• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial BOR: Nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială pentru slujba de înmormântare

    Angelica Lefter -

    Nu există nicio taxă de înmormântare. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a avut o reacție imediată, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, la informațiile potrivit cărora preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi caterisiți, iar credincioșii au posibilitatea să reclame astfel de situații direct la Patriarhia Română.

    Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat că nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare, subliniind că Sfântul Sinod a adus precizări, în 2017, în ceea ce priveşte distincţia dintre ”taxe” şi ”contribuţiile benevole” oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult, potrivit digi24.ro.

    Citește și: România, ţara de unde medicii nu pleacă doar în străinătate. Merg şi în Caravane, în satele unde este nevoie de ei!

    Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu (foto: basilica.ro)

    Precizările purtătorului de cuvânt al Patriarhiei au fost făcute astăzi, miercuri – 7 februarie, și au venit ca urmare a apariţiei în spaţiul mediatic a unei false știri referitoare la ”preoţii care cer bani la înmormântări” şi al cărei ”conţinut fals” este rupt din contextul unei vechi declaraţii oferite pe tema condiționării slujbelor oficiate în bisericile ortodoxe din România.

    ”Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiţionare a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o aşa-zisă ”taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

    Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine

    Conform celor spuse de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Sfântul Sinod a adus, în 2017, precizările necesare privind distincţia dintre ”taxe” şi ”contribuţiile benevole” oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult, conform cărora ”taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire”.

    ”Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către consiliul parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”, după cum preciza Sfântul Sinod.

    Citește și: Satul din România care a fost desemnat unul dintre ”cele mai atractive sate turistice din întreaga lume„

    Sfântul Sinod a interzis condiționarea oficierii de către preot a slujbei de înmormântare

    Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale, cazuri în care preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi, a mai arătat Vasile Bănescu.

    O hotărâre similară anterioară a Sfântului Sinod, din 2012, specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare.

    ”Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”, a arătat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă