AFIR a prelungit cu două luni sesiunea la DR-26 Înființarea sistemelor de irigații
Roxana Dobre -Termen prelungit cu două luni pentru intervenția care aduce fermierilor sprijn de maxim 500.000 de euro. Anunțul a fost făcut oficial de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
AFIR a anunțat miercuri – 6 martie, că a prelungit cu două luni, sesiunea de depunere de proiecte pentru intervenția DR 26 – „Înființarea sistemelor de irigații”. Apelul de proiecte are alocat un buget total de 102.421.176 euro. Noul termen limită pentru depunerea proiectelor prin DR-26 în această sesiunea este 15 iulie 2024, ora 16.00.
Sesiunea de proiecte pe intervenția DR 26 – prelungită
AFIR a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu 2 luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină în timp util Avizul de Gospodărire a Apelor.
”Pentru a veni în sprijinul solicitanților, în vederea obținerii în timp util a Avizului de Gospodărire a Apelor, necesar în etapa Studiului de fezabilitate a depunerii proiectelor, sesiunea de depunere de proiecte pentru intervenția DR 26 – „Înființarea sistemelor de irigații” se va prelungi cu o perioadă de două luni, ulterior datei de 14 mai 2024”, se arată în informarea făcută de AFIR.
Avizul de gospodărire a apelor este eliberat de ANAR – Administrația Națională Apele Române în situația în care sursa de apă nu este asigurată prin intermediul infrastructurii ANIF, conform Ghidului Solicitantului pentru DR 26. ”Condiția de eligibilitate va fi verificată în baza informaţiilor din documentul emis de ANAR pentru proiectul depus sau a Adeverinței emise de ANIF”, se arată în ghid.
Conform sursei citate, pragul de selecție al proiectelor în perioada de prelungire menționată mai sus va fi de 30 de puncte.
Citiți și: Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR
DR-26 a fost lansată pe 15 ianuarie
AFIR a lansat DR 26 pe 15 ianuarie iar beneficiarii pot obține sprijin nerambursabil 65% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 euro/beneficiar. Conform contorului de proiecte al AFIR, până în prezent au fost depuse 10 proiecte, în valoare de 4.206.106 euro. Prin proiect, sunt finanțate cheltuielile cu construcția sau renovarea de bunuri imobile, onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, inclusiv studiile de fezabilitate. Prin DR-26 se pot deconta și cheltuielile cu achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci etc.