Plăți ANT la hectar și animale. Primele județe în care fermierii au anunțat că au banii în cont
Oana Timar -Plăți ANT la hectar și animale – primele județe în care fermierii au anunțat că au banii în cont. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) derulează în acest zile plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii și a mai multor ecoscheme și plăți compensatorii. Din mai multe părți ale țării, începând de vineri, fermierii au anunțat virarea sumelor în conturi.
Fermierii au confirmat primele sume ajunse în conturi pentru plata ANT. Primii care au anunțat virarea banilor au fost crescătorii de ovine care încasează ANT 9 ovine/caprine la un cuantum de circa 4,95 de euro pe cap de animal, în lei 24,61 lei pe cap de animal. S-a anunțat deja încasarea sumelor din județele Bihor, Alba, Brașov, Caraș-Severin și Dolj.
De asemenea, agricultorii au confirmat și încasarea sumelor pentru ANT culturi pe teren arabil, unde se achită 11,7734 euro/ha. Primele județe de unde ne-au venit confirmări pentru aceste scheme de plată sunt Mureș, Iași, Constanța sau Olt.
Crescătorii de animale aștepată și începerea plăților pentru ANT bovine – subvenție pe cap de animal (carne) și cea pentru producția de lapte. Deocamdată cuantumurile acestor scheme nu au fost anunțate și nici autorizarea lor la plată nu a fost demarată.
Citiți și: Oficial: APIA amână startul campaniei de cereri pentru subvenții cu cel puțin două săptămâni
Subvenții APIA la plată în valoare de 1,5 miliarde de lei
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat vineri, 1 martie, deblocarea plăților la APIA, cu un ritm susținut al autorizărilor la plată.
”În această săptămână, APIA a autorizat la plată pentru fermieri suma totală de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ce reprezintă intervențiile de plăți directe, ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, zootehnic, precum și măsurile de dezvoltare rurală. Astfel, fermierilor din sectorul vegetal le intră în conturi 528.160.723,12 lei, iar celor din sectorul zootehnic, 964.245.374,84 lei”, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu,
Șeful de la MADR a precizat că pentru sectorul vegetal sunt plăți directe decuplate, ecoschema PD 04 – practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, ANT-uri, precum și măsuri de dezvoltare rurală care vizează mediul și clima, agricultura ecologică sau zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice. ”Plățile pentru sectorul zootehnic vizează sprijinul cuplat pe venit la vaci de lapte, carne de vită, ovine și caprine”, a spus Barbu care a mulțumit echipei APIA pentru mobilizare. ”Am convingerea că toți colegii mei din instituțiile din subordinea Ministerului au înțeles că noi lucrăm pentru fermieri și că ei sunt prioritatea noastră”, a mai spus Barbu.