• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Barbu: Am gândit un mecanism care să stabilizeze prețurile la toate produsele agroalimentare

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat că a gândit un „mecanism” care să stabilizeze prețurile din România la toate produsele agroalimentare.  Șeful de la Agricultură a transmis și un mesaj către Consiliul Concurenței, instituție care în opinia ministrului ”trebuie să intervină foarte clar” în aplicarea plafonării adaosului comercial.

    Ministrul Agriculturii a declarat ieri, duminică – 18 februarie, că a gândit un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România” la produsele agroalimentare.

    Citiți și: Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat încă 60 de zile

    Florin Barbu a anunțat că vrea un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România” la produsele agro-alimentare

    Florin Barbu, MADR: Vom crea acest mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România

    Florin Barbu a anunțat că în ultima ordonanță pe care a prelungit-o pentru 60 de zile, a introdus un mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România.

    „În ultima ordonanță pe care am prelungit-o pentru 60 de zile, am introdus un mecanism pe care îl voi crea împreună cu retailerii, împreună cu Ministerul Economiei care se ocupă cu partea de comerț a României. Practic aceste Odonanțe au fost date de Ministerul Agriculturii dar și alte ministere au atribuții în comerțul cu alimente,  și vom crea un mecanism. Mi-aș dori să îl creez și îl am creionat deja. O să am o discuție săptămâna viitoare atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Pentru toate produsele agroalimentare. Deci pentru absolut toate produsele agroalimentare”, a spus ministrul la Digi24.ro.

    Acesta a completat că mecanismul care va fi pus în aplicare va stabiliza toate prețurile la produsele agroalimentare. ”Vom crea acest mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România. Vorbim la produsele agroalimentare. Vreau în continuare ca aceste alimente de bază, cele 14 alimente de bază care sunt consumate de 50% din populația României, să rămână la același nivel. Vă spun și de ce! Atunci când în guvernarea Ciucă s-a luat decizia scăderii prețului la lapte cu 20% și neavând o formă juridică, așa cum noi am dat această ordonanță, toată scăderea s-a dus la laptele de la poarta fermei, la fermieri. I-am explicat și prim-ministrului că nu este nevoie de un acord. Pentru că un acord nu este respectat. Un acord nu are formă juridică, un acord nu are contravenție, și atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni. În ordonanța privind plafonarea adaosului comercial, fermierii nu există. Și este destul de logic și foarte clar. Și știți că majoritatea analiștilor economici au comentat această ordonanță. Când expiră această ordonanță, analiștii economici din România spun: vor exploda prețurile, trebuie plafonare în continuare. Este adevărat. Dar de ce au comentat-o prima oară. Au văzut că această ordonanță și-a produs efectul. Ne uităm pe prețul indicelui de consum, unde INS arată foarte clar că sunt scăderi la aceste aliumente. Am temperat prețurile, pentru că ne-am dorit prin această ordonanță nici să mai crească prețurile. totodată au scăzut cu procente între 8 și 25%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani.  Cred că ar trebui continuat cu această măsură pentru că este importantă pentru români cu venituri mici și medii”, a mai punctat șeful MADR.

    Citiți și: Prețurile laptelui pe piața mondială, la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni

    Ministrul Agriculturii: Fișa de post a directorului de la Consiliul Concurenței este să raporteze retailerii unde au creșteri foarte mari de prețuri

    Florin Barbu a mai spus că în aplicarea deciziilor privind prețurile”trebuie să intervină foarte clar Consiliul Concurenței”. ”Pentru că singura instituție din România care are aceste raportări și aceste creșteri foarte mari la anumite alimente de bază nu le are decât Consiliul Concurenței”, a punctat ministrul.

    Acesta a completat că Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost importantă și este importantă în continuare. ”Spun acest lucru pentru că 50% din români consumă aceste alimente de bază. Și am văzut foarte clar că aceste alimente de bază au avut scăderi de la 8% până la 28%. Vorbim de alimente de bază pentru famiiile cu venituri mici și medii. Din punct de vedere al creșterii celorlalte prețuri, pe care domnul președinte al Consiliului Concurenței spune că să-și păstreze profiturile retailerii scumpesc alte prețuri, asta este fișa de post a dânsului, să raporteze retailerii unde au creșteri foarte mari de prețuri. Și bineînțeles că retailerii lunar raportează către Consiliul Concurenței aceste creșteri. Poate să fie o practică comercială neloială, ca anumiți retaileri să se înțeleagă între ei pe anumite produse și să crească prețul. Aici trebuie să intervină brusc Consiliul Concurenței și să stabilizeze aceste prețuri pentru că raportările se fac lunar către Consiliul Concurenței”, declarat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou