Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!
Roxana Dobre -Plata cuplată de producție la ovine și caprine – reguli finale începând cu campania de subvenții din 2024 derulată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Printre condițiile de eligibilitate nu se mai regăsesc berbecii cu origine și nici obligativitatea înscrierii animalelor într-un Registru Genealogic (RG), în consecință nici adeverința care era eliberată de asociații nu se mai numără printre documentele cerute de APIA.
În Monitorul Oficial nr. 241 de astăzi, joi – 21 martie, a fost publicat Ordinul ministrului Agriculturii nr.106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic.
Odată cu intrarea în vigoarea a documentului, crescătorii de oi și capre care vor solicita la APIA plata SCVZ nu vor mai fi obligați să demonstreze paritatea de 1 berbec la 35 de oi, respectiv 1 țap la 35 de capre iar animalele nu mai trebuie înscrise în Registrul Genealogic (RG) ci doar în Baza Națională de Date (BND). Astfel, fermierii nu vor mai fi nevoiți să ceară nici adeverința pentru animale de la Registrele Genealogice sau Agenția pentru Zootehnie (ANZ).
Subvenția APIA pentru oi și capre: numărul minim și maxim de animale pentru care se poate cere bani de la APIA
Potrivit ordinului de ministru care stabilește regulile pentru subvenții, în campania APIA din anul 2024, crescătorii pot cere Sprijin Cuplat pentru ovine și caprine dacă sunt fermieri activi. Numărul minim și maxim de animale eligibile este următorul:
– Ovine: pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci inclusiv pe beneficiar, cu excepția celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană pentru care se solicită SCVZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci inclusiv pe beneficiar;
– Caprine: pentru un efectiv de minimum 50 și maximum 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA. Ssolicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție beneficiază de SCVZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele caprine și/sau țapi de reproducție.
Citiți și: APIA: Crescătorii de animale primesc ANTZ ovine/caprine – 4,95 euro pe cap de animal
Subvenția APIA pentru oi și capre: vârsta minimă și maximă a animalelor
Animalele pentru care se cere subvenție la APIA trebuie să se încadreze într-o vârstă minimă și maximă astfel:
– Ovine: animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere. Animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCVZ au vârsta de maximum 8 ani inclusiv la femele, respectiv 6 ani inclusiv la berbeci, în anul de cerere;
– Caprine: femelele caprine și/sau țapii de reproducție din exploatația cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCVZ trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere și de maximum 8 ani inclusiv femelele și, respectiv, 6 ani inclusiv țapii de reproducție în anul de cerere;
Animalele nu mai trebuie înscrise în RG. Adeverința de la asociații, eliminată
Potrivit noilor reguli pentru subvenții, efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat și înregistrat în BND la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere. Astfel, este eliminată condiția care prevedea ca oile și caprele să fie înscrise în RG și implicit este eliminată și adeverința care era eliebarată de asociații sau ANZ.
”Animalele pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA”, se arată în ordinul publicat în Monitor.
Perioadele de retenție pentru ovine/caprine, în 2024
Și în acest an fermierii trebuie să respecte perioadele în care după depunerea cererii de plată nu pot vinde animalele din exploatații, dacă aceste au fost înscrise la subvenții. Astfel, atât în cazul ovinelor dar și caprelor pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie menținute, pe o perioadă de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA menționată/menționate în cererea de plată.
Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 100 de zile, au intrat, respectiv au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.
Când pot cere crescătorii cererea de plată pentru oi și capre
Perioada în care se vor depune în acest an cererile pentru subvenții a rămas oficial 4 aprilie — 7 iunie, fără să mai existe intervalul în care cererile se depuneau cu penalizări. În situația în care cererea de plată este depusă ulterior datei-limită cererea de plată este considerată inadmisibilă.