Marea Britanie și Olanda, primele țări care vor da undă verde OMG-urilor. Ce poziție va adopta România
agrointeligenta.ro -După ce Parlamentul European a adoptat astăzi o nouă legislație privind politicile naționale de cultivare a organismelor modificate genetic, în piață se fac deja primele calcule. Se estimează că primele țări care vor îmbrățișa noile tehnologii vor fi Marea Britanie și Olanda.
De cealaltă parte, statele care până acum și-au exprimat constant o politică de blocare a culturii OMG-urilor vor avea libertatea de a interzice aceste plante de la cultivarea în agricultura lor națională. Este cazul unor țări precum Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg și Polonia care și până acum au avut o poziție fermă în raport cu porumbul MON 810 – singura plantă OMG permisă și până acum la cultivare în UE, și împotriva căruia au adoptat o clauză de salvgardare pentru a interzice această cultură pe teritoriile lor.
România, unul dintre statele membre care cultivă un singur tip de plantă modificată genetic (porumbul MON 810 rezistent la „viermele sfredelitor” al porumbului) este de acord să cultive şi alte astfel de plante, în speţă soia, dar numai dacă se dovedeşte a fi un soi sigur pentru mediu şi sănătatea populaţiei. „Ministerul Agriculturii din România a fost mereu deschis la nou, dar respectând principiul precauţiunii. Acest lucru înbseamnă că, dacă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) va spune că o plantă modificată genetic nu prezintă niciun risc pentru mediu şi sănătatea umană şi toată evidenţa ştiinţifică indică acelaşi lucru, iar România are un interes pentru cultivarea acelei plante, atunci planta respectivă va merge către promovare”, a declarat Achim Irimescu pentru Economica.net.