• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea cu legume: Cum alegem folia pentru solar și ce calități trebuie să aibă aceasta pentru a obține recolte bogate de legume românești

    agrointeligenta.ro -

    Una dintre cele mai importante alegeri atunci când se începe o afacere cu legume este cea a foliei de acoperire a serelor sau solariilor. Pentru a vă ușura această sarcină, specialiștii de la Marcoser explică pentru cititorii Agrointeligența care sunt elementele la care legumicultorii trebuie să fie atenți atunci când cumpără folii profesionale. Nu mai este deloc un secret că acestea au încetat demult să mai fie simple ”plastice” și că au în structură aditivi de ultimă generație care le sporesc eficiența.

    Costel Pohrib Marcoser

    1.Folia de acoperire trebuie să fie rezistentă la razele soarelui pentru o durată de timp cel puțin egală cu garanția oferită de producător. Această proprietate este denumită stabilizarea UV a foliei , iar aditivul care îi oferă această calitate este cunoscut ca aditiv UV.

    Fără acești aditivi UV, rezistența foliei va fi una mică din cauză că asupra acesteia ”lucrează” degradarea fotooxidantă cauzată de radiațiile UV care conduc, în final, la ruperea foliei de polietilenă. ”Prezența în folie a aditivilor UV de stabilizare conferă acesteia protecție împotriva degradării foto oxidante prin absorbția radiațiilor UV specifice. O folie este cu atât mai bună cu cât cantitatea și calitatea aditivilor UV de stabilizare este mai mare. Aditivii UV se stabilizare de ultimă generație – oxizi metalici, și nu de origine organică (folosiți în foliile comune și ieftine) asigură o durată de viață a foliei de peste 5 ani”, explică pentru Agrointeligența ing. dr. Costel Pohrib, autorul volumului ”Tehnologii moderne de cultură a legumelor timpurii în sere și solarii”.

    2.Folia de acoperire trebuie să blocheze sau să împiedice cât mai mult posibil pierderea de căldură acumulată în timpul zilei, în special dacă se are în vedere obținerea unor culturi de legume extra timpurii. Această proprietate se numește ”efect termic sau termicitate”, iar aditivul care îi conferă această calitate este cunoscut ca IR.

    Vorbim astfel de efectul de termicitate al foliei de solar, fiind nevoie ca temperatura optimă să fie menținută pentru plante atât ziua, cât mai ales pe perioada nopții. ”Astfel, dacă aerul este cald în timpul nopții, acest aer împarte o parte din căldura plantelor, dar este cunoscut faptul că aerul este un transportor foarte slab de căldură, în concluzie există o limită până la care aerul poate încălzi plantele deoarece o foarte mare parte din căldură se pierde prin radiație și convecție. Cu alte cuvinte, plantele pierd căldura prin aer, care o transferă mai departe în atmosferă, iar viteza cu care are loc acest fenomen este puternic influențată de tipul foliei.

    Foliile profesionale de acoperire, cele cu aditivi IR de termicitate reflectă o parte importantă din radiația de căldură, care în mod normal s-ar degaja în atmosferă, înapoi în seră sau solar”, explică legumicultorul din Matca. Mai mult, Costel Pohrib declară că nu doar menținerea căldurii înmagazinate este un avantaj al folosirii foliilor cu IR, ci și faptul că acestea fac ca efectul de condensare al apei pe suprafața plantelor (care sunt mai calde) să apară doar în ultimă instanță, după ce umezeala s-a condensat deja pe alte suprafețe mai reci. Per total, prezența aditivilor de termicitate în folie de solar aduce economii de 16-30% a costurilor cu încălzirea, o tipurietate de 5-7 zile față de culturile învelite cu folie normală, dar și o creștere considerabilă a productivității cu calității culturilor de legume.

    3.Folia de acoperire trebuie să fie transparentă la razele luminoase din zona denumită zona fotosintetizantă activă. Această proprietate a foliei este cunoscută drept ”trasparența în zona PAR – photosynthetically active range”.

    ”Împiedicarea sau reducerea razelor luminoase responsabile de activitatea fotosintetizatoare a plantelor prin folia de acoperire afectează foarte grav timpurietatea, producția și implicit calitatea culturilor din sere și solarii. Trebuie ținut cont că pe suprafața foliei se adună praf și murdărie, ceea ce conduce la pierderea transparenței și din acest motiv se recomandă ca din timp în timp să se curețe suprafața solarului și să se spele poartea de deasupra”, recomandă unul dintre directorii Marcoser.

    4.Folia de acoperire trebuie să fie rezistentă la variațiunile de temperatură, la dilatatare și la contractare, adică trebuie să prezinte elasticitate. În termeni specializați, păroprietatea se numește rezistență mecanică și elasticitate, iar aditivul care aduagă la folie pentru a-i da această calitate este cunoscut drept EVA – etil-vinil-acetat.

    ”O folie profesională cu durată mare de viață utilizată pentur acoperirea serelor și a solariilor de legume trebuie să fie elastică, să s epoată dilata vara și contracta iarna fără a se rupe și să poată susține o cantitate mare de zăpadă, să reziste la grindină, vânt puternic. Totodată, este nevoie ca folia să nu se rupă atunci când ea este fixată pe scehetul de lemn cu ajutorul cuielor. Elasticitatea și rezistența mecanică este dată de prezența în structura foliei a aditibului EVA ce conferă foliei un grad de transparență în plus și un ușor efect de termicitate”, explică Costel Pohrib de la Marcoser.

    5.În cazul solariilor cu structură din lemn, este obligatori cu folia să fie difuză, să conțină aditivi pentru a difuza lumina.

    Costel Pohrib explică în lucrarea sa și că prezența razelor de lumină din zona PAR poate fi completată cu aditivi ce permit schimbarea direcției razelor luminoase la intrarea în seră sau solar, oferind lumină plantelor din toate direcțiile. ”Această proprietate este esențială la soleriile cu structură din lemn, unde scheletul acoperă o suprafață mkai mare și produce o umbră pe măsură”, atrage atenția inginerul Pohrib.

    6.Nu în ultimul rând, un element mai puțin cunoscut de micii producători de legume este faptul că folia pe care o folosesc ar putea să îi ajute să își protejeze culturile de anumiță dăunători. Datorită unei calități numită fotoselectivitate, folia poate avea un efect antivirus, blocând intrarea luminii din spectrul UV-apropiat.

    ”Avantajele majore ale acestei proprietăți sunt datorate faptului că o parte din insectele dăunătoare – thripsul și Musculița albă văd în spectrul de lumină UV-apropiat, iar prin blocarea lui, dăunătorii nu mai văd, activitatea lor fiind mult diminuată”, explică specialistul Marcoser. Alt pericol care este în mare parte înlăturat de foliile cu aditivi antivirus AV este putregaiul cenușiu.

    Pentru a afla care sunt prețurile foliilor de solar care au aceste proprietăți CLICK AICI



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă