• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime?

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Trăim nişte momente nemaiîntâlnite. Ca toate de altfel din ultimii ani. Dacă stăm să ne gândim un pic, mereu am spus că “Acum e cel mai greu… dacă ies şi din asta, pot orice”! Piaţa e complexă şi într-o continuă schimbare. Abordarea e diferită. Dar să ţinem minte. Trebuie să facem lucrurile cât mai simple, pentru că e uşor să facem lucrurile complicate şi greu să le facem simple.

    Ca fermier, mă bazez pe un preţ, îmi fac nişte calcule, îmi prognozez o producţie şi îmi asum nişte costuri. Problema cea mai mare este că nu sunt sigur pe preţul de vânzare pe care îl obţin. Ce soluţii avem?

    Toate sunt variante. Dar hai să începem cu începutul. Ca să pot face orice, ca fermier, trebuie să mă pot baza pe solul meu. Vreau constanţă. Adică simplu, să am producţiile pe care le aştept în fiecare an. Adică să am un sol cu aceeaşi parametrii optimi, care să îmi producă ce scontez, an de an. Se poate oare? Şi câteva întrebări pertinente la cere le veţi găsi răspunsul în acest articol:

    Păi se pot toate lucrurile astea. Şi se pot face cu o cheltuială minimă. Trebuie doar să ne dorim ca solul cu care lucrăm să fie ideal. Aceste îmbunătăţiri ale solului şi în general solul ca factor de producţie, le putem controla uşor. Trebuie doar să vrem şi să o facem profesionist.

    Ce anume avem de făcut pentru a avea cel mai bun sol?

    Îmbunătăţirea structurii solului, reducând astfel eroziunea și îmbunătățind infiltrarea, stocarea și utilizarea apei. Un regim hidric sănătos al solului minimizează efectul secetei sau al stresului provocat de precipitațiile excesive provocate de schimbările climatice. Dar, de asemenea, reduce consumul de motorină cu diferite lucrări ale solului, reduce piesele de schimb sparte ale mașinilor agricole implicate și îmbunătățește eficiența erbicidelor peliculare (reducând un tratament cu erbicid în vegetație). De asemenea, prin noua structură granulară a solului nou creată, apa nu se va mai acumula pe sol (o cauză a multor boli, de exemplu Plasmopara viticola și altele) ci se infiltrează în sol pentru a hrăni plantele împreună cu nutrienți.

    Îmbunătăţirea proprietăţilor chimice: solul ideal înseamnă solul cu pH neutru constant, adică, o aciditate hidrolitică cuprinsă între 0 şi 1. Reducerea solubilității și a disponibilității contaminanților, cum ar fi aluminiul sau metalele grele precum cadmiul, plumbul, cromul și arsenicul, îmbunătățind calitatea solului și a culturilor și punând siguranța noastră pe primul loc.

    Îmbunătăţirea biodiversităţii și proprietățile biologice: o multiplicare a microflorei şi microfaunei precum şi a vieţuitoarelor mici (de exemplu, râme, bacterii, ciuperci), permițând dezvoltarea unei calități și cantități stabile de humus.

    Transformarea solului în rezervor de îngrăşăminte: În condiţiile unui pH neutru, solul este un adevărat depozit de îngrăşăminte disponibili plantelor. Microflora, microfauna şi vieţuitoare mici, transforma materia organică continuu, la capacitate maximă, creând formele asimilabile de către plante. În condiții de pH acid sau alcalin, îngrășămintele (macro, mezzo şi micro elementele) nu sunt absorbite eficient. Acest lucru duce la o utilizare mai frecventă și mai mare a îngrășămintelor și la impactul corespunzător asupra mediului, precum și la cheltuieli suplimentare (îngrășăminte, forță de muncă, combustibil).

    Ce soluţii avem?

    Calciul este una dintre cele mai mari bogăţii ale naturii, un element polivalent, un adevărat beneficiu pentru sol şi totodată, un nutrient important pentru plante. De asemenea, joacă un rol esenţial în determinarea parametrilor fizico-chimici ai solului, adică structura și pH-ul. Ionii de calciu fac ca şi coloizii solului (plachete de argilă) să se unească sau să se agrege, formând firimituri sau pietricele. Deci practic afânează solul.

    Putem afirma cu tărie că da, CALCIUL ESTE CHEIA UNEI STRUCTURI FOARTE BUNE A SOLULUI!

    Astfel, trebuie să aplicăm calciu! Cât, ce fel de calciu şi cum, veţi descoperi mai jos. Trebuie să ţinem cont de substanţa activă din produs, şi anume CaO, în momentul în care le analizăm. De asemenea, dacă alegem carbonat de calciu, mărimea contează. Cu cât e măcinat mai fin, cu atât el va acţiona (<0.3 mm). Dacă e grosier, el nu acţionează. La carbonatele de calciu, dolomita, zeolit, gips, basalt şi alte roci, trebuie avută în vedere şi doza. O doză mare crează un exces de CO2 după descompunere, exces ce nu e benefic nici solului, nici atmosferei. Toate aceste produse au în comun PNA-ul sau puterea de neutralizare. Cu cât e mai mare cu atât produsul e mai bun şi doză mai mică.

    Dar să analizăm produsul Carmeuse:

    Terracalco 55
    o Cel mai bun tip de carbonat de calciu (micronizat, peste 90% sub 0,1mm);
    o PNA de 100;
    o Conţinut de apă: 0;
    o Ambalat la big bag refolosibil (poate veni şi vrac);
    o Avizat cultura ecologică;
    o Lucrează bine asupra însuşirilor fizice şi chimice ale solului, dar mai lent.

    Aş aduce aminte de câteva caracteristici ale Terracalco 95, produsul nostru tractor:

    – Cea mai mare putere de neutralizare faţă de orice alt tip de produs pentru îmbunătăţirea solului (PNA) – 185;
    – Cel mai ridicat conţinut de substanţă activă, ~98 % calciu pur;
    – Cel mai ridicat pH/produs 12,7;
    – Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare) O doză mică/unitatea de suprafaţă între 0.2 – 2 to/ha;
    – Este granulat, se împrăştie foarte bine la 24-36 m;
    – Ambalat la big bag de 600 kg sau 1000 kg, cu folie la interior şi gură de descărcare (putând fi refolosit);
    – Este produs 100% în România, unde avem 3 fabrici: la Deva, Fieni şi Câmpulung;
    – Obligatoriu creşte productivitatea solului pe care este folosit.

    Rezultatele foarte bune privind îmbunătăţirea solului utilizând Terracalco 95 ne obligă să îl recomandăm pe fiecare metru de teren lucrat! Chiar dacă îmbunătăţirile aduse solului sunt vizibile atât în sol, în cultură cât şi în producţie, echipa Carmeuse Agricultură lucrează profesionist, adică face analize de sol, înainte şi după aplicare, în care arată exact parametrii îmbunătăţiţi şi felul în care impactează acestia îmbunătăţirea obţinută. Colegii mei au exemple concrete şi arată cum pH din acid evoluează vizibil spre neutru iar Aciditatea hidrolitică (aciditatea potenţială a solului) scade vertiginos.

    Cum se aplică TerraCalco la principalele culturi agricole de primăvară

    Cum se aplică TerraCalco la porumb primăvara

    Ce primă nevoie are porumbul? Păi întâi, un sol corespunzător în care să îl semănăm. Un sol afânat, uşor dar nu nisipos, care să permită sistemului radicular să exploreze suficient pentru a rezulta o plantă capabilă să ofere producţia maxim posibilă. În acest scop, dacă ne aducem aminte de articole anterioare, rezultatele au fost extraordinare atât pe soluri acide, pe soluri neutre şi pe soluri alcaline:
    – producţii record în Satu Mare, o producţie record de 15-16 to – 14to/ha la STAS- pe zona unde aplicase Terracalco 95, foto 1;
    – producţii foarte bune pe solurile neutre din zona de centru la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Turda, unde am aplicat Terracalco 95, în doze mici, 100 şi 300 kg/ha cu un spor de producţie între 300 şi 1200 kg/ha), tabel 2;
    – rezultatele excepţionale obţinute în Vaslui, pe sol alcalin, unde porumbul a fost ţinut în viaţă în condiţii de secetă cumplită datorită aplicării de Terracalco 95 (foto 3).

    Foto 1
    Tabel – foto 2
    Foto 3

    Astea sunt doar câteva exemple. Ca şi concluzie, aplicăm la porumb pentru: afânarea solului, înmagazinarea corespunzătoare a apei, capilaritate maximă, folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate dar şi deblocarea elementelor nutritive existente în sol, consumul specific în Ca al porumbului (deloc de neglijat, 12 kg/to de porumb), tamponarea îngrăşămintelor chimice, în special cele cu azot, îmbunătăţirea totală a vieţii microbiene şi a faunei din sol.

    Cum aplicăm Terracalco 95 în primăvară?

    Intrăm înainte de o lucrare superficială a solului (combinator, disc) cu obiectivul clar să îl încorporăm (minim 2 cm). Chiar dacă deja am făcut o lucrare superficială de pregătire a solului, noi spunem din experienţa dobândită, că se merită să intrăm cu Terracalco 95, şi apoi încorporare, deoarece beneficiile sunt enorme (creşterea porozităţii solului, afânarea, mai puţine cruste, deblocare elemente nutritive etc). Astfel, Terracalco 95 trebuie să nu lipsească din tehnologia de cultură a porumbului, bineînţeles în doze diferite.

    În lipsa unei cartări agrochimice, ca şi doză, din practică, acum în primăvară, aplicăm între 300-1200 kg/ha, cu încorporare superficială în cultura porumbului. Doza cea mai mică (300 kg/ha) o aplicăm pe terenuri cu sol neutru, dar tasat, compact (cu rezultate foarte bune în 2020 la SCDA Turda – foto mai jos) sau pe soluri neutre, uşoare.

    Doza creşte, în funcţie de procentul de argilă din sol (sol compact, argilos, greu) unde avem nevoie de o doză mai mare. Astfel, pe terenurile acide, cu sol foarte greu, Terracaco 95 poate fi aplicat într-o doză de 1-1,2 to/ha acum.

    Apoi, după recoltare, ideal ar fi să intrăm şi să efectuăm cartarea agrochimică, pentru a face planul de fertilizare (incluzând şi Terracalco în el). Specialiştii noştrii vă stau la dispoziţie pentru a vă sprijini în acest sens.

    Cum se aplică TerraCalco la floarea-soarelui

    Floarea-soarelui preferă un sol afânat, unde să îşi dezvolte total sistemul radicular şi să extragă elementele disponibile. De asemenea, e un mare consumator de Calciu, depăşind multe plante de cultură şi o plantă care răspunde foarte bine la Terracalco. De fapt, oleaginoasele sunt consumatoare de Calciu, absorbind acest element în doză de 30kg/tonă vs sulful de exemplu, unde floarea soarelui consumă 10 kg/tonă. Iar rapiţa are un consum de 60 kg/tonă calciu, versus 18 kg de sulf/tonă de producţie. Am avut rezultate de peste 4 tone la implementarea în tehnologie a Terracalco. Luaţi legătura cu reprezentanţii noştri pentru a vă pune datele la dispoziţie.

    Aplicăm la floarea-soarelui pentru afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor chimice, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

    Doza de aplicare este diferită în funcţie de tipul de sol corelat cu pH-ul: acid, neutru sau alcalin, cu gradul de compactare (structură) şi textura solului. Urmărim să îi creştem porozitatea şi să îi facem toate elementele nutritive disponibile plantelor. Câştigul aplicării Terracalco este enorm, floarea soarelui va avea totul necesar în sol astfel încât să obţină producţia maximă. Ca şi doză, putem vorbi de 250-1200 kg, cu încorporare superficială. Aici avem câteva exemple de fermieri care au aplicat doze mici (Florin Ciurdariu, Leş, Bihor de exemplu cu 250 kg/ha) cu rezultate foarte bune – foto 4,5 mai jos:

    Ideal este să aplicăm şi să încorporăm chiar dacă o facem şi la praşilă. Efectele sunt extraordinare.

    Cum se aplică TerraCalco la soia

    O cultură foarte interesantă dar, ca toate leguminoasele de altfel, în procesul de fixare al azotului atmosferic, eliberează un ion de H+(care acidifică solul, fig 6). Mai precis, fixarea azotului este un factor natural de acidificare a solului (Kochian et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015).

    De asemenea soia e o mare consumatoare de Calciu. Undeva la 35 kg de Calciu consumă fiecare tonă de soia.

    Tocmai din acest motiv, avem fermieri care au scos din tehnologie îngrăşămintele la soia şi aplică doar Terracalco cu rezultate excepţionale!

    Aplicăm la soia pentru contracararea efectului acidifiant, afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

    Cum se aplică TerraCalco la lucernă

    O plantă care nu răzbeşte într-un sol acid. Şi se “topeşte” văzând cu ochii. Un deziderat primordial este acela prin care îi oferim un sol cât mai aproape de neutru, unde toate elementele nutritive sunt maxim disponibile. Plus afânarea solului, lucerna fiind o plantă cu sistemul radicular extrem de bine dezvoltat. Aici Terracalco 95 aduce toate argumentele unei culturi/producţii excepţionale. Ca şi doze, în lipsa unei cartări agrochimice, pe un sol acid, greu, este bine să aplicăm 1-2 to/ha pe care să le încorporăm urgent. De asemenea, cu cât solul este mai uşor, cu atât reducem doza.

    Aşa că, indiferent de soiul de lucerne folosit, trebuie să avem grijă să o cultivăm pe un pH neutru pentru rezultate. Altfel va fi un eşec.

    Cum se aplică TerraCalco la cartof

    Din experienţele efectuate, observăm că o cultură profitabilă de cartof are nevoie de un sol cât mai afânat, uşor, fără băltiri. Astfel, solul trebuie să se comporte ca un burete, să absoarbă apa şi elementele nutritive şi să permită tuberculului de cartof să se dezvolte suficient.

    De asemenea, pentru o tonă de cartofi avem nevoie de până la 6 kg de calciu (faţă de doar 4 kg de fosfor).

    Cea mai bună perioadă de aplicare este înainte de plantarea cartofilor. O încorporare între 2 şi 35 cm este necesară pentru o eficacitate ridicată. În cazul rotaţiei culturilor, este recomandat să administrăm o cantitate mai mare de TerraCalco 95.

    S-au obţinut rezultate excepţionale la introducerea în cultură a Terracalco 95.

    Cum se aplică TerraCalco la sfecla de zahăr

    In primul rând aici ar trebui menționat ca aportul de Terracalco 95 ajuta la creșterea digestiei (conținutul de zahăr al rădăcinilor). In toate testele și aplicările efectuate cu Terracalco , acest parametru depășește 20.

    Sfecla de zahar este o plantă care preferă un pH cât mai aproape de neutru. Rezultate foarte bune în cultura de sfeclă de zahăr au obţinut fermierii care folosesc Terracalco 95 pentru că au înţeles că astfel oferim un pH ideal sfeclei, într-o perioadă cât mai scurtă, afânând de asemenea solul şi deblocând elementele nutritive.

    De asemenea, sfecla de zahăr e o mare consumatoare de calciu (până la 4 kg de calciu pur/tonă de sfeclă).

    Din punct de vedere al aplicării, doza de Terracalco 95 la cultura de sfeclă de zahăr trebuie să ţină cont de următoarele aspecte: aciditatea solului atât pH cât şi Ah, folosirea şi deblocarea elementelor nutritive, producţia scontată, doza de îngrăşăminte folosită. În lipsa unei cartări agrochimice, o doză cuprinsă între 500-1.200 kg Terracalco 95/ha ar trebui să asigure atât îmbunătăţirea proprietăţilor fizico-chimice ale solului dar şi o îmbunătăţire a producţiei. Rezultate foarte bune s-au obţinut aici prin includerea Terracalco 95 în tehnologia de cultură, cu aplicare doză mai mică şi repetare anuală.

    Cum se aplică TerraCalco la legume, pomii fructiferi şi viţa-de-vie

    Toate aceste plante de cultură au în comun faptul că au nevoie de o bază solidă – mai precis un sol afânat poros, cu elemente nutritive disponibile şi cu un pH cât mai aproape de neutru. Aici, toate procesele din sol, se desfăşoară la parametrii maximi. De asemenea, aceste culturi horticole sunt mari amatoare de calciu, mai precis doza de calciu folosită/tonă de producţie este egală şi în unele cazuri o depăşeşte pe cea de fosfor (Castraveţi 2 kg Calciu/tonă versus 1,5 kg de fosfor/tonă; Tomate 1.4 kg calciu/tonă versus fosfor 1.5 kg/tonă;). La culturile pomicole, consumul de calciu este enorm şi îl depăşeşte pe cel de fosfor, de exemplu la măr avem pentru fiecare tonă, 3 kg de calciu faţă de 1 kg de fosfor, aceeaşi situaţie observându-se la prun şi la cais.

    La cireş de exemplu, Terracalco în sol face ca fructele să nu mai crape în prezenţa ploilor în exces şi face imposibilă înmulţirea fungilor patogeni.

    Cât despre viţa de vie, aici strugurii de vin necesită mai mult calciu ca cei de masă, respectiv între 6-8 kg de calciu/tonă de producţie la vin şi 4 până la 6 kg/tonă de producţie la strugurii de masă.

    La legume aplicăm Terracalco 95 în primăvară înainte de pregătirea solului, ţinând cont de factori ca şi: aciditatea solului, producţie scontată, doza de îngrăşăminte folosită. Ca şi doza de Terracalco, aici avem între 0,3-2 to/ha, în funcţie de factorii enumerate anterior. De asemenea, trebuie încorporat imediat.

    La viţa de vie şi pomii fructiferi, aplicăm Terracalco după recoltare până în primăvara târziu. În primăvară, Terracalco 95 se aplică până la sfârşitul lunii aprilie, într-o doză suficientă, în care să ţinem cont de factorii enumeraţi anterior. După aplicare, obligatoriu încorporăm.

    Practic, avem soluţia pentru transformarea solului dumneavoastră în compost, în ideal! Putem face din cea mai dificilă parcelă pe care o lucraţi să se transforme în cea mai bună! Lansăm această provocare!

    Sperăm că te-am convins să crezi în Terracalco şi să îl introduci în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, eu, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!

    Dr. Ing. Bogdan Costea – Market Manager Agriculture Europe – 0757929157;
    Ing. Florin Turturea – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858;
    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562;
    Ing. Florentin Rusu – Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124;
    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania – 0723 517 054;
    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362;
    Email: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro
    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului