, a spus fermierul Tiberiu Dragu pentru Olttv.ro.
Citește și: Lovitură pentru legumicultorii români! Costurile pentru încălzirea solariilor au explodat!
Porumbul – bun pentru încălzire pe timp de iarnă
Legumicultorul oltean mizează pe porumb pentru a produce legume timpurii, trudandale cu care va ieși pe piață la primăvară. Producătorul a ales acest combustibil pentru centrala solarului pentru a face față costurilor.
La acest moment, un kilogram de știuleți de porumb se vinde în satele românești cu 70-80 de bani, adică o tonă ajunge până în 800 de lei. Porumbul care nu s-a prea făcut și are puține boabe pe cocean are un preț chiar mai mic – de 50-60 de bani kilogramul și este valorificat chiar pentru încălzire, fiind recomandat să fie folosit la focul din cazane, sobe sau centrale.