• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele semne care arată probleme în stup. Boli și dăunători – care duc la pierderea albinelor!

    Roxana Dobre -

    Monitorizarea stupinelor este obligatorie pentru apicultorii care vor să evite pierderea albinelor. Observarea la timp a semnelor care duc la mortalitatea albinelor este esențială pentru o bună aplicarea și la timp a tratamentelor astfel încât pierderile să fie minime.

    Starea stupilor este esențială pentru o bună funcționare a unei afaceri cu albine sau în cazul în care activitatea este efectuată doar ca hobby. Monitorizare acestora se face chiar și zilnic dacă vremea o permite dacă nu măcar săptămânal se face o evaluare a stării de sănătate a micilor zburătoare.

    Cunoașterea ”semnelor” care indică o problemă în stup este esențială și utilă ulterior pentru aplicarea tratamentelor necesare. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce trebuie să urmăriți în stupină și care este ”diagnosticul” în funcție de problemele identificate la albine.

    Monitorizarea zborului la albine

    Observarea zborului la albine poate oferi informații utile despre starea de sănătate a stupului. Iată ce trebuie să urmăriți:

    Albinele nu ies din stup. Dacă la zborul de curățire, care începe de regulă la jumătatea lunii ianuarie, albinele nu ies din stup trebuie să controlați dacă urdinișul este liber, curățați cu o sârmă resturile dacă este obturat. În cel mai rău caz familia este moartă. Este util pentru pregătirea zborului să curățați și zăpada de pe capace şi scândurile de zbor.

    Albinele ezită să între în stup. Dacă albinele se plimbă dezorientate pe peretele frontal, căutând parcă ceva, trebuie să ne așteptăm ca acestea să-și fi pierdut matca. În schimb, dacă aceste intră fără ezitare în stup, înseamnă că familia de albine are matcă deci nu aveți de ce să vă faceți griji.

    Albinele ies din stup chiar dacă temperaturile sunt ridicate. Dacă albinele ies din stup în perioada iernatului, indică o lipsa acută de apă datorată creșterii puternice de puiet. Este un semn că lucrurile merg bine în dezvoltarea generală. La fel, frecventarea masivă a adăpătorului, în aceleași condiții meteo dificile este legată de creșterea accelerată a puietului.

    Albinele trag la grămezi de rumeguș umed, scurgeri de bălegar de lângă grajduri. Acest comportament indică o lipsa acută de substanțe proteice (polen care sunt insuficiente. Ele caută să suplinească cumva această lipsă.

    Albinele adunate pe scândura de zbor. Dacă își balansează abdomenul, și au capul orientat spre câmp indică un cules bun. Dacă albinele au capul orientat spre urdiniș culesul este la final, sau nu există cules.

    Albinele care zboară ca într-un ”dans” în față urdinișului (aparent fără un motiv anume).  Sunt albine tinere care fac zborul de recunoaștere.

    Albine moarte în față stupului. Dacă identificați albine moarte, situație dublată de lupta dintre albine pe scândura de zbor, indică un furtișag puternic.

    Albinele încep să alunge trântorii din stup aceștia încercând să intre dar fără a fi lăsați. În acest caz familia se pregătește de iernare.

    Monitorizarea resturilor eliminate din stup

    O altă sursă de monitorizare a situației este examinarea resturilor scoase de albine în față stupului sau scoase de apicultor de pe fundul stupului. Iată care sunt semnele care trebui urmărite:

    Puietul mort scos primăvară devreme de către albine: Dacă albinele scot puietul mort în față stupului indică existența așa numitului ”puiet răcit”.  Vină pentru prezența acestui puiet mort aparține de multe ori apicultorului care nu a știut să extindă cuibul în raport cu puterea familiei;
    Cristale de miere pe fundul sau în față stupului: indică prezența mierii cristalizate care nu poate fi valorificată de albine în lipsa apei. Situația se întâlnește mai ales iarna;
    Albine moarte și mucegăite: indică prezența bolii numită aspergiloză, care apare în principal din cauza umidității crescute în stup. Umiditatea excesivă este provocată de ventilația ineficientă;
    Albine moarte cu aripile detașate de corp: Dacă albinele au aripile detașate de corp, cu malformații, este vorba despre o acarioză în stadiu avansat cauzată de lipsa tratamentelor sau a tratamentelor făcute incorect;
    Puiet pietrificat scos de albine pe scândură de zbor: indică prezența bolii numită popular ”puiet varos”. La apariția acestor simptome stuparul trebuie să ia măsuri sanitare urgente;
    Grămezi de ceară și/sau albine fără cap: indică prezența unui șoarece în stup. Fenomenul se întâmplă în perioada rece, când nu s-au pus gratii de protecție la urdiniș.

    Examinarea acustică a familiilor de albine

    Și examinarea acustică a familiilor de albine se înscrie în seria de metode folosite de apicultor pentru a depista situațiile nedorite apărute iarnă în familiile de albine. Iată câteva situații:

    Familia de albine nu răspunde la nici un stimul extern aplicat de apicultor: Dacă la aplicarea stimulilor extern, cum ar fi ciocănitul în stup, nu se obține nici o reacție cel mai probabil familia de albine este moartă;
    Un zumzet slab și prelungit: Dacă zumzetul albinelor este slab, ca și cum am răvăși niște frunze uscate, indică faptul că familia de albine a rămas fără provizii și că este în pericol să moară de foame dacă nu interveniți la timp;
    Un zumzet slab și plângător:  indică că familia de albine a rămas fără matcă. Stuparii au denumit acest sunet caracteristic ”bocetul albinelor”;
    Dacă familia de albine răspunde cu un zumzet uniform: zumzetul crește rapid în intensitate și scade la fel de rapid, indică că familia iernează în condiții normale, fără probleme deosebite.

    Examinarea olfactivă a familiilor de albine

    La simplă ridicare a capacului apicultorul poate să depisteze unele boli apărute, folosindu-și simțul olfactiv, asta mai cu seama în perioadele calde ale anului.

    Mirosul neplăcut de oțet: indică îmbolnăvirea familiei de albine de loca europeană. Acest miros este dat de descompunerea puietului necăpăcit;
    Mirosul caracteristic de clei de oase: indică prezența locii americane. Mirosul este dat de puietul căpăcit descompus;
    Mirosul acru: acesta se simte de multe ori și prin urdiniș și ne indică că albinele suferă de diaree sau de nosemoza. Ambele boli au cauze bine știute și se vor aplică măsurile adecvate;
    Mirosul plăcut, întâlnit mai ales vara și primăvară, pe care îl emană familia de albine:  indică că totul merge perfect și că v-ați făcut treaba așa cum trebuie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!