Primele flori de primăvară au ieșit pe piață. Cât costă zambilele sau lalelele direct de la producător
Angelica Lefter -Primele flori de primăvară apărute în solarii nu satisfac deocamdată așteptările producătorilor, care au investit foarte mult în acest an pentru a ieși primii pe piață. Au fost costuri mari cu achiziționarea bulbilor de lalele și zambile și butașilor de primule, la care s-au adăugat și alte cheltuieli, astfel că florarii speră ca în luna martie să vândă mai mult, altfel vor ieși în pierdere.
Alexandru Coisin este un producător de flori din comuna Uliești, județul Dâmbovița care a investit aproximativ 50.000 de lei în primele flori pe care le scoate la vânzare fie în piața Pucheni, fie direct din poarta fermei. Ca în fiecare an, de 30 de ani de când se ocupă cu floricultura, a produs în solarul său zambile de toate culorile, primule și lalele.
Investiție de 50.000 de lei a unui producător, pentru a ieși cu primele flori de primăvară pe piață
Producătorul de flori Alexandru Coisin a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a făcut eforturi să poată și anul acesta cumpăra bulbii de zambile și lalele, mai ales că acum au costuri mai mari.
”Momentan am un solar, dar intenționăm să facem și altele. Mă ocup de cultura florilor de 30 de ani, ca spații acoperite dețin sub jumătate de hectar. Pentru primăvară cultiv zambile, lalele și primule. Mergem cu ele la piața en-gros de la Pucheni, dar avem clienți din toată țara care vin la noi și preiau florile din poarta fermei. Am investit în acest an aproximativ 50.000 de lei, dar depinde de la an la an. Deocamdată atât în piețe cât și la noi vânzările sunt foarte slabe. Clienții vechi și noi cumpără mai puțin pentru că nu mai cumpără populația în general flori. Noi avem flori stocate, se mai trec, dar asta este, mergem înainte. Sperăm că va fi mai bine pentru că se apropie 1 martie. Anul trecut a fost mai bine, pentru 8 martie nu mai aveam noi să vindem câtă cerere era, să vedem însă și anul acesta”, a spus horticultorul dâmbovițean.
Florile se plantează în toamnă, iar bulbii vin din Olanda, pornind de la un preț de 2 lei/bulb
Costurile de producție din acest an au fost mai mari atât pentru că s-au scumpit bulbii și butașii, cât și căldura necesară pentru a menține o temperatură constantă în solarii.
”Bulbii îi aducem din Olanda, iar prețul pleacă de la 2 lei bulbul, unii dintre noi colaborează direct cu producătorii de acolo, alții iau prin intermediari și iau la un preț mai mare. Plantele le punem toamna, le ținem la o temperatură mai scăzută și întuneric peste iarnă, iar din 15 februarie se scot la lumină în solarii și de la 7-8 grade Celsius le ducem până la 15 grade noaptea, cu ventilație. Fiecare investește în căldură cum poate, cu centrale, cu sobe pe rumeguș. Primăvara aceasta am cultivat 20.000 de ghivece, adunate, zambile, lalele primule. Anul acesta vând zambilele la en-gros cu 7 lei, primula 5 lei, lalele în ghiveci de 12 cu 3, 9 -10 lei. Acum depinde și de cantitate, dacă cineva vine și ia cantitate, atunci mai las puțin la preț”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru Alexandru Coisin.
Ghiveciul cu zambile costă en-gros de la producători maxim 7 lei
Producătorul de flori spune că o mare problemă o reprezintă concurența din afara țării care este serioasă, camioane întregi cu flori fiind aduse la prețuri mai ieftine în țară.
”Anul acesta la noi tot prețurile acestea erau, noi putem cere ca producători, că s-u mărit costurile, dar nu vindem. Avem costuri pentru bulbi, ghivece, pământ, încălzire și diverse investiții în solar, tunuri pe gaz, pe motorină, fiecare ce are, vă dați seama, costurile sunt mari. O zambilă ajunge să fie produsă cu 4-5 lei, câștig am fi avut dacă am fi vândut-o cu 7 lei, dar greu și pe aceștia îi obținem. De vină sunt guvernanții, este opinia mea. Eu cumpăr bulbi din Olanda, iar când vrem să vindem piața este ticsită de flori din Olanda. Deci ei ne vând și bulbii și ne acaparează și piața de flori, nu ar trebui permise aceste importuri la acest nivel. Ei produc mai ieftin, că au subvenții de la stat, noi nu avem și atunci este clar că avem de pierdut”, a explicat Alexandru Coisin, producător de flori din comuna Uliești, județul Dâmbovița.
Zambile în toate culorile, șapte la număr, primule și lalele pot fi achiziționate en-gros de la Alexandru Coisin, comuna Uliești, sat Ragu, județul Dâmbovița, pe DN61, la strada principală. Producătorul poate fi contactat la numărul de telefon: 0732 595 937 sau poate fi găsit pe grupurile de specialitate de pe Facebook, unde își prezintă florile tuturor celor interesați.