• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri noi pentru achiziția de utilaje agricole. Sprijin de până la 1.000.000 euro/fermă, din aprilie

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole. Fermierii vor avea la dispoziție cel mai probabil din luna aprilie bani pentru investiția în utilaje pentru ferme, conform unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

    Sorin Moise a anunțat astăzi, miercuri – 6 martie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că Ministerul Agriculturii a reușit să identifice bani rămași necheltuiți din vechiul PNDR, iar sumele vor fi direcționate într-o nouă măsură pentru achiziția de utilaje. Bugetul total alocat va fi de 250 de milioane de euro, iar fermierii care vor putea accesa finanțările nerambursabile vor fi cultivatorii de sfeclă de zahăr și producătorii agricoli din sectorul vegetal.

    Citiți și: Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR

    Sorin Moise, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la emisiunea Agrostrategia

    Sorin Moise a anunțat în premieră, prin intermediul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii care cultivă sfeclă de zahăr și cei din sectorul vegetal vor avea la dispoziție o măsură prin care se vor aloca bani pentru achiziția de utilaje.

    ”Vor fi foarte măsuri care vor fi lansate în acest an dar vreau să spun fermierilor de o măsură pe achiziții de utilaje, măsură pe care am obținut-o în urma discuțiilor pe care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, împreună cu mine și cu doamna director general de la Autoritatea de Management, le-am avut cu colegii de la Comisia Europeană și ne-au permis din sumele rămase necheltuite să scoatem o sesiune de 250 de milioane de euro, cu o finanțare de 70% pe proiect. Vor fi 50 de milioane de euro alocate pentru utilaje pentru cei care cultivă sfeclă de zahăr cu alocare pe proiect de maxim 1 milion de euro. Deci banii merg pentru utilaje, pentru sfecla de zahăr. Diferența de 200 de milioane de euro va fi alocată pentru cultura vegetală, dar nu mai mult de 400.000 euro per proiect, tot cu 70% finanțare. Urmează să anunțăm oficial toate detaliile legate de aceste măsuri noi. Această măsură nu era prinsă în PNS, ea vine din banii din perioada de tranziție, din banii vechi care au rămas și urmează să îi transferăm la această schemă”, a explicat Sorin Moise.

    Citiți și: Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi

    Fonduri pentru utilaje agricole noi

    Noua finanțare pentru fermele din vegetal, din aprilie

    Potrivit secretarului de stat în MADR, noua măsură ar putea fi lansată în luna aprilie. Sesiunea va fi activa înaintea altei intervenții asemănătoare, DR-16 Investiții în sectorul legume și/sau cartofi.

    ”Avem DR-16 Investiții în sectorul legume și/sau cartofi în PNS dar acolo discutăm de 300.000 euro la nivel de fermă, 65% finanțare. Dar prima va fi lansată, cea de care v-am spus, de 250 de milioane de euro din exercițiul financiar anterior și urmează probabil până la sfârșitul anului să lansăm și DR-16 pentru achiziția de utilaje. Această măsură am gândit-o tocmai pentru că urmare a discuțiilor cu colegii din sector, cu asociațiile de fermieri sau cu fermierii individuali, au spus că PNS-ul vine cu foarte multe restricții, în ceea ce privește solul etc. De aceea au cerut bani pentru utilaje pe măsură, pentru că minimum-till, strip-till sau no-till nu poți face cu utilajele vechi. Cred că acestă măsură va fi lansată în luna aprilie”, a mai spus oficialul ministerial la emisiunea Agrostrategia.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă