Energie şi biocombustibiliŞtiri agricole

Fabrică de peleți, construită de autorități în Republica Moldova: Producția va fi folosită pentru încălzirea școlilor și a spitalelor

În Republica Moldova a început construcţia primei fabrici de stat de peleţi. Produsele sunt destinate cazanelor pe biomasă care vor asigura în primul rând încălzirea şcolilor, grădiniţelor şi a instituţiilor medicale, relatează publicația Mesager.

Fabrica de peleți este construită în cadrul proiectului „Sisteme de încălzire pe bază de biomasă în localităţile Republicii Moldova” şi este parte a programului cu finanțare japoneză 2KR. Procesul de instalare a sistemelor de încălzire pe biomasă are loc în grădiniţe, şcoli şi alte obiective cu utilitate solcială, precum spitalele. Producerea peleţilor va fi supravegheată de institutul „Porumbeni”.

„Noi acolo avem de gând să producem nu numai peleți, dar și să facem știință, deoarece materia primă poate fi foarte diversă: paie, resturi de la tăierea copacilor, viței de vie, dar pot fi cultivate plante energetice. În acest proces dorim să vedem care ar fi cea mai optimală plantă energetică pentru Republica Moldova, astfel încât să ne asigurăm cu căldură în timpul iernii”, a declarat ministrul agriculturii de la Chișinău, Vasile Bumacov.

Potrivit directorului Institutului „Porumbeni”, Pintilie Pîrvan, această fabrică „va avea o capacitate inițială de 5 mii de tone de peleți anual, cu creștere în viitor”.

Proiectul va fi realizat în 100 de localităţi ale Republicii Moldova, unde este un mediu prielnic pentru acumularea şi prelucrarea biomasei.

Sursa: TeleRadioMoldova 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu