• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Condiții generale pentru plata pe hectar și animale

    Oana Timar -

    Subvenții APIA 2024 – condiții pentru a beneficia de banii pe hectar și pe animale. Fermierii care vor să primească subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentur a fi eligibili. O listă cu condiții minime și documente obligatorii regăsiți în acest articol.

    Pentru a beneficia de plăţile aferente intervenţiilor enumerate mai sus, fermierii trebuie:
    ● Să depună cerere de plată în termen. Anul acesta, campania de depunere a cererii unice se defășoară între 4 aprilie și 7 iunie.
    ● Să utilizeze un teren agricol cu suprafaţa minimă şi/sau să deţină un efectiv minim de animale în exploataţii cu cod ANSVSA în funcţie de fiecare intervenţie prevăzută în PS 2023-2027; suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; pentru legume cultivate în sere şi solare, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha;
    ● Să declare toate parcelele agricole utilizate;
    ● Să respecte normele privind condiţionalitatea prevăzute la art. 12 din Reg. (UE) 2021/2115 (cu excepția ajutoarelor naționale tranzitorii), pe întreaga exploataţie agricolă, astfel cum sunt stabilite în anexa III la regulamentul menţionat şi în secţiunea 3.10 din PS 2023-2027;
    ● Să prezinte la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv elementele neproductive, se află la dispoziţia lor, cu excepţia adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol.

    Citiți și: Lista cu subvenții APIA pe care fermierii le pot obține în acest an

    Subventii APIA 2024 – acte necesare

    Subvenții APIA 2024 – documente obligatorii

    O condiție importantă impusă fermierilor pentru subvențiile APIA 2024 este prezentarea unui set minim de documente care atenstă identitatea beneficiarului, dar și suprafața pe care o lucrează sau animalele deținute în exploatație.

    Iată care sunt documentele obligatorii pentru APIA:

    – copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la ONRC/actul de înfiinţare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înfiinţare/regulamentul de organizare şi funcţionare, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;
    – dovada deţinerii unui cont bancar activ;
    – documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele neagricole, se află la dispoziția dvs, cu excepția adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol.
    Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului, inclusiv adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.
    – documentele care fac dovada utilizării pajiştilor permanente;
    – documentele care fac dovada utilizării terenurilor agricole aparţinând Agenţia Domeniilor Statului sau altor entități de drept public.

    La depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să transmiteți/prezentaţi documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone neagricole, precum şi a animalelor.

    Suprafeţele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată (7 iunie 2024) sunt neeligibile.

    Citiți și: Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale

    Fermierii depun o singură cerere la APIA pentru subvenții

    Ca șiîn anii trecuți, fermierii depun o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

    În campania 2024, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

    Puteţi accesa această aplicaţie folosind contul dumneavoastră de utilizator ID-ul unic de înregistrare şi parola utilizată la ultima logare. Pentru recuperarea parolei, în situaţia în care nu o mai cunoaşteţi, este necesar să aveți deja înregistrată în sistemul informatic APIA adresa dvs. de e-mail. Prin accesarea link-ului ”Resetare parolă” din interfaţa aplicaţiei, aceasta va fi schimbată şi transmisă la adresa dvs. de e-mail. Procedând astfel, vă puteţi recupera uşor parola.

    În situaţia în care întâmpinaţi probleme la accesare, solicitaţi APIA la adresa de e-mail ipa.asistenta@apia.org.ro să vă furnizeze parola.

    În situația în care aveți nevoie de parolă doar când vă prezentați la sediul APIA pentru depunerea cererii de plată, acesta vă va fi comunicată personal de către responsabilul de dosar.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ajutoarele de minimis pentru fermieri – majorare la 50.000 de euro pe fermă Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata