• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE

    Angelica Lefter -

    Guvernul francez a luat una dintre măsurile importante pentru fermieri și interzice importul de fructe și legume proaspete tratate cu substanțe interzise în Uniunea Europeană, începând cu insecticidul tiacloprid din clasa neonicotinoidelor. Aceasta a fost una dintre promisiunile făcute fermierilor care au protestat zile la rând și care va fi pusă în practică.

    Ministerul Agriculturii din Franța a anunțat astăzi, vineri – 23 februarie, că a decis să împiedice importul de fructe și legume proaspete tratate cu insecticidul tiacloprid, interzis în UE, potrivit AFP citată de Hotnews.

    Citiți și: Guvernul francez anunţă o nouă serie de măsuri pentru a calma furia fermierilor

    Franța a supendat importul de fructe și legume tratate cu tiacloprid, o promisiune a Guvernului pentru fermierii protestatari (foto: digi24.ro)

    Ministerul Agriculturii din Franța a suspendat importul de fructe și legume tratate cu tiacloprid

    Într-un comunicat, Ministerul francez al Agriculturii a menționat că a decis prin ordin ministerial să suspende introducerea pe piața națională a fructelor și legumelor tratate cu tiacloprid.

    ”Întrucât Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa, guvernul a decis, între timp și pentru a proteja consumatorii, să suspende, prin ordinul ministerial din 23 februarie, introducerea, importul și introducerea pe piața națională a fructelor și legumelor proaspete din țări terțe unde sunt tratate cu tiacloprid”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

    Importul de fructe și legume tratate cu tiacloprid, interzis în Franța (foto: wall-street.ro)

    Măsura face parte din cele peste 60 de promisiuni făcute de guvernul francez pentru a calm furia fermierilor

    Substanța activă din familia neonicotinoidelor, ”a cărei utilizare este interzisă în Franța din septembrie 2018 și în Uniunea Europeană din februarie 2021, (…) continuă să fie utilizată în alte părți ale lumii pentru a proteja culturile împotriva anumitor insecte”, se mai arată în comunicatul ministerului Agriculturii din Franța.

    ”Cumpărând și consumând fructe și legume proaspete din aceste țări care au fost tratate cu tiacloprid, consumatorii sunt expuși la această substanță, considerată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ca fiind cancerigenă de categoria 2, toxică pentru reproducere (categoria 1B) și perturbatoare endocrină”, au transmis oficialii din Ministerul Agriculturii din Franța.

    Printre cele aproximativ 60 de măsuri menite să calmeze furia agricultorilor francezi, premierul Gabriel Attal s-a angajat, la 1 februarie, să împiedice acest tip de import.

    ”Ne vom lupta produs cu produs pentru respectarea unui principiu simplu: dacă este interzis pentru agricultorii noștri, nu trebuie să intre în țara noastră (…) Îi dezavantajează pe agricultorii noștri. Nu-i mai protejează pe francezi, pentru că produsele tratate cu tiacloprid ajung pe rafturi”, a declarat șeful guvernului.

    Citiți și: Fermierii francezi care nu folosesc glifosat primesc un ajutor suplimentar, aprobat de Comisia Europeană

    Operatorii trebuie să verifice dacă fructele și legumele proaspete importate nu conțin reziduuri de tiacloprid

    Ordinul ”obligă operatorii să se asigure că fructele și legumele proaspete importate nu conțin reziduuri de tiacloprid: pe tot parcursul lanțului de import, prelucrare și comercializare a acestor produse, operatorii francezi sunt astfel obligați să pună în aplicare măsuri de control al riscului de introducere a produselor care conțin reziduuri cuantificabile de tiacloprid”, potrivit ministerului de resort.
    Textul ”adoptat pentru o perioadă de un an, va înceta să se aplice” de îndată ce Comisia Europeană va da curs solicitării Franței de a reduce ”limitele maxime de reziduuri” (LMR) de tiacloprid care pot fi detectate în produsele alimentare care intră pe teritoriul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor