• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce alegem pentru producții mai mari Calciprill® sau Sulfoprill®? Naturevo le răspunde fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Ce alegem pentru producții mai mari Calciprill® sau Sulfoprill®? Florian Lazar, Director Tehnic Naturevo, a oferit un răspuns pentru fermieri.

    Atât Calciprill®, cât și Sulfoprill®, pot funcționa pentru a îmbunătăți sănătatea solului, dar trebuie să înțelegem că funcționează în moduri diferite. Înainte de a decide care este cel mai bun pentru terenul sau cultura dumneavoastră, este important să stiti ce sunt varul (carbonatul de Ca) și gipsul (sulfatul de Ca), cum funcționează și cum diferă unul de celălalt. De asemenea, este important să vă înțelegeți solul, astfel încât să puteți alege cea mai bună opțiune pentru sănătatea lui.

    Fertilizarea solului

    Citiți și: Naturevo a anunțat fermierii câștigători ai campaniei de fidelizare cu premii de excepție

    Care este rolul nutrienților și cum se face fertilizarea solurilor

    Nutrienții plantelor asigură creșterea și dezvoltarea unor culturi mai sănătoase și mai productive, iar o cultură fertilizată echilibrat este cea mai bună soluție împotriva pierderilor de nutrienți în apa freatică sau în mediul înconjurător.

    O plantă cu o creștere armonioasă dezvoltă un aparat radicular mai voluminos, care asigură o creștere susținută a foliajului, o acoperire mai rapidă a solului, o eficiență mai mare a utilizării apei, o performanța mai mare a utilizării nutrienților, dar și o rezistență mai mare la stres a culturilor, cauzate de: secetă, arșiță, dăunători, temperaturi scăzute sau răsărire întârziată. Pe de alta parte, nutrientii pot fi accesibili plantelor numai dacă solul este sănătos și este în parametri fizico-chimici corecți.

    Fertilizarea solurilor

    Corectarea și fertilizarea cu calcar a solurilor agricole este o practică veche și a precedat fertilizarea minerală, iar beneficiile sale sunt atestate documentar încă de pe vremea romanilor. Odată cu apariția îngrășămintelor minerale, fertilizarea NPK a înlocuit treptat aplicarea de calcar. Din ce în ce mai multe ferme redescoperă acum această veche practică agricolă.

    Totodată, acidifierea solurilor a crescut de-a lungul timpului și devine principalul factor care afectează randamentul culturilor. Corecția acidității și îmbunătățirea calității solurilor este un răspuns la dezvoltarea actuală în practicile agricole durabile și sustenabile.

    Citiți și: Pățania care l-a determinat pe fermierul Teiu Păunescu să aplice numai Calciprill

    Cum ajută Calciprill® solul

    Ce este Calciprill® și ce face pentru sol?

    Carbonatul de calciu (CaCO3) este cel mai folosit îngrășământ din lume pentru fertilizarea cu calciu, precum și pentru ameliorarea solurilor. Calciprill® realizează rapid corectia pH-ului in sol, dar, mai ales, imbunatateste major calitatea solului si parametri fizico-chimici ai acestuia. Este un produs realizat din carbonat de calciu de înaltă puritate, micronizat si apoi granulat la dimensiunea de 2-4 mm.

    Acesta poate fi aplicat pe pășuni sau culturi de camp în orice moment și este ideal pentru ajustarea rapidă a pH-ului solului. Produsul este foarte reactiv, avand o solubilitate excelenta, iar granulele nu produc praf si pot fi aplicate ca atare sau cu alte îngrășăminte, fara a necesita echipamente speciale.

    Micronizarea particulelor de Calciprill® la un nivel foarte ridicat (unele de 10-20 microni) il face un ingrasamant cu calciu deosebit de activ pentru culturile agricole, in special pentru culturile cu cerinte deosebite de calciu, precum rapita, lucerna, leguminoasele etc.

    Care sunt beneficiile fertilizării cu Calciprill

    Care sunt beneficiile Calciprill®?

    Ce este Sulfoprill® si ce face pentru sol?

    Ce este Sulfoprill® si ce face pentru sol?

    Sulfatul de calciu (CaSO4) sau gipsul este un compus natural care furnizează sulf și calciu solului. Acesta este unul din componenetele de bază din Sulfoprill®. Gipsul provine dintr-o rocă sedimentară și se formează prin evaporarea apei care conține sulfați și calciu, cum ar fi, de exemplu, apa de mare. Când apa se evaporă, mineralele sunt lăsate la suprafata, iar în timp suferă diverse procese chimice și formează gips.

    Principala utilizare a gipsului este pentru îmbunătățirea solurilor în agricultură. Fermierii pot folosi gipsul aplicat la sol pentru a îmbunătăți sănătatea terenurilor agricole, dar trebuie să știe când se utilizează și care sunt beneficiile și precauțiile la aplicare.

    Trebuie menționat că adăugarea de prea mult gips în sol îl poate deteriora prin eliminarea  unor nutrienți necesari. O abundență de CaSO4 datorită solubilității ridicate (este de 200 ori mai solubil decât CaCO3) poate îndepărta rapid elemente precum fierul, aluminiul și manganul din sol, elemente care se pot deplasa prin sol și pot determina contaminarea altor zone, dăunând creșterii plantelor. În plus, poate duce la blocaje în asimilația fosforului, ducând astfel și la dezechilibre majore în plante.

    Înainte de a aplica Sulfoprill® ar trebui să efectuați o analiză a solului pentru a determina dacă solul are cu adevărat nevoie de el. Unele tipuri de sol, cum ar fi solul din zonele marine de coastă sau solurile saraturate, au nevoie de gips pentru a reduce nivelul de sare.

    Care sunt beneficiile Sulfoprill®?

    Precauții la aplicarea de Sulfoprill® pe soluri saline

    În timp ce Sulfoprill® poate elimina eficient sarea din sol, el poate debloca și solubiliza unele substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: manganul, fierul și chiar aluminiul. Produsul poate elimina acești nutrienți în timpul procesului de spălare a sării, ducând la deficiențe care amenință sănătatea plantelor.

    Datorită reactivității ridicate, Sulfoprill® poate adăuga calciu în sol mult mai repede decât Calciprill®, scăzând astfel nivelurile de magneziu, potasiu și, în special, fosfor.

    Sulfoprill® nu poate regla pH-ul solului ca si Calciprill. În plus poate chiar dăuna plantelor dacă se aplică atunci când pH-ul solului este sub cinci datorită acumulării de aluminiu și mangan.

    Cel mai important de reținut

    Analizele de sol sunt esențiale pentru eficiența economică

    Pentru a decide care dintre cele două produse este cel mai bun, este esențial să vă faceti analize de sol si să testați nivelurile pH-ului solului. Măsurarea nivelului pH-ului vă va ajuta să determinați dacă ar trebui să aplicați Sulfoprill® sau Calciprill® pe sol și cât de mult ar trebui să utilizați.

    Așadar, folosirea celor mai bune practici de management pentru creșterea eficienței nutrienților încep cu analizarea solului si îmbunătățirea calității acestuia, concomitent cu utilizarea unei aprovizionări adecvate și echilibrate a nutrienților, aplicați într-un mod precis și în timp util. Acest lucru trebuie combinat cu utilizarea celor mai bune practici agronomice și de conservare a mediului înconjurător.

    Punerea în aplicare a acestor strategii este benefică atât din punct de vedere economic, cât și ecologic pentru fermier. Integrarea acestor bune practici de management în cadrul fermelor crește potențialul de producție al culturilor, eficiența intrărilor și îmbunătățește profitul.

    Oferta de produse NATUREVO pentru fermierii care vor să aplice tehnologii performante este diversificată și adaptată unei agriculturi performante și durabile. Pentru stabilirea dozei optime de Calciprill® sau Sulfoprill®, apelați la reprezentantul NATUREVO din zona dumneavoastră!

    Ing. Florian Lazăr, Director Tehnic NATUREVO


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor