• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia fierbe: fermierii protestează în aproape 600 de locuri din țară

    Violina Gorcinschi -

    Tensiune în Polonia: proteste în aproape 600 de puncte din țară. Fermierii polonezi protestează astăzi, miercuri – 20 martie, blocând mai multe drumuri naționale, gest prin care își arată, în continuare, opoziția față de importurile de produse agricole ucrainene în UE, precum și față de politica de mediu.

    La începutul acestei luni, a fost organizată o demonstrație în Varșovia unde au participat mii de fermieri, eveniment la care au fost și conflicte cu forțele de ordine, în urma cărora au avut loc arestări. Acum, situația poate escalada și mai mult, având în vedere că numărul participanților, conform estimărilor, se ridică la aproximativ 70.000 de oameni.

    „Astăzi, sunt planificate mai multe de 580 de proteste în toată țara, la care se așteaptă să participe circa 70.000 de oameni”, au anunțat reprezentanții poliției poloneze, potrivit Farmer.pl.

    Drumurile naționale poloneze, luate cu asalt de fermieri (foto: farmer.pl)

    Fermierii polonezi, proteste în aproape 600 de puncte din țară

    Fermierii blochează rutele de acces către capitală și către alte orașe mari din țară precum Wroclaw, Poznan și Bydgoszcz, conform kyivpost.com.

    „Noi, ca fermieri, nu vom renunța până când nu ni se vor îndeplini cerințele”, au spus organizatorii protestelor înainte de blocada națională.

    Drumurile de acces în mai multe locuri sunt blocate de utilaje agricole. La ul. Krakowska, unde traficul a fost sever afectat, pe tractoare au fost montate bannere, pe care era scris inclusiv: „Opriți ipocrizia ecologică”. „Trădătorii agriculturii poloneze”, „Trădătorii au votat Green Deal”.

    De asemenea, fermierii au luat cu ei și păpuși cu imagini cu politicieni, iar pe baloții de paie sunt bannere – „Tusk, cu ce hrănești neamul nostru polonez?”.

    Citește și: Protest masiv în Polonia. Granița cu Ucraina și mai multe drumuri naționale, blocate – FOTO

    Accesul în mai multe orașe poloneze este blocat (foto: farmer.pl)

    Proteste în Polonia: trafic blocat, picnicuri și defilări cu tractoare

    Cu tot excesul de zel al protestatarilor, poliția nu a raportat încă niciun incident în zona orașului Kielce, unul din punctele fierbinți de pe harta manifestațiilor.

    „Deocamdată, protestul se desfășoară pașnic”, a declarat dimineața ofițerul de presă al sediului poliției orașului Kielce.

    După cum s-a anunțat, organizatorii au blocat căile de acces în oraș. Traficul a fost suspendat la mai multe sensuri giratorii și drumuri naționale. La punctele de protest, pentru un anumit interval, le este permisă trecerea doar autovehiculelor de transport public sau de serviciu.

    În Wąbrzeźno, Voievodatul Kuyavian-Pomerania, între 11:00 și 17:00, fermierii desfășoară un picnic pentru oamenii din localitate, unde vor avea ocazia să guste mâncare sănătoasă și delicioasă, direct din surse locale. Între timp, se va organiza o paradă de tractoare în centrul orașului. În acest fel, fermierii nu doar protestează, ci le arată cetățenilor motivul pentru care luptă, importanța și avantajele agriculturii și ale producătorilor locali.

    Citește și: UE a ajuns la un acord provizoriu privind importul de cereale ucrainene

    Jakub Opiera, economist senior la Credit Agricole Bank Polska, într-un comentariu pe larg din „Rzeczpospolita” de astăzi, a subliniat posibile soluții care ar ajuta la stoparea valului de proteste ale fermierilor.

    „Judecând după mediatizarea protestelor, se poate avea impresia că fermierii comerciali domină printre protestatari. Din acest motiv, o soluție eficientă și în același timp neutră din punct de vedere bugetar ar fi schimbarea modului în care sunt alocate fondurile UE și concentrarea acestora pe sprijinirea fermelor comerciale”, a spus economistul.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till