• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sfaturi pentru creșterea albinelor: Cum poți prelungi viața albinelor cu ajutorul unei turte cu ceapă și usturoi

  agrointeligenta.ro -

  Un tânăr apicultor din Moreni a dezvăluit pe blogul său unul dintre cele mai vechi secrete ale apiculturii românești. Un truc transmis din bătrâni, el nu se găsește în nici o carte de specialitate. Este vorba despre o turtă cu ceapă și usturoi care ajută albinele să trăiască mai mult, ferindu-le totodată de boli.

  ”Am 27 de ani și îngrijesc doar 180 de familii de albine pentru ca am și un atelier de tâmplarie și nu pot să mă ocup de mai multe. Pentru cei interesați vă prezint o rețetă de preparare a turtei, bună pentru întreținerea și stimularea mătcilor, rețetă pe care am primit-o de la un bătrân stupar de la mine din localitate”, scrie Alexandru Nicoară pe blogul său, AtelierdeStupi.ro

  Turtele se dau ca stimulent primăvara sau spre sfârșitul toamnei.

  Ingredientele turtei pentru albine:
   10 kg zahăr pudră
   0,3 kg ceapă măcinată fin (blender sau storcător de fructe)
   0,3 kg de usturoi măcinat fin
   0,5 făină de porumb fină
   2 kg miere de albine
   10 plicuri sare de lămâie (a 8 grame fiecare)
   100 grame drojdie uscată inactivă

  ”Toate aceste ingrediente se amestecă și se frămantă până compoziția se omogenizează perfect. Apoi se pune în pungi de hârtie sau plastic legate la gură. Se scoate aerul din ele pe cât posibil cu un făcăleț de bucătărie prin roluire. Turta astfel pregatită se înțeapă sau zgârie cu o furculiță și se așează cu suprafața înțepată peste rame. Cantitatea de 13 kg obținută se împarte în turte de câte 1 kg (ajunge pentru un numâr de 13 stupi) și se administrează familiilor de albine. Menționez ca ceapă și usturoiul împiedică înmulțirea păduchilor și datorită folosirii acestei rețete am rezultate foarte bune”, explică apicultorul cum se prepară turta.

  Pe lângă acest tratament natural împotriva păduchilor de varroua destructor, dâmbovițeanul spune că folosește și fumigații cu Varachet și benzi de mavrirol. ”Datorită acestor turte vor oua mai repede și cu o pontă mai mare”, laudă apicultorul efectul turtei cu ceapă și usturoi.

  Atenție la dozaj!

  Ca și administrare, Alexandru Nicoară atrage atenția că nu trebuie depășită doza de 50 gr suc de usturoi și ceapă la 1 kg de turtă, în caz contrar efectul va fi invers decat cel dorit.

  Despre efectele turtei asupra albinelor, tânărul apicultor spune că preparatul le ajută să trăiască mai mult. ”Mult iubitele albine își pot prelungi viața cu 5 până la 10 zile în mod natural fără a băga în ele anabolizanți și energizanți din culturism. Nu dorim să facă mușchi la aripi, si doar sa le oferim o viață cât mai sănătoasă și îndelungată cu niște produse vegetale oferite de natură”, explică crescătorul de albine din Moreni.

  El spune că prelungirea vieții albinelor nu este o forțare a albinelor să traiască mai mult decât trăieste ea în mod normal, ci este o detoxifiere a tubului digestiv împotriva substanțelor chimice fitosanitare folosite în agriculatură, care scurtează viața albinei și intoxică tubul digestiv. ”Adăugarea sucului de ceapă, usturoi și hrean ne este folositoare în special în culesuri primăvara-vara pentru ca albina culegătoare să fie mai bine pregătită în fața factorilor chimici din natură, cât și pentru stimularea lor pentru un ouat prelungit și un intestin curat, pregătit de iernat”, încheie apicultorul.   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fenomenul MIERII FALSIFICATE trebuie stopat! Măsuri în UE contra importurilor din China! Piața mierii 2016. Prețul mierii poliflore, afectat de importuri Afacerea cu albine. Sfaturi la cumpărarea familiilor

  Ultimele știri

  Prețurile la cereale, în creștere. Porumbul a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 8 ani Asociație de oieri – mesaj pentru ministrul Agriculturii, Adrian Oros Eurobarometru: 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană