Pui îngălbeniți artificial să pară crescuți ca la țară. Șeful ANPC: Vopseaua este pusă în furaj
Angelica Lefter -Pui de găină îngălbeniți artificial pentru a părea sănătoși au fost descoperiți la controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Asta pot găsi și consumatorii pe piața românească, iar pentru a fi păcăliți de două ori, chiar și ouăle pot fi mai galbene pentru că vopseaua este amestecată cu furaje.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, tras un semnal de alarmă, pe pagina sa oficială de Facebook, în care prezintă situația din unele ferme în care operatorii economici își vopsesc produsele pentru a duce cumpărătorii în eroare.
Citește și: Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber
Unii pui sunt îngălbeniți prin hrănire, să nu iasă culoarea
Procesul de îngălbenire a puilor este prin hrănire, pentru ca vopseaua să nu poată fi îndepărtată prin spălat. Prin ingurgitarea de substanță, până și ouăle pot deveni galbene. Potrivit lui Horia Constantinescu, în unele ferme s-a depistat, ca ”bonus” și salmonella.
”Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți. Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră”, a transmis președintele ANPC.
Citiți și: Urzici la găini, beneficii. Cum hrănim găinile și puii cu urzici
Horia Constantinescu a mai spus că astăzi, miercuri – 27 martie, va trimite informarea către toate instituțiile care pot verifica cum s-a ajuns în această situație.
”Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare ”gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul”, a conchis pe pagina sa de socializare Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.