• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura salciei energetice în România: Secretele unei afaceri agricole cu profit pe termen lung

    agrointeligenta.ro -

    Când vine vorba despre oportunitățile de afaceri în România, în topul celor mai profitabile culturi intră și salcia energetică. Cu multiple avantaje pentru cultivatori și cu perspective excelente pentru viitorul amenințat de scumpirea combustibililor fosili, salcia energetică a început să se cultive din anul 2007 și în România, unde exploatațiile agricole de acest tip beneficiază și de subvenția pe suprafață.

    Salcia energetică reprezintă o cultură care rentează pe suprafețe mijlocii și mari, pornind de la 5-10 hectare și până la 150-200 așa cum există, spre exemplu, în țări ca Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Ucraina sau Lituania. În Suedia, țara unde au fost omologate și înregistrate soiurile de salcie energetică, sunt înființate plantații de mii de hectare. În România, atât persoane fizice, cât și firme și instituții au investit deja în salcia energetică pe terenuri de la câteva hectare până la 200-300 ha, existând chiar proiecte pentru plantații de 800-1.000 de hectare.

    Pentru a afla mai multe despre această plantă energetică, am apelat la Alexandru Benko, cel care a cumpărat din Suedia licența pentru salcie energetică pentru România și Republica Moldova. ”Am făcut înregistrarea în 2007 și am fost primii care am înființat o pepinieră de salcie energetică. În ultimii ani am reușit să promovăm această cultură nouă, ajungând la performanța să înființăm deja peste 250 de plantații de salcie energetică în România”, explică pentru Agrointeligența directorul companiei Kontrastwege – KWG din Miercurea-Ciuc, județul Harghita.

    Costul de înființare pornește de la 1.640 de euro/ha

    Costul pentru înființarea unui hectar de salcie energetică depinde de starea terenului ales și variază între 1.640 și 2.560 de euro pe hectar (plus TVA), iar recuperarea investiției se face în anul 3-4 de la plantare. ”Cei care se gândesc să cultive salcie energetică trebuie să aibă în vedere un aspect important: suprafața pe care vor să pornească afacerea. Salcia energetică este o plantă agricolă care poate fi cultivată oriunde, însă rezultatele cele mai bune s-au obţinut pe terenuri cu nivel de umiditate mai ridicat și un Ph cupris între 5.5 – 7.5. Marele avantaj al cultivării salciei energetice este posibilitatea utilizării terenurilor cu umiditate mai ridicată, care nu sunt adecvate pentru alte culturi”, explică Alexandru Benko. De altfel, pretențiile de sol și climă ale salciei scot din joc și concurența din categoria de plate energetice promovate la noi. ”Salcia vrea umiditate, salcâmul energetic merge pe sol mai sărac și mai uscat, iar pawlonia, spre exeplu, are nevoie de sol de calitate mai bună, fertile și căldură. Cu alte cuvinte, nu se pune problema de concurență pentru că proprietățile terenului și a climei decid ce cultură energetică se poate înființa”, detaliază reprezentantul KWG.

    Din motive legate de nevoia de umiditate, plantațiile cu salcie din România au fost concentrate până acum în Transilvania, nordul Moldovei sau zona subcarpatică, acolo unde se înregistrează precipitații medii anuale de min. 650mm/m2. ”S-au realizat cu succes plantații și în jud. Tulcea, unde precipitația medie este mai redusă însă apa freatică este aproape de suprafață. Ca suprafețe de plantații realizate întrun loc, sunt de la câteva hectare până la 200-300 ha, iar mai nou sunt proiecte în lucru de 800-1000 ha”, declară Alexandru Benko.

    Plantarea salciei energetice începe din martie

    Odată decizia luată, se poate trece la lucrările de plantare, care se desfășoară în intervalul intervalul martie-aprilie, în funcţie de zonă. ”Este recomandat ca plantarea să se realizeze cât mai devreme posibil și se poate efectua manual – până la 5-10 ha, sau mecanic – cu utilaje speciale”, declară Alexandru Benko. El atrage atenția însă că suprafața de teren trebuie pregătită pentru plantare mai ales dacă investiția se va realiza pe un teren care nu a fost cultivat în ultimii ani. În acest caz, pregătirea se face cu un an înainte și constă în erbicidare cu total (glifosat 4-6l/ha în 200 l de apă) până la sfârşitul lunii august, scarificare la adâncimea de 55-60 cm și o arătură de toamnă la 30-35 cm. În cazul unui teren pe care s-a făcut agricultură, nu este nevoie decât de arătura din toamnă care să pregătească plantarea din primăvară.

    Materialul săditor, comandat în avans

    ”Un aspect foarte important este comandarea materialului săditor, mai ales dacă este vorba de suprafațe mijlocii sau mari. Noi oferim clienților noștri posibilitatea de a contracta pentru primăvara viitoare utilajul de plantat de la firma noastră, dacă își comandă butaşii până la 30 octombrie. Costul plantării este de aproximativ 200 euro/ha, plus asigurarea unui tractor de 150 CP”, spune reprezentantul KWG.

    Odată înființată plantația de salcie energetică, investitorul se va bucura să vadă că aceasta se dezvoltă cu creştere rapidă (ca. 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime. ”Întreţinerea culturii este foarte simplă, o bună parte a lucrărilor fiind executată înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid total, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. După primul an, este obligatorie executarea unei recoltări (tăieri), tehnologice, astfel se taie la cca 10 cm deasupra solului cei 1-3 lăstari, astfel se va crea condiția ca din primavera următoare să se formeze tufa, compusă din peste 10-15 lăstari. În continuare salcia are o dezvoltare rapidă, în anul al doilea tufele aducând 10-15 de lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălţimea de 6-7 m şi diametrul de până la 3-4 cm”, sunt informațiile pe care specialiștii de la KWG le au postate și pe site-ul companiei.

    Plantatie salcie energetica 10 saptamani Plntatie salcie energetica 15 saptamani Plantatie matura de salcie energetica Salcie energetica matura

    Prima recoltă, din al doilea an după plantare

    Prima recoltă de pe plantația de salcie energetică are loc, de regulă, în anul II de la plantare. Plantația se considera matură după anul trei. Recoltarea se realizează cu maşini speciale de diferite capacităţi (şi preţuri) în funcţie de suprafeţele de recoltat, utilizând şi maşini agricole obişnuite (tractor, remorcă). ”În cazul suprafeţelor mai mari metoda cea mai rentabilă de recoltare este cea cu combine dotate cu adaptoare speciale şi care au o productivitate de 1ha/oră. Aceste lucrări se desfăşoară în lunile de iarnă (noiembrie-martie, după căderea frunzelor), asigurând astfel o mai bună exploatare a parcului de maşini şi a forţei de muncă”, explică consultanții.

    Salcie energetica Recoltare salcie energetica salcie energetica in palma

    Producție anuală de 20 tone/ha cu 0% umiditate

    Ca și producție, la capătul a peste 7 ani de când înființează culturi de salcie energetică în România, cei de la KWG spun că în România se obțin recolte biomasă de 35 de tone/ha la o umiditate de ca. 35%-40%, această valoare oscilând în funcţie de tipul solului şi regimul de apă, precum şi în funcţie de soiul cultivat. Vorbim despre o producţie de aproximativ 20 to/ha/an la umiditate teoretică de 0%, la care prețul de referință – pe tocătură, este de 55 de euro/tonă. ”După anul trei, profitul care se obține este de 2.200-2.800 de euro la un ciclu de 2 ani. Salcia energetică este o plantă cu o putere calorică ridicată: ca. 4.300 – 4.500 kcal/kg, astfel că dacă am avea în România 20.000 de hectare, am putea asigura încîlzirea pentru 145.000 de apartamente”, prezintă Alexandru Benko potențialul salciei energetice în România.

    Datorită conţinutului ridicat de acid salicilic, salcia tocată nu necesită depozit acoperit. În câteva luni conţinutul de apă al tocăturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei (fără uscare artificială) în brichete.

    Cerere pentru biomasă

    Utilizarea salciei energetice se face sub formă de tocătură (în cazane speciale pe tocătură sau în centrale energetice) sau ca materie primă pentru fabricarea de brichete sau peleţi. Utilizatorii salciei sunt persoane fizice, termocentrale sau producători de brichete şi peleţi. În zonele unde există asemenea utilizatori, cumpărarea salciei energetice este garantată.

    Durata de viață: 25-30 de ani

    Odată investiția făcută și intrată pe profit, anii ce urmează vor aduce doar câștiguri pentru că o plantație bine făcută de salcie garantează constant recolte timp de 25-30 de ani. ”Noi producem și comercializăm în România soiuri create şi omologate de către firma suedeză Lantmännen Agroenergi pe parcursul al ultimilor 20 – 30 de ani. Este vorba despre proprietatea intelectuală a cercetătorilor, așa că înființarea plantațiilor se poate face doar cu butași din pepiniere autorizate”, subliniază Alexandru Benko.

    salcie inalta

    Salcia energetică, ideală și pentru perdelele forestiere

    În afară de exploatarea pentru biomasă a salciei energetice, această cultură se pretează excelent pentru realizarea de parazăpezi, datorită proprietăților specifice (creștere rapidă, formarea de tufe, ceea ce face ca aceste parazăpezi să fie cât mai dense, pretenții minimale de calitatea solului etc.). ”Pentru cei care doresc parazăpezi din salcie energetică se realizează proiecte ”personalizate” pentru zona respectivă și se ține cont de o serie de factori. Fără astfel de calcule specializate, există riscul obținerii unui rezultat invers, adică zăpada să fie descărcată de vânt chiar pe carosabil”, explică Benko.

    Ca și diferență față de plantația pentru biomasă, perdeaua forestieră nu se recoltează, ci se face doar o toaletare – tăiere până la înălțimea dorită. Biomasa obținută astfel va fi mult mai mică, dar efectul unei investiții în parazăpezi rezultă din recoltele mai bogate de pe terenurile protejate, iar pentru plantațiile de-a lungul rutelor rutiere, se vor evita blocajele și se vor reduce cheltuieluile de deszăpezire. ”A fost o încercare de realizare a unor parazăpezi în jud. Arad, dar din cauza lipsei unei documentări corecte, s-a realizat defectuos și nu a fost un succes, și chiar a făcut o anti reclamă preocupării de a realiza parazăpezi din salcie”, vorbește reprezentul KWG despre prima încercare a autorităților de a planta o perdea forestieră, distrusă ulterior de lucrările agricole din zonă.

    Cum se face desființarea plantației

    În cazul în care doriți după, o anumită perioadă, să desființați plantația de salcie energetică, operaţiunea este foarte simplă. Desfiinţarea se realizează cu erbicid total şi se aplică primăvara, după ce salcia a intrat în vegetaţie şi a atins înălţimea de 15-20 cm. După ce plantele au murit se face o discuire pentru a mărunţi rădăcinile.

    Legea plantațiilor energetice așteaptă votul final

    Cu privire la perspectivele salciei la nivel național, Alexandru Benko apreciază că această cultură și restul plantelor energetice au nevoie de mai multă atenție din partea autorităților. Astfel, antreprenorul așteaptă să fie adoptată în sfârșit Legea plantațiilor energetice, care a fost votată în Senat încă în 2012, a trecut de comisiile de specialitate în Camera deputaților (cameră decizională), dar nu a fost votat în plen nici până azi. Această lege ar da un impuls mare pentru extinderea plantelor energetice. ”Pentru 2015, compania noastră are în plan continuarea cu succes a proriectelor mari pe care le avem în derulare. Ne dorim să să avem cât mai multe ocazii de a purta discuții cu potențialii producători de salcie energetică, indiferent de mărimea suprafețelor”, încheie reprezentantul KWG.

    Foto:  www.kwg.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații