• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Libertatea: Standul României la Săptămâna Verde de la Berlin a costat 64.000 de euro

  Angelica Lefter -

  Standul României de la Săptămâna Verde, expoziție anuală pe teme de agricultură, organizată în Germania, la Berlin, nu a impresionat, deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ar fi cheltuit 64.000 de euro, potrivit Libertatea.ro.

  Încă din luna ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis un comunicat în care anunța participarea României la Săptămâna Verde (Grune Woche), o expoziție anuală desfășurată la Berlin. Vizitatorii au rămas surprinși de cât de sărăcăcios a fost standul României de la acest eveniment, deși suma cheltuită pentru participare nu  fost deloc de neglijat.

  Citiți și: Săptămâna Verde 2023. România, reprezentată la Berlin de produse tradiționale și certificate în UE

  România s-a prezentat dezamăgitor la Săptămâna Verde de la Paris, spun vizitatorii (foto: libertatea.ro)

  Citiți și: Fermierii germani au înmânat o notă de protest ministrului agriculturii în timpul ”Săptămânii Verzi” de la Berlin

  Produsele românești, doar pentru degustare, nu pentru vânzare

  Potrivit unui comunicat transmis de MADR, România a participat cu ”un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european”.

  Pe două paragrafe, în comunicat sunt listate peste 50 de produse și categorii de produse care vor fi expuse sub pavilion românesc la Grune Woche.

  De fapt, pentru a avea ce expune la stand, Ministerul Agriculturii a solicitat mostre de la producători. Scopul mostrelor era de a fi oferite spre degustare, nu și spre vânzare, deoarece ministerul nu dispune de pârghii legale să poată desfășura astfel de activități economice.

  Totodată, MADR susține că a informat producătorii din toată țara și organizațiile lor despre ”oportunitatea de promovare” la Săptămâna Verde, ”prin transmiterea de mostre ale produselor, cărți de vizită, precum și materiale promoționale în limba germană sau engleză. Totodată, au fost informați despre posibilitatea participării, pe cont propriu, a reprezentanților membrilor organizațiilor din domeniul agroalimentar, în vederea promovării, fără comercializare, a produselor proprii. La standul României au fost prezenți producătorii, respectiv toate produsele operatorilor economici care și-au manifestat interesul de a fi prezenți”, a specificat ministerul într-un răspuns pentru ziarul Libertatea.

  Standurile României și ale Republicii Moldova, sărăcăcioase și lipsite de activitate

  Publicația Libertatea a citat mai mulți vizitatori la standul României care au susținut că acesta a arătat sărăcăcios și deloc prietenos cu publicul, spun cei care l-au vizitat. ”La fel ca și anul trecut, era doar o vitrină, cu brânză, miere și mezeluri. Cei care se ocupau de stand stăteau la mese și nu te băgau în seamă. Nu se făceau degustări, nu se întâmpla nimic, de câte ori am trecut pe acolo”, a relatat un român care trăiește de 8 ani în Germania.

  El a completat că alte țări aveau activitate intensă la stand. ”Ungaria a avut o hală întreagă, cu show-uri de gătit și alte atracții pentru vizitatori. Lumea vine aici să cumpere produse sănătoase și să se distreze. Doar standul Moldovei era la fel de trist, tot așa, pe tipar comunist, ca și standul nostru”, a mai spus românul care trăiește în Germania.

  Închirierea spațiului pentru stand a costat peste 8.000 de euro

  Standul Ministerului Agriculturii, nr. 113 din Hala 11.2, a avut 40 de metri pătrați. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, costul închirierii unui astfel de stand este de aproximativ 8.603 euro pentru toate cele zece zile.

  Pe lângă închiriere, expozanții trebuie să achite către organizator, Messe Berlin GmbH, costuri de amenajare, servicii de curățenie, iluminat, alimentare cu apă.

  Costurile participării României la Săptămâna Verde 2024 s-au ridicat la 64.000 de euro, se arată în răspunsul primit de la minister.

  ”MADR nu a fost reprezentat la nivel de demnitar la acest târg. Delegația prezentă la eveniment a fost constituită din experți din cadrul direcției tehnice de specialitate a MADR, după cum urmează: în perioada 18-23 ianuarie 2024 – 4 experți la nivel tehnic, în perioada 24-28 ianuarie: 3 experți la nivel tehnic”, a mai arătat MADR, fără să detalieze pentru ce anume au fost cheltuite cele 64.000 de euro.

  În fotografiile furnizate de vizitatori ai ediției de anul acesta a târgului pot fi observați experții de la MADR stând la mese, în timp ce câțiva vizitatori se uită la vitrină. Sunt expuse brânză la burduf, pastramă, câteva borcane cu miere, zacuscă, gem și, pe rafturile din fundal, sticle cu vin și țuică.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA