• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se seamănă primăvara

    Violina Gorcinschi -

    Primele culturi de legume care se seamănă în grădină. O serie de legume se pot cultiva direct prin semănat, în grădină, la instalarea primăverii. Aceste plante reușesc să germineze în sol la temperaturi mai scăzute, dar și să treacă cu bine peste nopțile sau diminețile mai răcoroase de primăvară. În plus, nu au nevoie să fie cultivate din răsaduri, de reținut însă că acest lucru va însemna și o perioadă de vegetație mai lungă. â

    Legume semănate primăvara devreme (foto: foodgardening.mequoda.com)

    Atunci când vine perioada semănatului timpuriu, înainte de a semăna legumele, este importantă verificarea condițiilor meteo, respectiv temperatura solului, a aerului, riscul de îngheț, umiditate etc. Există anumite plante care rezistă în condiții mai dificile și aduc recolte bogate până la începutul verii. Printre acestea se numără: ridichile, mazărea, pătrunjelul, mărarul, salata etc.

    Legume care se seamănă primăvara. Mazăre

    Cea mai cunoscută legumă care se seamănă primăvara este mazărea. Plantele de mazăre sunt rezistente la frig și vor fi gata de recoltat la începutul verii. Semințele se plantează atunci când pământul are o temperatură de 2-3°C. Apariția răsadurilor este favorizată de temperaturi de 4-7°C. Lăstarii tineri tolerează înghețurile scurte, de până la –3°C.

    Înainte de însămânțare, este indicat ca boabele de mazăre să se  înmoaie timp de 1-2 zile, tratându-le și cu stimulatori de creștere.

    Semințele se seamănă în brazde, la o adâncime de 3-4 cm. Distanța dintre boabe pe rând este de 5-6 cm, iar cea dintre brazde este de 15-20 cm. După semănat, parcelele se udă și se acoperă cu spunbond până la apariția lăstarilor. Astfel semințele, nu vor fi mâncate de păsări și vor încolți mai repede.

    Legume care se seamănă primăvara. Fasole

    Fasolea este rezistentă la frig și este una dintre primele care se seamănă în câmp deschis. Lăstarii de fasole apar la 4-8°C. În general, cultura tolerează înghețuri de –6°C, însă tulpinile și frunzele cresc mai greu, iar randamentul plantelor înghețate scade.

    Înainte de însămânțare, fasolea se înmoaie în apă la temperatura camerei timp de 5-6 ore, apoi se pune în apă caldă (50°C) timp de 5 minute.

    Boabele de fasole se seamănă la o distanță de 15-25 cm una de alta, iar distanța dintre rânduri va fi de 45 cm. În parcelele cu soluri grele, semințele se plantează la o adâncime de 3-5 cm. În solurile ușoare, la 6- 8 cm. După plantare, solul se udă și se acoperă cu spunbond până la germinare.

    Ridichi de lună – plantare (foto: growforagecookferment.com)

    Legume care se seamănă primăvara. Ridiche

    Ridichile fac parte din culturile timpurii. În lunile aprilie-mai acestea se pot găsi deja proaspete pe mesele oamenilor.

    Ridichile germinează când solul se încălzește la 2-3°C. Plantele tinere pot rezista la înghețuri de până la –3°C, iar cele mature – până la –5°C.

    Înainte de însămânțare, semințele se înmoaie timp de 2-3 zile, pentru ca răsadurile să iasă mai repede. Se pot, de asemenea, folosi și stimulatori de creștere

    Este indicat ca ridichile să fie plantate pe un loc însorit și protejat de vânt. Semințele se seamănă în șanțuri de 2-3 cm adâncime și se acoperă cu pământ. Distanța dintre șanțuri trebuie să fie de 10-15 cm, iar între semințe – 5 cm. În zonele cu vreme instabilă, patul germinativ se acoperă cu spunbond noaptea.

    Citește și: Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

    Legume care se seamănă primăvara. Morcov

    O cultură rezistentă la frig care se seamănă și primăvara devreme pentru consum proaspăt vara.

    Morcovii se seamănă în pământ deschis când solul se încălzește până la 4-5°C. Pentru recoltarea timpurie, se aleg soiuri de ciorchine.

    De obicei durează 14-16 zile pentru ca răsadurile să apară. Dar dacă semințele sunt înmuiate și tratate cu un stimulent de creștere (Epin-Extra, Zircon), procesul poate fi accelerat. Semințele granulate de morcov sunt însămânțate fără pregătire prealabilă.

    Morcovii se seamănă în șanțuri vărsate cu apă la 2-3 cm adâncime, distanța dintre rânduri este de 15 cm, între plante – 2-3 cm.Apoi șanțurile sunt stropite cu pământ, udate și acoperite cu peliculă sau spunbond până când apar lăstari.

    Legume care se seamănă primăvara. Păstârnac

    Și păstârnacul se seamănă la începutul primăverii. Planta este nepretențioasă, rezistentă la frig și nu se teme de îngheț. Singurul dezavantaj este că semințele germinează încet. Răsadurile apar abia în ziua 20-24 de la plantare. În plus, materialul săditor își pierde viabilitatea după 1-2 ani. Prin urmare, este indicată germinarea semințelor înainte de plantare.

    Semințele de păstârnac se pun în pământ la 2 cm adâncime la solurile grele și 3-3,5 cm la solurile ușoare. Plantarea are loc la o distanță de 10-12 cm între plante, iar între rânduri se lasă 40 cm.

    Legume de semănat primăvara – varza kale (foto: health.com)

    Legume care se seamănă primăvara. Varză kale

    Varza kale, pe lângă valoarea nutritivă pe care o are, este și rezistentă la frig –  tolerează temperaturi de până la -8°C. După expunerea la aer înghețat, varza devine și mai fragedă și gustoasă.

    Lăstarii apar la 4-5°C, însă semințele necesită pregătire prealabilă. Înainte de semănat, varza se înmoaie timp de 20-30 de minute în apă călduță la 50°C, apoi se pune în apă rece timp de 5 minute. Ulterior, semințele se pun într-o cârpă umedă și se lasă timp de trei zile într-un loc cald.

    Varza kale se seamănă în gropi, la o distanță de 30-40 cm una de alta. Semințele se îngroapă la adâncimea de 1-2 cm Distanța dintre rânduri este de 45-55 cm.

    Legume care se seamănă primăvara. Pătrunjel

    Pătrunjelul face și el parte din lista culturilor nepretențioase și rezistente la îngheț. Pătrunjelul germinează la o temperatură de 1-5°C și va dura 12-15 zile până să apară lăstarii.

    Semințele se înmoaie într-o soluție de 1% de permanganat de potasiu timp de 24 de ore. Ulterior, se pun în tifon umed sau într-un șervețel de hârtie până la germinare. Se pot semăna și semințe uscate, dar vor încolți o săptămână și jumătate mai târziu.

    Pentru pătrunjel, se fac canale de 1-2 cm adâncime. Distanta dintre rânduri trebuie să fie de 15 cm. Semințele se presară cu pământ, se udă și se acoperă cu folie sau spunbond până la apariția lăstarilor.

    Citește și: Perechi de legume care se pot cultiva împreună – tabel de compatibilitate

    Legume care se seamănă primăvara. Mărar

    Mărarul se seamănă devreme în câmp, după ce zăpada s-a topit și solul s-a zvântat puțin. Această plantă rezistă la frig – mărarul tolerează înghețurile de până la -4°C, iar semințele germinează la 3°C.

    Semințele de mărar conțin uleiuri esențiale care încetinesc apariția răsadurilor, astfel încât acestea trebuie să fie supuse pregătirii prealabile. Astfel, materialul săditor se înmoaie timp de trei zile în apă caldă (30°C), schimbând lichidul de 4-5 ori pe zi, apoi se usucă și se trece la însămânțare.

    Pe patul germinativ se fac brazde, la distanță de 10-12 cm una de alta. Mărarul se seamănă la o adâncime de 1-2 cm, iar deasupra acestora se presară pământ. Lăstarii denși apăruți se răresc, lăsând un spațiu de 8-10 cm între plante.

    Spanac – plantare (foto: gardening4joy.com)

    Legume care se seamănă primăvara. Spanac

    Spanacul este altă opțiune pe lista culturilor pentru semănatul timpuriu. Lipsa de umiditate și temperaturile ridicate ale aerului contribuie la înflorirea prematură, așa că vremea rece va avea un efect pozitiv asupra creșterii plantelor.

    Spanacul începe să germineze la 2-3°C, iar lăstarii tineri pot rezista la temperaturi de până la –6°C. Pentru a accelera răsărirea, materialul săditor se înmoaie în apă timp de două zile, schimbând lichidul la fiecare 6-8 ore, apoi se lasă la uscat și se plantează.

    La spanac, se fac șanțuri de până la 2 cm adâncime. Distanța dintre rânduri recomandată este de 20-30 cm, iar cel dintre plante, de  5-8 cm.Recoltele se udă, apoi se acoperă cu spunbond până la apariția lăstarilor. Răsadurile crescute se răresc.

    Legume care se seamănă primăvara. Salată

    Salata verde se seamănă și la începutul primăverii în câmp. Pentru ca semințele să germineze, este suficientă o temperatură de 4-5°C. Mugurii fragezi tolerează chiar și temperaturile care coboară la -4°C, iar plantele adulte rezistă în condiții de până la -6-8°C.

    După topirea zăpezii, solul se acoperă peliculă neagră, iar după o săptămână, când solul s-a încălzit, poate începe însămânțarea.

    Semințele se lasă la înmuiat timp de o zi, se usucă, apoi se amestecă cu nisip și se seamănă în șanțuri peste care se pune apă, până la un cm adâncime. Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 15-20 cm, iar cea dintre plante, de 2-3 cm. Semințele plantează, solul se compactează ușor și se acoperă cu spunbond. Când răsadurile încolțesc, lăsați plantele se acoperă doar peste noapte.

    Aceasta nu este întreaga listă a culturilor de legume rezistente la frig. La începutul primăverii, se poate semăna rubarbă, ceapă, măcriș, rucola și alte culturi de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia