• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

    Violina Gorcinschi -

    Îngrășăminte naturale pentru răsaduri – rețete pentru fertilizarea răsadurilor fără chimicale. Plăntuțele își pot lua nutrienții din surse naturale, fără a le fi administrate produse chimice. Aflați din acest articol opt rețete pentru fertilizarea optimă a răsadurilor.

    Prepararea îngrășămintelor naturale pentru răsaduri nu este doar benefică, ci presupune și mai puține costuri. Aceste rețete de fertilizare pot fi pregătite din resturi alimentare, precum cojile de ceapă sau de banană care conțin cantități prețioase de nutrienți, esențiale pentru plantele tinere. Rețetele sunt ușoare, iau puțin timp și nu necesită multe resurse.

    Rețetă cu drojdie pentru fertilizarea naturală a răsadurilor

    Rețeta cu drojdie pentru fertilizarea răsadurilor are la bază proprietățile drojdiei, bofată în potasiu, calciu și multe alte elemente esențiale. Mulți producători de legume folosesc drojdie pentru a pregăti îngrășământ de răsaduri. După utilizarea acestora, are loc o creștere vizibilă a creșterii plantelor, care devin mai rezistente, și începe dezvoltarea activă a sistemului radicular.

    Pentru a pregăti îngrășământul cu drojdie pentru răsaduri, se iau 10 g de drojdie uscată (sau 30 g de drojdie proaspătă) și se diluează în 10 litri de apă caldă. Pentru a îmbunătăți performanța drojdiei, se adaugă și patru linguri de zahăr. Toate ingredientele se amestecă și se lasă la loc cald timp de câteva ore. Înainte de utilizare, preparatul se strecoară. Îngrășământul cu drojdie trebuie utilizat în formă diluat în apă, într-un raport de 1:10 (preparat drojdie-apă).

    Îngrășământul cu drojdie poate spăla potasiul din sol. Pentru a compensa lipsa unui element important, infuzia de drojdie se alternează cu suplimente care să compenseze deficiența acestuia. De exemplu, infuziile pe bază de plante.

    Fertilizarea răsadurilor cu infuzie de plante (foto: gardeningknowhow.com)

    Infuzia de pădădie pentru fertilizarea naturală a răsadurilor

    Infuzia de păpădie poate fi aplicată pentru fertilizarea răsadurilor. Această infuzie de plante poate fi numită îngrășământ cu potasiu pentru că saturează solul cu o cantitate mare din acest element. Pentru prepararea acestuia, este nevoie de urzică și păpădie.

    Citește și: Pete negre la răsaduri. Cauze, remedii

    Frunzele și tulpinile plantelor se taie, apoi cu ele se umple un recipient, fără a le compacta. Se toarnă apă peste plante, astfel încât acestea să fie acoperite complet. Infuzia se lasă la fermentat timp de două săptămâni. Înainte de utilizare, se diluează cu apă într-un raport de un litru soluție la 10 litri de apă.

    Pentru fertilizarea răsadurilor, infuzia de păpădie se administrează la rădăcina plantelor.

    Cenușă pentru fertilizarea naturală a răsadurilor

    Cenușa este un bun fertilizant pentru răsaduri pentru că ajută la saturarea solului cu potasiu. Pentru prepararea ingrășământului din cenușă, se toarnă o lingură de cenușă în doi litri de apă fierbinte. Se așteaptă pentru o zi, după care infuzia este gata pentru utilizare. Preparatul se strecoară înainte de aplicare.

    Se recomandă ca tratamentul cu cenușă să fie alternat cu cel cu drojdie. O dată pe lună, se fertilizează cu drojdie, iar în alta (după 14 zile), se efectuează o fertilizare cu potasiu.

    Tratament pentru răsaduri cu banane (foto: purewow.com)

    Rețetă cu coajă de banană pentru fertilizarea răsadurilor

    O altă sursă de potasiu care este folosită pentru a fertiliza răsadurile sunt cojile de banane. Se scot cojile a 2-3 banane, se taie în bucăți mai mici și se pun într-un borcan de trei litri. Borcanul se umple până la vârf cu apă, iar amestecul se lasă la infuzat la temperatura camerei.

    După trei zile, soluția se strecoară și se aplică la răsaduri.

    Coji de ouă pentru fertilizarea naturală a răsadurilor

    Cojile de banană pot fi folosite și în combinație cu coji de ouă. Fiecare dintre componentele acestui îngrășământ natural aduce propriile sale elemente utile: banană are potasiu, iar coaja de ou, calciu. Calciul este la fel de important pentru plante, în special pentru cele tinere, ca potasiul. Acest element contribuie la absorbția și procesarea nutrienților din sol.

    Pentru a pregăti îngrășământul, se iau coaja unei banane și cojile uscate a două ouă. Coaja de banană se taie în bucăți, iar cojile de ou se zdrobesc cu mâinile. Peste coji se toarnă un litru de apă, iar amestecul se lasă la infuzat. Înainte de administrarea la răsaduri, soluția se strecoară.

    Citește și: Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

    Fertilizarea răsadurilor cu coji de ceapă (foto: misosoup.site)

    Rețeta cu coji de ceapă pentru fertilizarea răsadurilor

    Cojile de ceapă au multiple utilizări în grădină. Una dintre acestea este la fertilizarea răsadurilor. Pentru a pregăti infuzia, se ia o cană plină cu coji de ceapă, la care se adaugă două căni de apă. Amestecul se pune pe foc până când este adus în punctul de fierbere. Fiertura se lasă două zile, după care se strecoară.

    Înainte de utilizare, soluția se diluează cu apă, într-un raport de 1 pahar de infuzie la 10 pahare de apă. Îngrășământul din coajă de ceapă se folosește doar o dată pe săptămână.

    Decoct de cartofi pentru fertilizarea naturală a răsadurilor

    Fertilizarea cu decoct de cartofi este unul dintre cele mai vechi trucuri folosite pentru fertilizarea răsadurilor. Pentru preparare, se iau câțiva cartofi decojiți (se pot folosi și cei cu coajă) și se pun în apă, la fiert. După atingerea punctului de fierbere, se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute. Infuzia se strecoară apoi și se lasă la răcit.

    Înainte de utilizare, se adaugă o picătură de iod în îngrășământ. Plantele se udă la rădăcină.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare