• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Revoluția cartofului în Asia: Chinezii vor să îl transforme în cultură agricolă de bază

    agrointeligenta.ro -

    Cartoful are toate șansele să ajungă cea mai nouă cultură agricolă de bază în China, alături de orez, grâu și porumb. Conform estimărilor ministrului agriculturii, până în 2020, se apreciază că 50% din producția națională de cartofi va fi utilizată pentru consumul direct al populației, o modificare radicală față de situația actuală când cartofii sunt folosiți mai mult în producția de amidon și în zootehnie.

     

    Orezul, grâul și porumbul sunt alimente de bază ale chinezilor de sute, chiar mii de ani. Recent, însă, umilul cartof a început să fie pe placul asiaticilor, cu șanse reale de a intra în bucătăria chinezească și să devină, astfel, o cultură principală în agricultura națională.

    Tăiței din cartofi

    „Prin promovarea cartofului ca și aliment de bază, încercăm totdată să implementăm un proces în care acesta să se regăsească în alimentație prin forme specifice de procesare. Un exemplu ar fi tăițeii din cartofi care să fie pe placul conaționalilor”, a declarat recent Pan Wenbo, adjunctul șefului de la Departamentul de Culturi Agricole din Beijing.

    De unde acest interes brusc al autorităților chineze pentru cartof? Simplu: structura agriculturii din cea mai mare putere a lumii trebuie să se modifice odată ce până în 2020, se estimează că cererea de alimente va crește cu 50 de miliarde de kilograme la nivelul Chinei. Suprafața agricolă va rămâne aceeași, iar perspectivele producțiilor de orez, grâu sau porumb la hectar nu indică creșteri masive, ci mai mult o plafonare în următorii ani. În acest context, cartoful apare ca o cultură agricolă salvatoare.

    cultura cartofului”Cartoful este rezistent la temperaturi scăzute, la secetă. Are un potențial excelent pentru cultura de iarnă din sudul Chinei”, a a precizat și adjunctul ministrului agriculturii, Yu Xinrong.

    În prezent, cultura cartofului acoperă 5 miliarde de hectare pe toată suprafața Chinei. Potrivit datelor oficiale, este nevoie ca aceste exploatații de cartof să se extindă, estimându-se o dublare în viitorul apropiat. Singura problemă o reprezintă o parte a populației chineze care nu pare încântată de un consum ridicat al cartofului, mai ales că, în acest ritm, vor ajunge să consume pâine din cartofi…cu cartofi prăjiți! De altfel, în prezent, China importă o cantitate uriașă de cartofi congelați pentru prăjire, acest preprat fiind foarte la modă în Asia, mai ales odată cu creșterea numărului de restaurante fast-food. Pentru populația din mediul rural, cartofii sunt preparați mai mult la cuptor, copți, însă marea problemă o constituie atât soiurile de slabă calitate, cât și faptul că riscul de îmbolnăvire a culturii de cartof este foarte mare în China, în special din cauza climei.

    Acestea fiind zise, cercetătorii români ar putea da lovitura cu soiuri autohtone care să fie aclimatizate în China în așa fel încât și România să profite de pe urma ”Revoluției cartofului” în Asia!




    Te-ar mai putea interesa

    Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

    Ultimele știri

    Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii