• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii spanioli: Orezul de paella va dispărea după ce UE a interzis fungicidul care proteja cultura

    Roxana Dobre -

    Orezul pentru paella ar putea deveni istorie după ce, nivelul Uniunii Europene, a fost interzis un cunoscut fungicid. Fără triciclazol, o substanță activă ce stă la baza unor produse folosite pentru combaterea ciupercilor, varietatea de orez folosită la paella are șanse minime să mai poată fi cultivată.

    Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face celebra paella va dispărea din cauza interzicerii unui fungicid. Este vorba despre un soi special de orez care este ameninţat de o ciupercă.

    Un soi de orez spaniol care în mod tradiţional este utilizat pentru a găti paella este ameninţat de o ciupercă, după ce Uniunea Europeană a interzis un fungicid pe care fermierii spanioli se bazau. Trei producători de orez din regiunea Valencia au anunțat că recolta lor de ”orez bomba”, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez, conform Agerpres.

    Cultură agricolă de orez, în pericol de dispariție în Spania

    Fermier spaniol: Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor

    ”Este foarte posibil ca orezul bomba să dispară. Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor”, a spus Miguel Minguet, fermier din Valencia. În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia utilizează la scară largă fungicide pe bază de triciclazol pentru a-şi proteja culturile.

    Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare faţă de restricţiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar. Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară naţională. Aceste dispute scot la iveală dificultăţile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilităţii cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producţia de alimente. Comisia Europeană a fost forţată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, preşedinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunţând marţi o retragerea a planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

    Citiți și: Depozitele Lidl și Aldi, blocate de protestele fermierilor germani

    În 2018, UE a încetat să mai autorizeze substanța activă denumit triciclazol după ce a decis că este dăunătoare pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest fungicid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

    Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au reziduuri fungicid.

    ”Există un set de reguli pentru Europa şi altul pentru ceea ce este produs în afară”, a spus Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cordoba.

    Reducerea producţiei de orez bomba a condus la dublarea preţurilor în ultimii trei ani, astfel încât la retaileri precum Carrefour sau Ahorramas un kilogram de orez bomba se vinde pentru mai mult de cinci euro. Cel mai mare lanţ de supermarketuri din Spania, Mercadona, a confirmat că în ultimele luni au existat unele probleme în aprovizionarea cu acest tip de orez dar susţine că livrările îşi revin gradual în aproape toate magazinele din Spania.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!