• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alina Toma, FGCR: Creditul Fermierului este funcțional. Șapte bănci au semnat deja convențiile

    Roxana Dobre -

    Creditul Fermierului este funcțional, fiind îndeplinite toate procedurile legislative și toți pașii procedurali, ne-a asigurat Alina Toma, Președinte-Director General al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Toma ne-a precizat că până la acest moment, șapte bănci au semnat deja convențiile pentru acordarea creditelor cu dobândă de 1,95% și ROBOR acoperit de stat prin FGCR.

    Producătorii agricoli ne-au semnalat că în ultimele zile s-au adresat mai multor bănci pentru a accesa Creditul Fermierului. La fiecare s-au lovit de un răspuns negativ, cu diferite argumente: ba că se așteaptă un ordin ce nu s-a publicat în Monitorul Oficial, ba că încă se negociază dobânda, garanțiile, perioada, ba că nu există norme interne, ba că MADR și FGCR nu au dat drumul convențiilor.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a decis să afle cum stau lucrurile direct de la instituția care garantează Creditul Fermierului, prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că, de fapt, programul este funcțional și că din punct de vedere legislativ/administrativ, toți pașii au fost parcurși. Mai mult, și Ordinul MADR cu procedura de acordare a Creditului Fermierului este publicat în Monitorul Oficial de peste 10 zile (Ordinul nr. 88/2024 a apărut 1 martie), iar Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat.

    Citiți și: Guvernul a aprobat Creditul Fermierului cu o dobândă de 1,95% și ROBOR suportat de stat

    Alina Toma, FGCR

    Alina Toma, Președinte-Director General al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) IFN SA a declarat astăzi, luni – 11 martie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în prezent ”Creditul Fermierului” este funcțional.

    ”Au apărut și normele, și decizia, și noi am trimis băncilor contractele să le semnăm. Avem 7 bănci care au dat acordul și restul sunt în procedură de avizare internă la ei. Deci creditul este funcțional. Am înțeles neoficial de la bănci că mai au ei nevoie de un termen să-și implementeze în sistemul informatic produsul. Dar sunt clienți care deja sunt la bănci și au discuții. Acum, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii și al nostru creditul este funcțional. Noi avem totul pus în funcțiune cu data de 1 martie. Am văzut că sunt bănci care, spre exemplu deja fac întâlniri cu fermierii, pe județe, altele fac prin sucursale informări. Din informații neoficiale am aflat că o altă bancă are deja 500 de cereri în asteptare. Au un termen cu implementarea sistemului informatic, mai exact dobânda, să poate să separe cât plătește fermierul și cât plătește statul. Le trebuie niște modificări în sistemul lor bancar. Toate băncile și-au exprimat opinia că sunt deschise să semneze convențiile, aceasta este o veste bună, că nu au existat refuzuri”, a spus Alina Toma pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Aceasta a menționat că fermierii nu trebuie să ceară niciun fel de garanție direct la FCGR ci lucrează direct cu băncile. ”Fermierii trebuie să meargă direct la bancă, ei nu au treabă să ceară ceva direct la noi, lucrează doar cu banca. Noi ca funcționalitate n-am lucrat niciodată direct cu beneficiari, ci numai prin bănci. Ei merg la bancă, banca face analiza în funcție de gradul de îndatorare, de posibilitățile de rambursare etc. Banca își face procedura internă ca la orice credit”, a mai detaliat Președintele-Director General al Fondului de Garantare a Creditului Rural.

    Citiți și: FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate

    Cum se acordă Creditul Fermierului

    În Monitorul Oficial nr. 169 de vineri, 1 martie, a fost publicat Ordinul nr.88/2024 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale privind aprobarea Procedurei de acordare și plată a ajutoarelor de stat în cadrul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, care se află în vigoare de la aceeași dată. Documentul a fost publicat după ce Comisia Europeană a anunțat că a aprobat ajutorul de stat.

    Creditul Fermierului se acordă în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2024, prin garanții derulate prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural. Beneficiarii care își desfasoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Orice sume primite prin alte scheme de ajutor de stat finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina se deduc din pragul maxim de 280.000 euro/beneficiar, care se poate acorda în cadrul schemei.

    Grantul (constituit din partea de dobândă reprezentând ROBOR la 3 luni) se stabilește prin Acordul de finanțare încheiat între Fond, instituția de credit și beneficiar iar plata grantului se efectuează lunar până la data de 30 iunie 2030 inclusiv.

    Beneficiari pot fi: societăți organizate conform Legii nr. 31/1990 (IMM-uri și întreprinderi mari); persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale; asociații agricole și societăți agricole organizate conform Legii nr. 36/1991, Legii nr. 1/2005 și Legii nr. 566/2004; asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000.


    Te-ar mai putea interesa

    Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!