• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Căpșuni infestate cu virusul hepatitei A. Fructele au fost importate din Maroc

    Roxana Dobre -

    Autoritățile sunt în alertă după ce în mai multe supermarketuri din Spania au fost depistate loturi de căpșuni infestate cu virusul hepatitei A. Autoritățile au luat imediat toate măsurile de precauție pentru a evita contaminarea populației.

    Asociația Fermierilor din Valencia (AVA-Asaja) a transmis luni, 4 martie, o notificare către Guvern și Uniunea Europeană în care anunța detectarea, la un punct de intrare în Spania, a prezenței hepatitei A în mai multe loturi de căpșuni din Maroc. Totodată, fermierii spanioli au cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru că această alertă „reprezintă un pericol pentru sănătatea publică”.

    Citiți și: Un nou tip de virus a fost descoperit la porcii din Spania

    Virusul hepatitei A, descoperit în căpșunile din supermarketuri aflate în Spania

    Cauza infectării a fost irigarea fermelor cu apă de la canalizare

    Potrivit sesizării emise de Asociația Fermierilor din Valencia (AVA-Asaja) pe portalul comunitar RASFF (Rapid Alert System Feed and Food), riscul de infestare este foarte mare. În urma analizelor efectuate, virusul hepatitei A ce a fost descoperit în căpșunile marocane depășește „nivelul maxim admis de absență/25g” a acestei substanțe, care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. Se pare că această substanță ar fi apărut în fructe din cauza irigării fermelor cu apa de la canalizare.

    Pe fondul acestei noi alerte sanitare ce vizează importurile de fructe și legume din această țară terță, organizația condusă de Cristobal Aguado a trimis o scrisoare ministrului Agriculturii, Luis Planas, căruia i se pretinde „să ceară de urgență explicații Guvernului Marocului și să precizeze ce măsuri intenționează să ia pe viitor.” Totodată, Asociația Fermierilor din Valencia (AVA-Asaja) l-a îndemnat pe ministrul Agriculturii să „informeze autoritățile competente ale Uniunii Europene că toate căpșunile care provin din Maroc trebuie să fie supuse unei inspecții sanitare amănunțite”, conform bugetul.ro.

    În plus, în cazul în care se detectează mai multe alerte de sănătate la alte fructe și legume din țări terțe, controalele să fie extinse, în joc fiind sănătatea consumatorilor. Cererea emisă de AVA-Asaja a fost trimisă și la Bruxelles pentru ca această problemă să fie analizată în cadrul comunității europene.

    Citiți și: Salariul unui căpșunar în România. Plata pe zi la cules de căpșuni

    Asociațiile de consumatori, alertate despre căpșunile infectate cu hepatita A

    Pentru a evita orice riscuri de infestare a consumatorilor, Asociația Fermierilor din Valencia (AVA-Asaja) a informat principalele asociații de consumatori din Comunitatea Valenciană despre această alertă de sănătate: Asociația Valenciană a Consumatorilor și Utilizatorilor (Avacu), Asociația Gospodinelor și Consumatorilor Tyrius, Uniunea Consumatorilor din Comunitatea Valenciană, dar și Colegiul Oficial al Medicilor din Valencia.

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatita A este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei A (HAV). Acesta se răspândește în principal atunci când o persoană neinfectată (și nevaccinată) ingeră apă sau alimente contaminate cu fecale de la o persoană infectată.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români