• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lovitură pentru legumicultorii români! Costurile pentru încălzirea solariilor au explodat!

    Angelica Lefter -

    Legumicultorii se pregătesc pentru iarnă. Cine dorește să vândă legume în următoarea perioadă când temperaturile urmează să scadă ori să mențină anumite culturi peste iarnă, trebuie să știe că activitatea implică costuri chiar triple față de anul trecut. De la centralele pe combustibili, lemne sau peleți, la energia electrică sau îngrășăminte, toate costă mult mai mult.

    Pentru a nu ieși în pierdere, legumicultorii pot doar să scumpească produsele la vânzare, însă nu întotdeauna este o soluție, pentru că deja mulți dintre ei au observat scăderea puterii de cumpărare a românilor.

    Legumicultorul Ionuț Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, din comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, din județul Olt, deține circa 10.000 de metri pătrați cu solarii, dintre care 8.000 de metri pătrați sunt încălziți, deci pot funcționa și în sezonul rece, mai exact până în decembrie.

    Legumicultorul Ionuț Radu, comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, județul Olt

    Scumpirile la combustibili, energie și inputuri, principalele probleme pentru legumicultorii cu solarii încălzite

    Fermierul se așteaptă la costuri triple la consumul cu încălzirea în acest an, și în general cam la tot ceea ce înseamnă inputuri, deși, a fost vigilent și și-a făcut stocuri de combustibili pentru centrale și de îngrășăminte, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Centralele funcționează pe combustibil lichid, că vorbim de păcurină, țiței, motorină, ulei ars, tot ce este combustibil lichid și arde. La momentul de față avem în solar toate felurile de legume, ardei capia, gogoșar, roșii, castraveți și urmează să înființăm și culturi de salată și ceapă verde. Le menținem până în decembrie, când ne pregătim cu răsadurile și, la final de ianuarie, plantăm tomatele. Vă dați seama că centralele nu merg pe motorină, ar fi foarte scump, folosesc un CLU, așa se numește, un combustibil lichid care și el s-a scumpit cu vreo 50 de bani. Asta înseamnă undeva la 30%, câteodată luam litrul cu 1,50 – 1,70 lei, acum am ajuns să dau 2,50 lei. Eu consum undeva la 40 de tone, urmează să-mi fac aprovizionarea, adică voi da peste un miliard de lei vechi, asta vorbind doar de combustibili. Energia electrică va fi undeva între 20.000 și 30.000 de lei pentru că eu încălzesc apa, aceasta este trecută prin niște pompe și ventilatoare, care consumă. Aceste costuri vor fi suportate pentru perioada decembrie – martie, inclusiv pentru că și atunci pot fi perioade de îngheț”, a menționat legumicultorul oltean.

    Roșii solar Olt (foto: Ionut Victor Radu/Facebook)

    Prețuri mai mari la legume, pentru ca fermierii să-și poată continua activitatea

    Ionuț Radu a spus că singura soluție pentru ca legumicultorii să aibă profit este o mărire a prețurilor la legume, însă acest lucru este cam imposibil din cauză că se observă deja cum scade puterea de cumpărare a românilor.

    ”Chiar acum sunt în piața de en-gros din București, mărești prețul că este normal, problema este că există deja senzația că oamenii au puterea de cumpărare scăzută deja. Aceasta este senzația și la piață. Ca sumă, vânzările din acest an sunt apropiate cu cele de anul trecut, ca sumă de bani, dar ca și cantități, acestea sunt mai mici, anul trecut de 5.000 de lei vindeam o tonă, anul acesta vând 600-700 de kilograme pentru că sunt mai scumpe în această perioadă. Nu putem să mergem în pierdere, vă dați seama, la suprafața aceasta am 10 angajați, trebuie să-i plătesc, consumul cu combustibilul pentru comerț, ce cărăm de la fermă la tarabe, chiriile la tarabe, toate au crescut”, a menționat fermierul.

    Solarii din ferma legumicolă a lui Ionuț Radu (foto: Facebook/Ionuț Victor radu)

    Îngrășămintele în agricultură s-au scumpit și de trei ori față de anul trecut

    Ionuț Radu a mai adăugat că doar spiritul său vizionar l-a salvat, antincipând aceste scumpiri și-a făcut stocuri de îngrășăminte.

    ”Inputurile nici nu vreau să mă gândesc, pentru că ofertele la îngrășămintele pe care le folosim noi au prețuri de la 2 ori până la 3 ori mai mari decât anul trecut. Șansa mea e că eu anul trecut am mirosit puțin aceste scumpiri, mi-am făcut împrumut și mi-am cumpărat îngrășăminte inclusiv pentru la anul. Eu am cumpărat îngrășămintea cu 230 de lei sacul, aceeași îngrășăminte, astăzi, are preț de 600 de lei. Eu am cumpărat 100 de saci de îngrășăminte cu 23.000 de lei, acum m-ar fi costat 70.000 de lei”, a spus Ionuț Radu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Legumicultorul Laurențiu Mălăescu, din comuna Băleni, județul Gorj

    Un alt legumicultor din sudul țării, Laurențiu Mălăescu, din comuna Băleni, județul Gorj, a întărit cele menționate de colegul său de breaslă: se anunță o iarnă grea din punct de vedere al costurilor de producție.

    Legumicultorii intenționează să folosească centralele doar în zilele foarte friguroase de iarnă

    Laurențiu Mălăescu cultivă 1.100 de metri pătrați, iar pentru iarnă s-a pregătit cum a știut mai bine, cu o centrală pe combustibil și cu solarii acoperite cu un strat protector de folie. Asta nu îl va scuti, însă, de cheltuieli mai mari ca în anii trecuți.

    ”Am o suprafață totală de 1.100 de metri pătrați, împărțită în 4 solarii mari. În perioada verii pun pe 800 de metri pătrați roșii, castraveți, vinete și ardei, acum pregătesc solariile, le dezinfectez, după care le voi pregăti pentru cultura de iarnă: ceapă, usturoi verde și salată, în mare parte salată. Aceasta este mai rezistentă și este mai convenabilă la bani, am și eu profit mai mare. Și la roșii, eu pun dintre acelea crețe și roze, sunt cele mai căutate pe piață la ora actuală. Pentru iarnă am două centrale care funcționează pe motorină și ulei ars. Le folosesc doar în zilele în care este foarte frig, în total cam o lună plină din toată iarna, nu le țin permanent, a menționat legumicultorul gorjean.

    Legume din solariile lui Laurențiu Mălăescu (foto: Facebook/Solariile Bălești)

    Folie protectoare peste solare și acoperișul lăsat în jos – trucurile legumicultorilor pentru a adăuga câteva grade Celsius în plus

    Legumicultorul spune că nu a schimbat nimic în tehnologia de cultivare, doar vine cu o folie protectoare peste solar și coboară acoperișul pentru ca toată căldura sa stea la sol, altfel aceasta s-ar pierde.

    Cu toate acestea, și pe el îl afectează scumpirile din ultima perioadă. Costurile de producție cu încălzirea, pe toată perioada de iarnă, se ridică la suma de 5.000 de lei numai pentru încălzire.

    ”Toate inputurile s-au scumpit peste 100%. Nu am avut ce să schimb în modalitatea de încălzire, însemna sa schimb pe lemne și lemnele s-au scumpit foarte mult. Am și niște tunuri de căldură pe GPL, dar le folosesc decât când este foarte frig. Salata rezistă iarna până la -10 grade Celsius, ceapa poate fi mai afectată. Mai coborâm solariile să poată căldura să ajungă la sol, nu să se ridice sus, punem și folii protectoare, toate astea sunt costuri în plus. Costurile doar cu căldura pe toată perioada de iarnă se ridică undeva la 5.000 de lei, cam o lună jumătate cu tot cu răsaduri. Scoatem banii la final, dar mult mai puțin. Încercăm să mărim prețurile, dar nu mai merge, că oamenii nu mai vor să cumpere că nu au bani, noi înțelegem, dar nu putem merge și noi pe pierdere. Noi punem la calcul investițiile, dar nu și munca”, a mai explicat fermierul.

    Legumicultor: Ideea de a scumpi produsele la piață nu este chiar bună, românii nu mai au putere de cumpărare

    Laurențiu Mălăescu se pregătește deja pentru perioada răsadurilor, dar costurile cu alveolele și semințele sunt deja mult mai mari ca anul trecut.

    ”Acum am început să cumpăr pentru la anul alveolele, care erau 2 lei și acum sunt 4, turba la fel, pământul era 60 de lei și acum este 95 de lei, asta dacă iei în cantitate mare. 35 de lei sunt 50% scumpire numai la turbă. Eu anul trecut am dat 8.000 de lei numai pe sămânță. În perioada aceasta, pe timp de iarnă o dau cu 2,50 lei la masă, 1,80 – 2 lei pe en-gros, am pus 3 lei dar nu se dă. Ideea de a scumpi produsele nu e chiar bună, dacă scumpesc cu 50 de bani nu mai cumpără”, a conchis legumicultorul gorjean.

    Ilie Ursu, legumicultor din comuna Rusănești, sat Jieni, județul Olt

    Ilie Ursu: ”Este jale la cum au crescut costurile pentru lucrări, aceeași mraniță pe care dădeam 1.000 de lei am luat-o cu 2.500 de lei”

    Ilie Ursu, producător din comuna Rusănești, sat Jieni, județul Olt, membru al Asociației Forța Fermierilor, are solarii pe 5.000 de metri pătrați și spune că preferă să nu încălzească deloc solariile, deși deține o centrală și ar putea face acest lucru.

    ”Nu o să schimb nimic în tehnologie, am 5.000 de metri pătrați și îi lucrez ca și până acum. Acum în toamnă am doar castraveți și salată. Costurile pentru lucrări?…mama mia, e jale! Am cumpărat ailaltăieri un camion de mraniță, de bălegar, am dat 2.500 de lei pe el și înainte dădeam 1.000 de lei – 1.200 de lei. Cheltuielile vor fi exact duble pentru toate culturile. S-a scumpit sămânța și toate inputurile. Estimativ, la toată suprafața, în toamna aceasta am băgat doar la cultura castraveților vreo 7.000 de lei și am câștigat până acum, pentru că au fost niște prețuri derizorii, 12.000. Ne-am scos salariile eu și soția”, a punctat fermierul.

    Răsaduri de salată în solarul legumicultorului Ilie Ursu (foto: Facebook/Ilie Ursu)

    Ilie Ursu a spus că păstrează ca și cultură în solarii pe timpul iernii doar salata. 25.000 de fire sunt pregătite să fie plantate în solariile pregătite cu folie dublă pentru păstrarea temperaturilor cu 2-3 grade în plus.

    ”Pentru iarnă am răsad de salată, dar tot la rece îl pun, salată creață. Rezistă pentru că am tehnologie, adică punem dubluri de folie, mai crește temperatura cu 2-3 grade Celsius în solar. După ce terminăm castraveții, punem 25.000 de fire de salată, le avem pregătite deja. Doar salată pun, pentru restul este multa muncă și nu merită”, a spus și legumicultorul Ilie Ursu, din județul Olt pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds