• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA pentru bovine, prin schema decuplată de producție ANTZ 8 carne de vită și mânzat, cunoscută și ca ANTZ 8. Ministerul Agriculturii a stabilit care este noua dată de referință, în funcție de data de înființare a exploatației, pentru fermierii care solicită la plată Ajutorul Național Tranzitoriu pentru specia bovine, cu mențiunea că această plată se acordă animalelor indiferent de rasa acestora.

    MADR a publicat ieri, miercuri – 13 martie, un proiect de ordin privind regulile de eligibilitate pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii care urmează să se aplice la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) în campania 2024. De menționat că data generală de referință rămâne în continuare 31 ianuarie 2018, dar vor exista modificări la plată pentru exploatațiile înființate după această dată.

    Citiți și: Modificări la subvențiile APIA. Ce s-a decis la întâlnirile de la Ministerul Agriculturii

    Date de referință pentru ANTZ, schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne

    Număr minim de animale pentru ANTZ bovine

    Plata ANTZ bovine se acordă pentru un număr de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni existent în exploatație la data de referință la care se încadrează aceasta. De precizat că pentru această schemă nu există un efectiv maxim pentru care se poate solicita subvenție și plata poate fi solicitată atât pentru rasele de carne cât și cele de carne și pentru metiși.

    Cum se aplică data de referință pentru plata ANTZ 8 în 2024

    Pentru fermierii care se încadrează la data de referință 31 ianuarie 2018, adică pentru cei care aveau exploatații cu vaci la acea dată,  ANTZ se achită pentru numărul de animale existent în baza de date la acea dată pentru care se poate solicita subvenție. Condiția este ca fermierii să fi avut la acea dată minim 3 capete de bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum sau  tineret bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA. Astfel, APIA face plata pentru numărul de animale de la 1 ianuarie 2018 cu condiția ca fermierii să mai fi păstrat minim 1 vacă.

    ”Plata ANTZ pentru ANTZ carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de referinţă 31.01.2018. La data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare”, se arată în proiectul MADR.

    Documentul prevede clar însă că plata ANTZ se acordă în cuantumuri diferenţiate, calculate de APIA, pentru efectivul de bovine de la data de 31 ianuarie 2018, în funcţie de cel de la data de referință a anului de cerere curent.

    Citiți și: APIA a uitat de subvenția crescătorilor de bovine?

    Cum se plătește ANTZ bovine pentru fermele înființate în perioada 1 februarie 2018 – 28 februarie 2023

    ANTZ pentru vaci se acordă şi fermierilor crescători de bovine cu exploataţii înfiinţate în perioada 1 februarie 2018-28 februarie 2023, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 ianuarie 2023 înregistrate în BND;
    b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.

    Plata ANTZ se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de referinţă 28 februarie 2023.

    Ulterior anului de cerere 2023, plata ANTZ  se acordă în cuantumuri diferenţiate, calculate de APIA, pentru efectivul de bovine de la data de 28 februarie 2023, în funcţie de cel de la data de referinţă a anului de cerere curent.

    Cum se plătește ANTZ bovine pentru fermele înfiinţate în perioada 1 martie 2023-29 februarie 2024

    ANTZ se acordă şi fermierilor crescători de bovine cu exploataţii înfiinţate în perioada 1 martie 2023-29 februarie 2024, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 29 februarie 2024 înregistrate în BND;
    b) la data solicitării ANTZ exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.

    Plata ANTZ se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de referinţă 29 februarie 2024.

    Ulterior anului 2024, plata ANTZ se va acorda în cuantumuri diferenţiate, calculate de APIA, pentru efectivul de bovine de la data de 29 februarie 2024, în funcţie de cel de la data de referinţă a anului de cerere curent.

    Reamintim că potrivit unui document MADR consultat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierii vor putea depune cererea unică de plată pentru subvențiile APIA pe 2024 în perioada 4 aprilie – 7 iunie. O altă noutate a acestei campanii de plăți este că după data de 7 iunie nu se vor mai putea depune cereri, nici măcar cu penalizări de întârziere.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării