• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Daniel Befu -

    Locuitorii comunei brașovene Cața se mândresc cu un număr impresionant de bovine. Crescătorii estimează că efectivul total al localități este de circa 5.000 de vaci, majoritatea de lapte. Cum primul oraș este la o distanță de 50 de kilometri depărtare, oamenii din Cața se bazează pe agricultură pentru a-și asigura un venit, iar Ferencz Jozsef Robert se numără printre micii fermieri care duc mai departe tradiția locului în creșterea vacilor.

    Tânărul fermier crește bovine de peste 10 ani, după ce a lucrat o perioadă în afară ca șofer. Drumurile l-au făcut să simtă că ceva special îl atrage acasă, unde și-a intemeiat o exploatație ce numără în prezent 35 de hectare de teren și 30 de vaci de lapte.

    Primele vaci, primite ca dar de nuntă

    La fel ca mulți crescători din localitate, primele veci deținute de Ferencz Jozsef Robert au fost primite ca dar de nuntă. ”Am început cu cinci vițelușe. Când am făcut nuntă, mi-a dat tata, bunicul, unchiul câte una și am cumpărat eu incă două. Așa am început și, încet, încet am avut și 50, acum am vândut din ele”, spune fermierul care face parte dintr-o asociație locală a gospodarilor, formă asociativă prin care a avut acces la finanțare pentru achiziția de tractoare de utilaje necesare în fermă.

    Rasa de vaci care predomină în Cața este Bălțata Românească. Micul fermier deține și un taur cu care montează vacile, iar selecția bovinelor pe care le păstrează o face în funcție de producția de lapte: trebuie să aibă o producție de peste 20 de litri pe lapte pe zi, în lactație. ”Când fată, am și vacă care dă 30 de litri de lapte. Furajăm cu siloz, tărâță, lucernă și fân. Tărâță dau 100 de kilograme pe zi, vreo 34 de kile de siloz, lucernă și fân”, spune Ferencz Jozsef Robert.

    Procesatorul și APIA, salvarea micilor crescători din Cața

    Laptele produs în gospodăria tânărului fermier este preluat de procesator. Prețul fluctuează pe parcursul unui an: este mai mare iarnă și primăvara scade. Crescătorul spune că nu face nicio afacere, că în sezonul rece e perioadă de fătări, ceea ceea ce împuținează laptele.

    ”Noroc cu banii pe care-i mai luăm de la APIA că altfel era foarte greu. Bine, dacă nu faci treaba, nu iei nimic, dar dacă nu aveam banii ăștia foarte greu era. APIA e ajutor mare”, spune Ferencz Jozsef Robert care spune că anul trecut s-a înțeles cu procesatorul pentru lapte la 1,40 lei pe litru, iar acum speră că prețul va urca la doi lei pe litru.

    Visul fermierului este să aibă propria lăptărie. Speră să acceseze fonduri pentru investiție, dacă nu, este decis să își finanțeze singur dezvoltarea fermei. ”Avem un bar de care se ocupă mai mult soția, și ne ajută. Barul m-a ajutat, acum eu ajut barul. Eu cu banii din fermă ajut barul. Important e să avem două linii de finanțare – noi avem barul și vacile. Înainte luam bani din bar să supraviețuim, acum eu dau bani la bar – am ajuns acolo”, explică fermierul care are două fiice pe care vrea să le vadă la facultate și apoi să aleagă ele dacă vor să facă agricultură sau să plece la oraș.

    Cum arată o zi din viața unui mic crescător de vaci din Cața

    Vacile sunt mândria sătenilor din Cața. Este un fel de competiție între gospodari, care are cele mai frumoase animale, care are cea mai verde pășune, cele mai bune utilaje. ”O zi de muncă – dimineață la 6 ne trezim, venim afară și începem furajarea, gunoiul tras afară, dus la câmp, aduc siloz, fân și gata. Mulsul la 6 jumate începem – două ore. Seara tot așa, la 6-6.30, două ore ține mulsul. În fiecare toamnă când laptele e gras, facem caș și telemea pentru noi să avem toată iarna – așa facem în fiecare an – pentru noi. De vânzare nu dar pentru noi da”, a precizat Ferencz Jozsef Robert.

    Cum mai toate gospodăriile din Cața au și vaci, laptele este căutat numai pentru oraș și procesare. ”Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați. La noi nu. Aici – dacă la prima casă nu e vacă, la următoarea sigur e și atunci suntem obligați să dăm la procesatori laptele. Ferma visurilor mele e tot de lapte – 50 de vaci cu sală de muls, cu curățare automată, furajare în mijloc… Ăsta este idealul meu”, a concluzionat Ferencz Jozsef Robert.

    Mic fermier în comuna cu 5.000 de vaci


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!