• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tomata tip banană, soiul Ovidia – creat de cercetătorii români, apreciată de legumicultorii din țară

    SCDL Buzău -

    Tomatele tip banană, numite astfel datorită formei lor alungite și asemănării cu bananele, sunt o varietate de tomate care nu au o origine precisă sau un moment definit în timp. Deși nu există o dată exactă a apariției lor, tomatele tip banana au devenit mai populare în ultimele decenii, pe măsură ce oamenii au început să consume varietăți diverse și neobișnuite de tomate.

    Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, a înscris în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultura din România începând cu anul 2021 un soi de tomate tip banană, care poartă numele unui cercetător al Stațiunii, respectiv Ovidia.

    Tomatele banane, surse de minerale, vitamine și antioxidanți

    Soiul de tomate Ovidia are un potențial de 2,5 kg/plantă

    Soiul Ovidia este un soi de tomate extratimpuriu, cu o perioada de vegetație de 90 – 95 de zile. Poate fi cultivat cu succes atât în spațiu protejat cât și în câmp, în sistem palisat, tehnologia de cultură fiind cea specifică tomatelor, fără cerințe speciale. Este o plantă cu creștere semi-determinată, fiind singurul soi cu acest tip de creștere din portofoliul bogat al SCDL Buzău, cu o înălțime medie de 1,5 m în solar și 1,2 m în câmp, ramifică slab și are un număr mic de copili. Potențial de producție al soiului este de: 2,5 kg/plantă.

    Fructele sunt de culoare galbenă, tip banană. Deși aspectul lor exterior poate părea surprinzător, aceste tomate în formă de banană impresionează prin gustul lor plăcut dulce-acrișor, ușor acidulat.

    Tomata Ovidia, sursă de vitamine, minerale și antioxidanți

    Din punct de vedere nutrițional, tomatele galbene sunt o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, potasiu și niacină. Deși toate tomatele conțin antioxidanți benefici, inclusiv flavonoizi, compoziția exactă și concentrația acestor substanțe pot varia în funcție de culoarea fructului. Flavonoizii sunt o clasă de antioxidanți care pot contribui la protecția împotriva bolilor cronice, îmbunătățind sănătatea inimii și susținând funcția cognitivă.

    Tomatele galbene conțin un tip de flavonoid numit naringenină, care este mai puțin prezent în tomatele roșii. Naringenina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Deși tomatele roșii sunt adesea lăudate pentru conținutul lor bogat de licopen, un alt puternic antioxidant, tomatele galbene oferă propriul lor set unic de beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici.

    Tomatele Ovidia pot fi consumate atât în stare proaspătă cât și utilizate în diverse preparate culinare, de la salate rafinate la sosuri delicioase.

    Soiul de tomate Ovidia are un potențial de 2,5 kg/plantă

    Tomata Ovidia, premiată în cadrul celui de-al XIII-lea Congres al Societății Române a Horticultorilor

    Soiul Ovidia a obținut Premiul SRH ”Ernest Grințescu”, în cadrul celui de-al XIII-lea Congres al Societății Române a Horticultorilor (SRH, 2023), desfășurat în Bucureștii, în luna octombrie a anului trecut.

    Până în prezent, soiul a fost cultivat mai mult în sistem gospodăresc și s-a bucurat de un real succes în rândul cultivatorilor, feedback-ul primit de la aceștia fiind unul pozitiv. În acest moment Stațiunea comercializează răsaduri de tomate Ovidia la prețul de 2.5 lei bucata.

    Pentru mine, Ovidia, este o onoare să împărtășesc rezultatele muncii noastre cu voi toți. Așa că vă invit să integrați aceste tomate deosebite în rețetele voastre preferate. Fie că le folosiți în salate, sosuri sau pur și simplu le savurați proaspete, tomatele Ovidia vor aduce un plus de savoare și gust fiecărei mese.

    Dr. Ing. Cercetător științific Ovidia Agapie


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun