• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Colegii de breaslă vin în sprijinul apicultorului căruia i-au fost otrăvite albinele

    Angelica Lefter -

    Colegii de breaslă ai apicultorului Ionică Constantin, din comuna Ciolănești, sat Baldovinești, județul Teleorman, vor să-l ajute pe acesta donându-i familii de albine, după ce în stupina sa, aproape toate cele 150 de familii de albine au murit, iar în a fratelui său încă 100 de familii de albine au pierit. Între timp s-a aflat și cauza otrăvirii acestora: ar fi vorba despre o substanță folosită la tratarea semințelor, în agricultură, dar care nu putea fi adusă de pe câmpuri în acest sezon. Rămâne, astfel, suspiciunea unei mâini criminale, mai ales că fermierii nu erau intrați la semănat când a avut loc incidentul.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre cazul lui Ionică Constantin și al fratelui său, care are la rându-i 100 de familii de albine distruse. După ce s-a constituit o comisie care a prelevat analize din stup și de la albinele moarte, s-a constat că este vorba despre o substanță numită Thiametoxam.

    Citiți și: Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit!

    Testele de laborator au relevat că substanța cu care au fost otrăvite albinele este Thiametoxam

    Colegii apicultori vor să-i doneze stuparului familii noi de albine

    În sprijinul apicultorului au sărit colegii de breaslă, care s-au gândit să-i doneze acestuia noi familii de albine pentru a-l ajuta să-și refacă stupina. Modelul a fost preluat după cel al oierului din Vaslui căruia îi muriseră animalele din cauza unei substanțe de uz veterinar, despre care a scris și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Astfel, pe un grup de Facebook de profil, apicultorii au venit cu ideea de a-l ajuta pe colegul lor din Teleorman.

    ”Colegul nostru Ionică de la Teleorman a pierdut 100 de familii, i-au fost otrăvite albinele. Este o mare pierdere, dar, noi, apicultorii care vor să doneze un roi sau câte o familie sau două de albine, să audă din nou zumzetul de albine în curtea lui, haideți să fim uniți cum au fost ciobanii și au donat câte o oaie fermierului căruia i-au murit oile”, a scris unul dintre apicultori pe grupul de profil.

    Reacțiile au venit imediat, iar apicultorii din diverse județe s-au mobilizat deja. Sunt stupari care donează câte o familie sau mai multe din Dolj, Prahova, Constanța, Galați, Giurgiu, Brăila, Suceava și altele.

    Citiți și: A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament

    250 de familii de albine, decimate în câteva zile

    Noile albine nu pot fi mutate prea curând în stupi deoarece mai există mortalitate în vechile familii intoxicate

    Gestul oamenilor l-a emoționat pe apicultorul teleormănean și a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că ar fi foarte mulțumit să-și refacă stupina. Cu toată bunăvoința oamenilor, apicultorul trebuie să mai aștepte deoarece încă mai culege albine moarte, a ars peste 1.000 de rame cu faguri cu tot și îi este teamă să nu transfere otrava și noilor albine, de aceea va mai așteapta o vreme până să meargă la cei care sunt dispuși să-l ajute, să ridice noile familii de albine.

    ”Momentan nu pot spune câte albine am, că mor mereu. Unii stupi mai au câte o ramă, două, alții niciuna, dar nu pot primi albine acum, că se moare. Am văzut că s-au mobilizat colegii, știu de cazul acela cu oierul. Este forte frumos din partea lor și le mulțumesc! Am văzut colegi care vor să-mi doneze din Brăila, Suceava, Giurgiu, sunt oameni cu suflet. La noi la apicultori este mult mai complicat. Și astăzi m-a sunat un prieten care are o mașină mare, să merg cu el să luăm albinele, mergem prin toate județele, la cei care au zis că vor să îmi dea. Dacă era vorba de oaie era simplu, dar eu dacă merg spre exemplu la Vâlcea să iau trei stupi, să-i mut în cutiile mele trebuie să stau toată ziua, să vină seara să încarc cutiile să vin acasă. O altă problemă ar fi că deocamdată îmi mor albinele și nu pot aduce altele să le otrăvesc și pe acelea. Până nu se stabilizează la mine, nu aduc nicio familie de albine. Nu le vreau gratis, vreau să dau la schimb rame și faguri, care costă și acelea. Am și pot să dau, măcar să fiu de folos cu ceva”, a spus apicultorul Ionică Constantin pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Apicultorul a făcut plângere la Poliție, iar cazul său va fi cercetat

    Ionică Constantin bănuiește cum ar fi ajuns substanța toxică la albinele sale și le fratelui său. Suspiciunile se ridică asupra unui vecin, care s-a plâns că îl deranjează stupina și care prin alte persoane ar fi avut acces la substanța de uz agricol. Apicultorul a depus și plângere la Poliție și acum așteaptă să i se facă dreptate.

    ”Astăzi am fost și am depus plângere penală, sâmbătă merg iar să dau declarații, luni va duce la procuratură dosarul. O să vedem, să cerceteze omenii legii. Nu i-am pus să caute în toată comuna, le-am dat eu toate informațiile. Toate lumea știe că vecinul acela mi le-a otrăvit, va fi cercetat”, a mai declarat apicultorul Ionică Constantin.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat