• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANPC a retras din magazine mai multe loturi de carne de pui cu Salmonella

  Angelica Lefter -

  Pui cu Salmonella în magazine, depistați în urma verificărilor efectuate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Au fost aplicate amenzi de peste 45.000 de lei și mai multe loturi au fost oprite de la comercializare.

  Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de peste 45.000 de lei şi au oprit temporar de la comercializare mai multe loturi de produse din carne de pui în care a fost confirmată prezența bacteriei Salmonella, în urma unor controale realizate în magazine, la nivel național, potrivit unui comunicat al ANPC, citat de Agerpres.

  Citiți și: UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii

  Verificări de amploare în magazine, pui găsiți cu Salmonella

  Angajaţii ANPC se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România. În urma acţiunilor de control desfăşurate, în ceea ce priveşte carnea de pui clasică, comercializată în ţară, au fost prelevate probe care au fost trimise la laboratoarele de analiză autorizate, în domeniu, de pe teritoriul României.

  O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:

  ANPC a precizat că, în cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranţă a alimentelor în probele de alimente de origine animală, conform legislaţiei europene, vor fi aplicate o serie de măsuri.

  Astfel, în cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală şi Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman.

  În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre şi de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.

  ”Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legiferează domeniul siguranţei alimentare, de la furajare, până la produs finit, menţionează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranţei alimentare şi implică măsuri corective conform legislaţiei specifice. Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislaţia naţională de către Autoritatea Sanitară Veterinară şi de Siguranţă Alimentară, care are în atribuţii aplicarea acestora şi care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât şi de instituţia noastră, direct”, potrivit ANPC.

  Citiți și: Pui îngălbeniți artificial să pară crescuți ca la țară. Șeful ANPC: Vopseaua este pusă în furaj

  Amenzi de 45.000 de lei și retragerea de la vânzare a loturilor cu probleme

  Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spaţiile verificate. Ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcţionate către distrugere.

  ”ANPC va continua verificările şi în perioada următoare şi, pe măsură ce rezultatele de laborator vor fi disponibile, vom reveni cu informațiile necesare”, au dat asigurări reprezentanţii instituţiei.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de la primării pentru fermierii care vor subvenții Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

  Ultimele știri

  Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții Ministrul Agriculturii din Ungaria: Bruxelles-ul şi Comisia Europeană îi sprijină pe oligarhii ucraineni