• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercetătorii coreeni au creat un orez hibrid care conține celule de carne de vită

    Violina Gorcinschi -

    Cercetătorii din Coreea de Sud au creat un nou tip de aliment, clasificat ca hibrid sustenabil, în care a fost combinat orez și celule de carne de vită. Acesta se crede că ar ajuta la rezolvarea crizelor alimentare și ar putea fi un progres pentru combaterea schimbărilor climatice, a informat AFP. Orezul hibrid a fost cultivat în laborator de oamenii de știință de la Universitatea Yonsei din Seul și conține celule musculare și adipoase de vită. Ca aspect, orezul a căpătat o culoare roz, fiind considerat o alternativă mai ieftină și durabilă la carne, din punct de vedere ecologic, având o amprentă de carbon mai redusă.

    „Imaginaţi-vă că obţinem toţi nutrienţii de care avem nevoie dintr-un orez proteic cultivat pe celule”, a spus Park So-hyeon, coautor al studiului, potrivit AFP, citată de Agerpres.

    Producerea noului aliment ar polua mai puțin decât fermele (foto: nypost.com)

    Orez creat în laborator, cu celule de carne de vită

    Oamenii de știință de la Seul sunt mulțumiți de rezultatele cultivării orezului cu carne de vită în laborator, având în vedere că producerea acestuia nu presupune creșterea animalelor în fermă.

    „Orezul deţine deja un nivel ridicat de nutrienţi, însă adăugarea de celule provenite de la animale de fermă poate să crească şi mai mult acel nivel”, a mai declarat acesta într-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută, miercuri – 14 februarie, ziua publicării acestui studiu în revista Matter, potrivit Digi24.

    Boabele de orez au fost acoperite cu gelatină de peşte pentru a ajuta celulele de vită să se agaţe de ele, creând un efect adeziv. Apoi acestea au fost cultivate timp de 11 zile.

    Conform echipei de cercetători, față de orezul obişnuit, produsul final conţinea cu 8% mai multe proteine şi cu 7% mai multe grăsimi, fiind, în acelaşi timp, mai ferm şi mai sfărâmicios decât boabele naturale.

    Citește și: Proiectul de lege pentru interzicerea cărnii de laborator în România – adoptat de Senat

    Orezul hibrid – alternativă la fermele de bovine

    S-a constatat că noua versiune dezvoltată în laborator are o amprentă de carbon mai mică decât carnea, întrucât nu presupune creşterea animalelor, o activitate care consumă „multe resurse şi apă şi care eliberează multe gaze cu efect de seră”, a adăugat Park So-hyeon.

    Pentru 100 de grame de proteine produse, s-a raportat că orezul hibrid eliberează mai sub 6,27 kg de CO2, adică de opt ori mai puţin decât producţia de carne de vită, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

    Dacă ar fi vândut în supermarketuri, acest orez hibrid ar fi o opţiune mai ieftină pentru consumatorii din Coreea de Sud, cu un preţ de vânzare estimat la circa 2,23 dolari per kilogram, în timp ce preţul cărnii de vită este de aproximativ 15 dolari per kilogram.

    Citește și: Elveția, prima țară din Europa unde se va produce carne în laborator

    Echipa sud-coreeană și-a pus în plan să amelioreze şi mai mult noul tip de orez înainte de comercializarea acestuia, astfel încât celulele să se poată dezvolta mai bine în boabe, sporindu-i valoarea nutritivă.

    „Acum văd o lume întreagă de posibilităţi pentru acest aliment hibrid. El ar putea într-o zi să ofere ajutor alimentar în caz de foamete, să fie încorporat într-o raţie militară sau chiar să îi hrănească pe astronauţi”, a concluzionat Park So-hyeon.


    Te-ar mai putea interesa

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură