Ce le-a adus 1 ianuarie 2015 fermierilor români: Eliminarea accizei la palincă, pensii mai mari și prețuri mai mici la cereale
agrointeligenta.ro -Începând de la 1 ianuarie 2015, în viața tuturor românilor, deci și a celor care trăiesc în mediul rural se fac simțite câteva măsuri guvernamentale adoptate în 2014 și care intră în vigoare în Anul Nou.
Eliminarea accizei la țuică
Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015.
Salarii și pensii mai mari
Salariul minim pe economie se majorează la 975 lei, iar cum o importantă parte din lucrătorii din agricultură sunt angajați pe acest venit minim, ei ar trebui să beneficieze de această mărire. Totodată, pensiile vor fi majorate cu 5%, potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.
Prețuri mai mici la cereale
Cerealele s-ar putea vinde, în 2015 şi 2016, la preţuri la fel de mici ca în 2014 sau chiar mai scăzute de atât. Motivul este explicat într-un articol al cotidianului Viața Liberă: creşterea rapidă şi consistentă a recoltelor de cereale, la nivel mondial, potrivit concluziilor unui studiu dat publicităţii în vară Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Analiştii susţin că fermierii din întreaga lume şi-ar fi extins prea repede câmpurile cu cereale, iar acum ar scoate pe piaţă, la recoltat, mai mult decât se consumă.
Fermierul care a investit zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de euro în silozuri, va fi cel mai puţin afectat de situaţie, deoarece îşi poate stoca recolta. O va putea vinde, astfel, peste luni bune, abia când preţul plătit de cumpărător îi va conveni.
Poate ieşi pe plus şi producătorul care încheie contracte „futures”, stabilind în avans, cu câteva luni înainte de recoltat, preţul la care vinde cereale.
Ţăranul şi fermierul mic, adică cei care vând direct din câmp, pierd însă consistent, la fiecare scădere a preţului cerealelor.
Restul subvențiilor vin din ianuarie
După ce prima parte a subvenției pe suprafață – 69 de euro, a fost plătită fermierilor începând cu luna octombrie, a doua tranșă de până la 156 de euro este preconizată a ajunge în contul agricultorilor în prima lună a lui 2015. A fost aprobat totodată și cunatumul ajutorului național de tranziție – ANT de 19,81 de euro/ha – bani plătiți de la bugetul de stat.
Fondurile europene sosesc din februarie
Cum Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 nu a primit încă aprovarea Comisiei Europene, fondurile europene pentru agricultura românească sunt în continuare blocate. Conform unor declarații recente ale ministrului Daniel Constantin, se pare că primele măsuri cu finanțare din noul exercițiu bugetar vor fi deschise în luna februarie. Până atunci, în unele zone al țării, mai multe GAL-uri au lansat sesiune de depunere a dosarelor pentru mai multe Măsuri de finanâare, printr ecare și Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. În majoritatea cazurilor, dosarele pot fi depuse până pe 15 ianuarie.