• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adeverințele APIA pentru subvenții – în pericol! Decizie luată la nivelul primăriilor

  Roxana Dobre -

  Adeverințele care sunt eliberate de Primării, în pericol! Fermierii ar putea obține mai greu aceste formulare obligatorii pentru subvențiile după ce salariaţii primăriilor din comune vor începe de luni, 18 martie, mai multe proteste care vor consta inclusiv în întreruperea programului de lucru.

  Fermierii ar putea să se lovească în acest an de o eliberare mai greoaie a adeverințelor pentru subvenții după ce angajații din primării au decis să înceapă de luni, 18 martie, o grevă pe termen determinat. Angajaţii primăriilor de comune vor începe acţiunile de protest, având în vedere că Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea.

  Citiți și: Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului

  Adeverința APIA pentru subvenții, în pericol pentru campania 2024

  Dan Cârlan, liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR a anunțat astăzi, joi – 14 martie, cum se va desfășura greva angajaților din primării.

  Mai exact, salariaţii vor ţine o grevă de avertisment de două ore, zilnic, iar în restul programului vor fi în grevă japoneză, prin metoda excesului de zel.

  ”Astăzi am depus notificare către guvern prin care anunţăm că luni dimineaţa expiră suspendările convenite de comun acord, reintrăm în calendarul de grevă. Începând de luni, întreaga suflare din primăriile comunelor din România va fi în acţiune de protest. Vom începe cu o săptămână de greve de avertisment de câte două ore, zilnic. Nu vă pot spune o oră la care se va desfăşura acţiunea, pentru simplul fapt că nu vrem să fie o oră fixă. În fiecare zi va fi o altă oră la care încep cele două ore de protest”, a precizat Dan Cârlan, în cadrul unei declaraţii de presă, citat de Agerpres.

  Citiți și: Acte necesare la APIA pentru pășunea închiriată de la primărie

  Petiţiile şi solicitările, rezolvate la limita termenului prevăzut de lege, în semn de protest 

  Liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCORE a menţionat că de săptămâna viitoare se va intra şi în ”grevă japoneză cu exces de zel”, ceea ce înseamnă că salariaţii vor rezolva petiţiile şi solicitările, dar la limita termenului prevăzut de lege.

  ”Sunt lucrări pentru care termenul prevăzut de lege este de 30 de zile, sunt lucrări pentru care termenul este de 15 zile. La limita termenului prevăzut de lege vom elibera toate lucrările. Vom munci la fel ca şi până acum, dar dacă se va simţi o presiune în comunitatea locală, asta va însemna că întreaga suflare din primării în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea într-un parteneriat deplin cu cetăţenii din satele noastre şi că dacă astăzi dăm orice adeverinţă în două ore sau, cel târziu, a doua, a treia zi – un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie – înseamnă că noi suntem alături de comunitatea locală. În momentul în care vom trece la rezolvarea lucrărilor în termenul maxim prevăzut de lege, se va simţi diferenţa. Ca să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi. Toate aceste trei calificative sunt jignitoare şi sunt nelalocul lor. Dar le întâlnim pe stradă, în fiecare zi”, a spus el.

  Dan Cârlan a declarat că acţiunile de protest sunt demarate în contextul în care în luna aprilie Guvernul ar urma să analizeze execuţia bugetară pentru trimestrul întâi şi va stabili dacă poate acorda creşterile salariale solicitate. El a mai precizat că angajaţii primăriilor de comună sunt singurii din sistemul bugetar care au rămas cu salarizarea la nivelul anului 2021.

  Potrivit acestuia, 60.000 de angajaţi de la nivelul primăriilor de comună ”aşteaptă mila Guvernului” pentru o majorare salarială promisă, de 500 de lei brut. El a menţionat că în urmă cu şase săptămâni liderii sindicali au mai fost la Palatul Victoria pentru a notifica Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale şi că în acest interval ”nu s-a întâmplat absolut nimic”.

  ”Două zile mai târziu, am semnat o minută cu guvernul, prin care ne-au solicitat două săptămâni, în vederea calculării impactului bugetar pentru cerinţele de natură salarială pe care le-am avut şi pentru a iniţia actul normativ care rezolvă problema, cu promisiunea că lucrurile se vor rezolva amiabil. Promisiunea a fost reiterată de către domnul prim-ministru după două săptămâni, în faţa a 350 de primari prezenţi la Adunarea Generală a ACoR, cum că săptămâna viitoare, gata, ne organizăm şi rezolvăm problema. Au mai trecut patru săptămâni de atunci şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Impactul financiar a fost calculat din prima întâlnire de către colegii de la Ministerul Finanţelor – este unul infim, sunt 315 milioane de lei”, a spus Dan Cârlan.

  Reamintim că fermierii vor putea de depune la APIA de joi, 4 aprilie, documentele pentru subvențiile aferente campaniei 2024. Un document obligatoriu este adeverința emisă de primării, care atestă că terenul pentru care se cer bani se află la dispoziția fermierului.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de furtuni și vijelii cu căderi de grindină în 19 județe Producții și prețuri la grâu și orz în ferma ing. Gheorghe Albu care a investit în perdele forestiere Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!