• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea porumbului în ianuarie: între profit sigur și riscuri uriașe

    Gabriela Gimbășanu -

    În mijlocul iernii și al lunii ianuarie, în județul Arad și nu numai, poți vedea pe câmp utilaje care care abia strâng recolta de porumb. O decizie suprinzătoare luată de agricultori, care, pe lângă beneficii de ordin material, s-au expus unor riscuri uriașe. Despre plusurile și minusurile acestei practici agricole am discutat cu ing. Ioan Andru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli – AGRA 2008 din Arad.

    “Nu este o practică des întâlnită în județul Arad. Agricultorii care au recoltat porumbul în luna inanuarie au apelat la această soluție din cauza faptului că am avut o toamnă ploioasă. Dacă ar fi recoltat când trebuia, proumbul ar fi fost foarte umed, iar uscarea lui ar fi încărcat costurile fermierilor. La Arad, spre exemplu, din cauza condițiilor meteo, agricultorii au fost aproape forțați lase porumbul în câmp, însă numărul celor care au luat acestă decizie nu cred că depășește 10% din fermierii din zonă”, a declarat pentru Agrointeligența ing. Ioan Andru.

    Avantajele recoltării porumbului în ianuarie sunt evidente: fermierii scutesc costurile de uscare a boabelor, dar și lunile de stocare a recoltei de toamnă. Totodată, față de octombrie, noiembrie sau începutul lui decembrie, prețurile cerealelor sunt mai mari în ianuarie și în tendință de creștere. ”Cei care au recoltat acum cred că vor putea să vândă porumbul cu 0,50 de lei/kilogram, ceea ce înseamnă mult mai mult decât ar fi primit când a recoltat toată lumea, în toamnă. Totodată, porumbul este acum mai uscat, cu un nivel de 23-25%, chiar 19%. Nu mai este nevoie să intre într-un proces intens de uscare. Nu mai vorbim de sumele pe care le-ar fi plătit dacă țineau timp de două luni aceste producții în silozuri…”, ne-a spus președintele ARAGRA 2008.

    porumb iarna in camp Winter LandscapeTotuși, această practică presupune o serie de riscuri care ar putea face ca recoltatul în ianuarie să nu mai fie o afacere. ”Există neșansa ca pe timpul iernii, cultura să fie atacată de hoți sau de rozătoare. În ambele situații, agricultorul poate pierde producția pentru care a muncit”, explică fermierul.

    Totodată, pentru că porumbul este recoltat în condiții de iarnă, iar consumul de motorină este mai ridicat decât în mod normal: fie terenul este înghețat și recoltatorul derapează, fie terenul este umed și opune rezistență. La temperaturi extreme, motorina din utilaje poate chiar și să înghețe astfel că planurile de recoltare pot fi ușor date peste cap. De luat în calcul este și porumbul mult mai uscat, care solicită hederul combinei, iar, în cazuri nefericite, pot apărea chiar probleme tehnice din acest motiv.

    ”De reținut este faptul că resturile vegetale de porumb recoltat în sezonul rece nu mai pot fi valorificate prin brichetare la randament maxim. Plantele au trecut printr-o serie de șocuri termice, fapt ce contribuie la deprecierea resturilor vegetale”, apreciază ing. Andru, care subliniază și că recoltarea de la începutul iernii îl face pe fermier să piardă timp prețios cu recoltatul, rămânând o perioadă mult mai scurtă de timp pentru pregătirea patului germinativ pentru următoarea cultură.

    În concluzie, recoltarea porumbului în ianuarie este o decizie pe are fermierii trebuie să o ia prin asumarea unor riscuri care le poate pune în pericol întreaga producție sau utilajele agricole. Totuși, atunci când vremea neprielnică îi obligă și dacă totul merge bine pe timp de iarnă, este evident că profiturile acestor agricultori curajoși sunt mai mari!

    Foto: www.mywebtimes.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Tractor făcut scrum în fermă. Paguba este totală Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii