• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit!

    Angelica Lefter -

    Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit – este apelul disperat primim din partea unui apicultor care a rămas fără mare parte din efectivul albine, după ce acestea au murit în masă, imediat ce căldura le-a scos din stup. Situația este similară și pentru fratele apicultorului care deține 100 de stupi și care a suferit, de asemenea, pierderi masive. Stuparii nu își explică fenomenul și cred că un conflict mai vechi cu un vecin a dus la acțiuni iresponsabile din partea acestuia.

    Tragedie pentru apicultorul Ionică Constantin, din comuna Ciolănești, sat Baldovinești, județul Teleorman, care a rămas fără o mare parte din cele 150 de familii de albine pe care le deține. Bărbatul a observat albinele care au ieșit din urdiniș că, la întoarcerea în stup sunt din ce în ce mai slabe, imediat și-a dat seama că ceva este în neregulă, iar peste puțin timp, acestea au căzut pe capete.

    Citiți și: Primele semne care arată probleme în stup. Boli și dăunători – care duc la pierderea albinelor!

    250 de familii de albine, decimate în câteva zile

    Albinele din două stupine au început să moară pe capete

    Bărbatul spune că același lucru s-a întâmplat și cu stupina fratelui său, care locuiește la 200 de metri de el, dar nu cu alte stupine ale consătenilor, care sunt situate la distanțe mai mari, de aceea bănuiește că cineva le-ar fi pus albinelor sirop otrăvit, după cum relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Două stupine au fost otrăvite, una mea și una a fratelui meu, care este la 200 de metri de mine. Eu dețin 150 de familii, fratele meu 100 de familii. În momentul acesta stupii îi avem pe vatră, la marginea satului de tot, acolo unde stau și eu. Eu stau într-o vale, iar fratele pe deal. Curenții de aer sunt mai puternici pe vale decât pe deal. Albina a început să zboare de luni sau marți, săptămâna trecută. Era cald, dar bătea vântul mai puternic pe vale, erau curenți și albina nu prea zbura. La fratele meu, au zburat, erau agitate. El a venit și mi-a spus că sunt agitate, că nu poate să le bage mâncare și nu a specificat că au început să-i moară masiv. Sâmbătă a venit pe la mine și m-a întrebat ce am făcut albinelor de zboară așa, că ale lui nu sunt deloc cum ar trebui. Albinele mele aveau un zbor de cules, veneau cocoșate, grele. Eu nu le-am luat seama, că m-aș fi dus pe culoarul de zbor să văd de unde iau ele mâncare. Fratele a crezut că eu le-am făcut ceva albinelor și țin secret, s-a supărat și a plecat. Duminică a zburat albina iar, luni am observat mortalitate masivă. Am făcut curățenie să terminăm cu microbul, le-am ars pe cele moarte, marți, aceeași problemă, de data asta a început să mă pună pe gânduri. Miercuri am văzut că totul era negru pe jos, m-a luat cu rău, mi s-au tăiat picioarele”, a spus apicultorul Ionică Constantin.

    Apicultorul Constantin Ionică, județul Teleorman, și-a găsit albinele moarte

    Citiți și: Tinctura de albine moarte – rețetă, beneficii pentru sănătate, contraindicații

    Principalul suspect – un vecin care s-a arătat deranjat de prezența albinelor

    Apicultorul bănuiește că un vecin rău intenționat a făcut acest gest necugetat. Acesta i-ar fi spus în repetate rânduri că nu își dorește albinele prin prejmă și că îl deranjează atunci când acestea ies la cules pentru că i-ar face pagubă în tărâțele pe care le pune animalelor.

    ”Stupina este în câmp, la capătul livezii mele, dar am un vecin pe care l-aș bănui că a pus otravă în vreun sirop, ceva, iar albinele au luat de acolo. El m-a și amenințat, a spus că îl deranjează albinele mele. Marți am văzut că mor în masă, miercuri era covor negru. Vă dați seama că mi-a distrus afacerea, dar și familia. Eu din asta trăiesc, asta mi-era meseria, ăsta îmi era serviciul”, a spus supărat apicultorul.

    A fost constituită comisie de constatare a pagubelor. Probele, duse la analiză

    Pastoralul ar fi început pe 15 aprilie, la rapiță. Din păcate, în stupi au rămas puține rame. În urma tragediei, apicultorul a chemat o comisie pentru constatarea pagubelor și așteaptă rezultatele analizelor de laborator.

    ”Din 7-8 rame de albine, mai sunt în stupi o ramă sau două. Nu putem să ne pronunțăm deocamdată dacă și aceste vor rezista. A fost, joi – 15 februarie, comisie de constatare. A venit președintele asociației din care fac parte, viceprimarul, Poliția, doctorul veterinar de zonă. Au constatat că ar fi otrăvite, dar o să vedem ce spun probele. S-au luat probe, au fost duse la Alexandria, la noi la județ dar alte probe recoltate de medicul veterinar pentru a fi analizate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Nu mă aștept să pot să recuperez paguba din partea acestui vecin, dar poate vor lua autoritățile măsurile care se cuvin în acest caz. Președintele de asociație a zis că așa ceva nu a mai văzut, deși are 78 de ani și a apreciat că dauna este totală”, a mai spus Ionică Constantin, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!