• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

    Roxana Dobre -

    Guvernul a aprobat cuantumurile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic, aferente campaniei de plăți 2023. După ce sumele vor fi publicate în Monitorul Oficial, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – poate începe plățile pentru fermieri.

    Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, vineri – 16 februarie, două hotărâri de Guvern prin care au fost aprobate sumele care sunt alocate în 2024, pentru campania 2023, plăților la ANT vegetal și zootehnie. Hotărârile de Guvern au nevoie și de publicare în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare iar după apariție APIA poate începe plățile pentru ambele sectoare.

    Citiți și: Șeful APIA: 12 euro/ha – cuantumul ANT la culturi în teren arabil

    Banii pentru ANT vegetal au fost aprobați de Guvern

    Cuantumurile aprobate de Guvern pentru ANT vegetal

    Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat că în ședința Guvernului de astăzi, vineri – 16 februarie a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2023.

    Astfel, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal, în sumă totală de 88.126.943 euro (echivalentul a 438.299.354 lei), se asigură din bugetul MADR pe anul 2024 și vor fi repartizate astfel:

    – 84.881.472 euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil;
    – 5.500 euro, pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
    – 1.648.135 euro, pentru tutun;
    – 83.643 euro, pentru hamei;
    – 1.508.193 euro, pentru sfeclă de zahăr.

    ”Cuantumurile per unitatea de măsură se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numărul total de hectare eligibile pentru anul 2023, corespunzătoare ANT”, se arată în comunicat.

    Conform sursei citate, banii vor ajunge  la un număr de circa 557.000 beneficiari de ANT.

    Citiți și: După apelul AAC, Guvernul aprobă astăzi banii pentru plata ANT vegetal și zootehnie!

    Banii pentru ANTZ au fost aprobați de Guvern

    ANTZ pe cap de animal. Sume aprobate pentru crescători

    Tot vineri, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023. Astfel, prin actul normativ se stabilește și modalitatea de calcul a cuantumului per unitatea de măsură al ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne și pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

    ”Impactul bugetar este de circa 670.271.000 lei, respectiv 134.768.480 euro de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, reprezentând plăți naționale tranzitorii pentru anul de cerere 2023. Facem precizarea că documentele specifice care se depun împreună cu cererea de plată, precum și condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt prevăzute în secțiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificările și completările ulterioare, articolele 95-102”, se mai arată în comunicat.

    Conform sursei citate, cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăți și Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor alocate fiecărei scheme la efectivele de animale eligibile, respectiv bovine și ovine/caprine sau la cantitățile de lapte eligibile.

    Ca număr de beneficiari ai ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic MADR estimează circa 40.000 fermieri pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, circa 112.000 fermieri pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne și circa 45.000 fermieri pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare